Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR5.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.58 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Державний вищий навчальний заклад

Криворізький національний університет

Кафедра теплогазоводопостачання, водовідведення і вентиляції

 

 

 

 

Методичні вказівки

до проведення лабораторної роботи № 5 з дисципліни

Кондиціювання повітря” на тему

“Дослідження циклу холодильної машини”

для студентів спеціальності 6.06010107

 “Теплогазопостачання і вентиляція” усіх форм навчання

 Кривий Ріг

2012

Укладачі:                                            

Відповідальний за випуск:                                       Голишев  О.М., д.т.н., проф.

Рецензент:

               

 

  

Викладено вимоги та порядок виконання лабораторної роботи № 2 з дисципліни «Кондиціювання повітря». Наведено теоретичні відомості про роботу кондиціонера на прикладі побутової спліт-системи настінного типу Eko-clima CSH-12Y4B.

Розроблено на основі діючих державних будівельних норм за станом на 01.09.2012р.

 

 

 

 

           РОЗГЛЯНУТО                                                                  СХВАЛЕНО

 

      на засіданні кафедри                                                   на засіданні вченої ради

    теплогазоводопостачання,                                           будівельного факультету.

   водовідведення і вентиляції.                                      Протокол № від

  Протокол № від                                                            

Мета: визначити параметри холодоагенту і побудувати цикл холодильної машини на прикладі спліт-системи Eko-clima CSH-12Y4B.

Теоретичні відомості

Спліт-системи відносяться до парокомпресійних холодильних машин. Цей тип машин використовує електродвигуни для створення циркуляції робочого середовища (фреону) в замкнутому контурі через апарати, в яких послідовно змінюється його агрегатний стан.

Для розрахунку і оцінки таких холодильних машин зручно будувати цикли їх роботи на lgP-I-діаграмі. Для фреону R-22, який використовується в лабораторній установці, lgP-I-діаграма наведена на рис. 1.

По вісі абсцис відкладені значення питомої ентальпії І, від 140 до 560 кДж/кг.

Вісь ординат є логарифмічною шкалою, на яку нанесені значення тиску Р, від 0,5 до 80 бар.

В центрі діаграми розташована підковоподібна лінія, верхня точка якої називається критичною. Ця лінія розділяє площину діаграми на три області. В першій області холодоагент знаходиться в стані переохолодженої рідини. В другій області холодоагент знаходиться в двофазному стані (суміш рідини і пари). В третій області холодоагент знаходиться в стані перегрітої пари. В області 2 проходять криві х (криві сухості), які відображають відсотковий вміст пари в суміші. Наприклад, лінія х=0,3 відповідає стану з 30 % вмістом пари і 70 % вмістом рідини. Криві х=0 і х=1 є граничними кривими. Лінія х=0 - це лінія рідкого холодоагенту, лінія х=1 - це лінія пари.

Значення температури t, °С, на діаграмі позначені червоним кольором. В області 1 ізотерми вертикальні, в області 2 - горизонтальні, в області 3 — криволінійні.

На діаграмі також зображені ліній постійного питомого об'єму v, м3/кг (позначені зеленим кольором) і ентропії s, кДж/(кг·К) (позначені синім кольором).

Розглянемо теоретичний цикл парокомпресійної холодильної машини (рис. 2).

Р ис. 1. lgP-I-діаграма для фреону R-22 (області стану холодоагенту)

Р ис. 2. Теоретичний цикл парокомпресійної холодильної машини

В теоретичному циклі холодильної машини можна виділити наступні процеси:

1. Випаровування рідини в випарнику (лінія 1-2). Суміш рідини і пари (точка 1) надходить в випарник, де поглинає тепло від повітря, яке охолоджується, і переходить в пароподібний стан (точка 2).

Процес іде при постійній температурі і тиску, при цьому збільшується ентальпія.

2. Перегрів пароподібного холодоагенту в випарнику (лінія 2-3). Задача перегріву - повне випаровування крапель рідини, щоб в компресор надходив тільки пароподібний холодоагент. Це потребує підвищення площі теплообмінної поверхні випарника на 2-3 % на кожні 0,5 °С перегріву. Звичайно перегрів складає 5-8 °С, що приводить до збільшення поверхні випарника до 20 %. Це виправдано, тому що призводить до підвищення ефективності охолодження.

Процес проходить при постійному тиску, температура і ентальпія при цьому збільшуються.

3. Стиснення пари в компресорі (лінія 3-4). Холодний пароподібний холодоагент надходить в компресор (точка 3). В процесі стиснення підвищуються його тиск, температура і ентальпія (точка 4).

4. Зняття перегріву парів холодоагенту в конденсаторі (лінія 4-5). Це перша фаза, яка відбувається в конденсаторі. Температура пари, що охолоджується, знижується до температури конденсації. На цьому етапі не відбувається зміни агрегатного стану фреону.

Тиск залишається постійним, ентальпія - знижується.

5. Конденсація парів холодоагенту в конденсаторі (лінія 5-6). Відбувається зміна агрегатного стану холодоагенту з пароподібного на рідкий.

Температура і тиск залишаються постійними, ентальпія - зменшується.

6. Переохолодження рідини в конденсаторі (лінія 6-7). При цьому процесі рідкий холодоагент піддається подальшому охолодженню, в результаті чого температура його знижується і отримується переохолоджена рідина.

Переохолодження холодоагенту має такий енергетичний ефект: переохолодження на 1 °С відповідає підвищенню потужності холодильної машини на 1 % при однаковому рівні енергоспоживання.

7. Зниження тиску в терморегулюючому вентилі або капілярній трубці (лінія 7-1). Переохолоджена рідина з параметрами в точці 7 надходить на капілярну трубку, де відбувається різке зниження тиску. Якщо тиск буде достатньо низьким, холодоагент може закипати.

Температура при цьому знижується, ентальпія залишається постійною.

Після цього охолоджена суміш рідини і пари знову надходить у випарник і цикл повторюється.

Реальний цикл холодильної машини дещо відрізняється від теоретичного (рис. 3). Справа в тому, що теоретичний цикл не враховує втрати тиску холодоагенту на лініях всмоктування і нагрівання і в клапанах компресора.

Через втрати тиску на вході (лінія 3-3а) компресор повинен всмоктувати при тиску нижчому, ніж тиск випаровування. З іншого боку, через втрати на виході (лінія 4а-4b) компресор повинен стискати пароподібний холодоагент до тиску вищого, ніж тиск конденсації. Робота компресора в реальному циклі характеризується лінією 3а-4а. Необхідність компенсації втрат тиску збільшує роботу компресора і знижує ефективність циклу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]