Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lk_tkm_razd_4_omd_ukr.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
241.15 Кб
Скачать

Глава II Пресування

§ 1. Сутність методу

Сутність способу пресування полягає у видавлюванні металу, укладеного в замкнуту порожнину, через отвір меншого перетину вихідного металу.

Пресування найчастіше застосовують для обробки кольорових металів і сплавів і рідше для обробки сталей.

Пресуванням можна одержувати різні профілі: прутки 5―300 мм; труби із внутрішнім 18―350 мм із товщиною стінок 1,25―50 мм і ін.

Вихідним матеріалом для пресування є круглі злитки 120―160 мм і довжиною 200―1000 мм і заготівлі.

Пресовані вироби з кольорових металів (міді і її сплавів, цинкових, титанових), а також зі сталей і сплавів в основному є заготівлями для одержання виробів волочінням, прокаткою й ін. Пресовані профілі з алюмінію, магнію і їхніх сплавів є готовими виробами.

§ 2. Методи пресування

Розрізняють 2 основних методи пресування: прямий і зворотній.

При прямому методі пресування плин металу збігається з напрямком руху пуансона; при зворотному методі метал тече назустріч напрямку руху пуансона . (Рис.)

При прямому методі пресування нагріту заготівлю 1 поміщають у контейнер 2 пресу. Контейнер має набір втулок з різним внутрішнім діаметром, що дозволяє пресувати на одній і тій же установці злитки різного діаметра. З однієї сторони контейнера за допомогою тримача матриці 3 закріплена матриця 4. З іншої сторони контейнера встановлений пуансон 5 із пресшайбою 6 на кінці, що входить у втулку контейнера. При роботі преса пуансон одержує необхідний тиск Р и передає його через пресшайбу на заготівлю, змушуючи метал пластично деформуватися при проходженні через вихідний отвір матриці. До кінця пресування в контейнері залишається частина металу, названа прес-залишком злитка. Відходи металу становлять 18-20% від маси злитка.

При зворотному методі пресування у втулку контейнера 2 входить порожній пуансон 5 з матрицею 4 на його кінці. Вихідний отвір у тримача матриці 3 закрито заглушкою 6. При русі пуансона матриця давить на злиток 1, у результаті чого метал випливає через отвір матриці в напрямку, зворотному переміщенню пуансона. (Рис.)

При пресуванні зворотним методом у порівнянні із прямим відходи металу менше (5-6% маси злитка), а зусилля пресування менше на 25-30%.

Прямій і зворотний методи пресування здійснюються на тому самому пресі. Є спеціальні преси зворотного пресування, у яких на нерухомий пуансон насувається контейнер зі злитком, але вони мають дуже обмежене застосування через складність конструкції.

§ 3. Пресування труб

При пресуванні труб нагріта суцільна заготівля 1, міститься у втулку контейнера 2, спочатку трохи обжимається, а потім пронизується сталевою голкою 8. Голку зміцнюють на кінці пуансона або в минаючому через порожній пуансон голкотримачі. При прошиванні заготівлі передній кінець голки виходить на деяку відстань із отвору матриці 4. Внаслідок цього між стінками отвору матриці й зовнішньою поверхнею сталевої голки утвориться кільцевий зазор. При русі пуансона 5 разом із пресшайбою 6 у напрямку матриці метал видавлюється через кільцевий зазор і приймає форму труби 7. Зовнішній діаметр труби дорівнює діаметру отвору матриці, а внутрішній - діаметру сталевої голки. (Рис.)

Труби пресують також з порожніх заготівель. У цьому випадку голка проходить через заготівлю й займає робоче положення в матриці, після чого починається процес пресування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]