Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R2.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
165.38 Кб
Скачать

2.4.5. Інвестиційна діяльність суб’єктів підприємницької діяльності України

Інвестиції за кордон можуть здійснювати:

а) юридичні особи;

б) фізичні особи, які в установленому законодавством України порядку визнані суб’єктами підприємницької діяльності;

в) фізичні особи, які не зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності.

Під інвестицією за кордон розуміється господарська операція, яка передбачає придбання суб’єктами інвестицій основних фондів, нематеріальних активів, корпоративних прав, цінних паперів та їх похідних в обмін на валютні цінності з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту.

Нематеріальними активами є об’єкти інтелектуальної, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані в порядку, встановленому відповідним законодавством, об’єктом права власності резидента.

Корпоративні права — це право власності на частку (пай) у статутному фонді (капіталі) юридичної особи, включаючи права на управління, отримання відповідної частки прибутку такої юридичної особи, а також частки активів у разі її ліквідації відповідно до чинного законодавства.

Об’єктом інвестиції може виступати будь-яке майно, у тому числі основні фонди, нематеріальні активи, корпоративні права, цінні папери та їх похідні.

Інвестиція за кордон можлива тільки у разі отримання індивідуальної ліцензії Національного банку України. Порядок отримання ліцензії регулюється Інструкцією про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон, яка затверджена Постановою Правління Національного банку України від 16 березня 1999 р. № 122.

Інвестиції поділяються на капітальні, фінансові та реінвестиції.

Капітальна інвестиція — господарська операція, яка передбачає придбання об’єктів нерухомого майна, інших основних фондів та нематеріальних активів, які підлягають амортизації.

Фінансова інвестиція — господарська операція, яка передбачає придбання корпоративних прав, цінних паперів, деривативів та інших фінансових інструментів.

Фінансові інвестиції у свою чергу поділяються на прямі інвестиції та портфельні інвестиції.

Прямі інвестиції — господарська операція, яка передбачає внесення коштів до статутного фонду юридичної особи в обмін на корпоративні права, емітовані такою юридичною особою.

Портфельні інвестиції — господарська операція, що передбачає придбання цінних паперів, їх похідних та фінансових активів за кошти на фондовому ринку.

Реінвестиція — господарська операція, яка передбачає здійснення капітальних або фінансових інвестицій за рахунок доходу (прибутку), отриманого від інвестиційних операцій.

Для інвестицій не можуть бути використані кошти:

а) у готівковій формі — юридичними особами, а також фізичними особами, які у встановленому законодавством України порядку є суб’єктами підприємницької діяльності;

б) бюджетні — без дозволу органу, уповноваженого розпоряджатися цими коштами.

Усі доходи (прибутки), одержані від здійснення інвестицій за кордоном, підлягають перерахуванню в Україну, а також декларуванню згідно з установленим порядком.

55

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]