Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lk_tkm_razd_4_omd_ukr.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
241.15 Кб
Скачать

§ 4. Технологічний процес гарячого об'ємного штампування

Складається з наступних операцій:

  1. різання вихідного матеріалу на заготівлі мірної довжини;

  2. нагрівання заготівель;

  3. штампування заготівель;

  4. обробки кувань.

Основними документами регламентуючими тех. процес штампування, є креслення кування й технологічна карта.

Штампи виготовляються по кресленню кування з урахуванням коефіцієнта температурного розширення. Розміри кування визначають по кресленню готової деталі з урахуванням припусків на наступну мех. обробку, напусків для спрощення нетехнологічних елементів кування й одержання штампувальних ухилів, а також допусків на штампування згідно Дст.

Після складання креслення кування визначають переходи й розбивають креслення штампів на штампування й обрізку облоя кування.

Для вільного добування кування зі штампа при штампуванні на молотах передбачають ухили вертикальних поверхонь: зовнішніх - 5 - 7 º; при штампуванні на пресах з виштовхувачами в повзуну й столі ухили становлять - 1 - 3 º.

По кресленню кування визначають форму й розміри вихідної заготівлі. Як заготівля застосовують круглий, квадратний, прямокутний і фасоний періодичний прокат і ін. заготівлі.

Потім розробляють технологічну карту. У карті вказують вихідний матеріал (марка стали, профіль, перетин), відходи (масу, розміри), розміри заготівлі, витрата металу на одне кування, операції й переходи штампування, устаткування, штампи, інструмент, пристосування, температурні режими, норми часу й ін. дані.

Технологічний процес виготовлення кувань починається з різання заготівель на мірні довжини.

Після цього заготівлі нагрівають у камерних або методичних печах до заданої температури. Перед подачею до преса або молота із заготівель видаляють окалину.

Потім заготівлі піддають штампуванню в одно- або багатострумових штампах залежно від конфігурації й розмірів кування, а також наявного встаткування.

При обробці кувань після гарячого об'ємного штампування роблять обрізку облоя, просічку отворів (видалення плівок), виправлення, термічну обробку й очищення від окалини.

При облойному штампуванню на молотах і пресах облой видаляють на кривошипних або ексцентрикових пресах із застосуванням обрізних штампів. Якщо штампують кування з наскрізними отворами, то в отворах утворяться внутрішній облой - плівка металу, що також видаляють.

Після обрізки облоя кування правлять у спеціальних або чистових штампах на молотах або пресах.

Далі кування піддають термічній обробці й очищенню від окалини. Окалину з кування видаляють у піскоструминні або шротометних апаратах, травленням у розчинах кислот, в обертових барабанах.

Для одержання кувань із точними розмірами й чистою поверхнею застосовують калібрування й карбування.

Вихід придатного при гарячому об'ємному штампуванні становить 72 - 80%, а видатковий коефіцієнт 1,4 - 1,25. Коефіцієнт використання металу 0,5 - 0,55.

Глава VII

Холодне об'ємне штампування

§ 1. Сутність процесу

Холодним наз. штампування без нагрівання заготівель. Холодне об'ємне штампування дає можливість майже повністю виключити обробку різанням і забезпечує зменшення трудомісткості виготовлення деталей на 30 - 80% і збільшення коефіцієнта використання металу на 50%. При холодному висадженні цей коефіцієнт досягає 95%, а продуктивність 800 шт за хвилину.

Холодне штампування застосовують при виробництві заклепок, болтів, гвинтів, гайок. Максимальний діаметр виробу, що висаджує, 25 мм. Заготівлями для деталей є дріт, калібровані прутки з углеродистої сталі, кольорових металів і їхніх сплавів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]