Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R2.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
165.38 Кб
Скачать

2.2.2. Відособлені підрозділи підприємства

Відповідно до ст. 7 Закону підприємство має право створювати філіали, представництва, відділення та інші відособлені підрозділи з правом відкриття поточних і розрахункових рахунків і затверджує положення про них.

Тобто підприємство може мати у своєму складі як структурні, так і відособлені підрозділи. Філія і представництво є відособленими (відокремленими) підрозділами підприємства.

Згідно з п. 2.32 Класифікатора «Класифікація організаційно-правових форм господарювання» (далі — Класифікатор), затвердженого наказом Державного комітету України стандартизації, метрології та сертифікації від 22 листопада 1994 р. № 288, філія — це структурно відокремлена частина юридичної особи, що знаходиться поза межами розташування керівного органу юридичної особи та виконує таку саму діяльність (виробничу, наукову тощо), що і юридична особа в цілому. Філія має своє керівництво, яке підпорядковане керівному органу юридичної особи і діє на підставі доручення, що отримується від відповідного керівного органу юридичної особи.

У п. 2.33 Класифікатора представництво визначається як струк­турно відокремлена частина юридичної особи. Представництво діє за межами знаходження юридичної особи від її імені. Діяльність представництва обмежується виключно представницькими функціями (укладання угод, здавання-приймання продукції тощо).

Стосовно структурних підрозділів підприємства, то ними є: виробництво, цех, відділ, відділення, дільниця, ферма, інші аналогічні підрозділи підприємства. Такі підрозділи підприємства є часткою підприємства, входять до його структури, здійснюють діяльність на підставі положення, затвердженого директором підприємства, і очолюються керівниками, які призначаються (затверджуються) на посаду директором підприємства.

Усі підрозділи підприємства відповідно до абзацу третього п. 1 ст. 1 Закону не є юридичними особами. Чинним законодавством України структурні підрозділи підприємства не розглядаються як самостійні суб’єкти господарської діяльності. Відокремлені ж підрозділи, як правило, є самостійними суб’єктами господарської діяльності. Дані про відокремлені підрозділи підприємств включаються до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (далі — ЄДРПОУ) відповідно до Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 січ­ня 1996 р. № 118. При цьому слід врахувати, що відповідно до ст. 8 Закону України «Про підприємництво» створення підприємством відокремлених підрозділів не потребує їх державної реєстрації. Суб’єкт підприємницької діяльності повідомляє про відкриття філії (відділення), представництва орган державної реєстрації шляхом внесення додаткової інформації до своєї реє­страційної картки.

Порядок надання таких відомостей визначений п. 18 Положення про державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяль­ності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 98 р. № 740. На підставі відомостей про створення філій, відділень, представництв (без створення юридичної особи) суб’єктів підприємницької діяльності відокремлені підрозділи вносяться до ЄДРПОУ з присвоєнням їм ідентифікаційного коду. А потім відокремлені підрозділи повинні в 20-денний термін після включення до ЄДРПОУ звернутися до органів державної податкової служби за своїм місцезнаходженням для взяття на подат­ковий облік.

Відокремлені підрозділи, як правило, є платниками податків (п. 1.1 ст. 1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21 грудня 2000 р.). Відповідно до п. 2 ст. 3 та п. 5 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16 липня 1999 р. відокремлені підрозділи, що виділені підприємством на окремий баланс, зобов’язані вести бух­галтерський облік, на даних якого ґрунтуються фінансова, податкова, статистична та інші види звітності таких підрозділів.

Що стосується податку на прибуток, то відповідно до п. 2.1.3 ст. 2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28 грудня 1994 р. платниками податку на прибуток є філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, що розташовані на території іншої, ніж такий платник податку, територіальної громади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]