Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_8_Ran_Yun.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
125.95 Кб
Скачать
  1. Дружба та кохання у юнацькому віці.

Юнацький вік потребує деяких окремих форм спілкування, якими є дружба, кохання. Співвідношення саме цих категорій являють та створюють у юнаків проблему, хоча є альтернативними. Індивідуальне та інтимне спілкування дозволяє співвіднести переживання, мрії, ідеали з реальною дійсністю, що зглядаючись на юнацький максималізм частіше не співпадає, ніж співпадає. У дівчат цієї вікової категорії потреба у дружбі з'являється раніше, ніж у хлопців. У більшості випадків старшокласники, як і люди інших вікових категорій віддають перевагу відношенням з однолітками, однак у дівчаток згодом з'являється потреба спілкування зі старшими особами.

Взаємовідносини між хлопчиками та дівчатками, обмежені у підлітковому віці, у ранній юності активізуються. Розширюється сфера спілкування. Особливістю юнацького віку є те, що хоча дівчата раніше дозрівають фізіологічно, у них на першому місці виникає потреба у ніжності, емоційному розумінні, а не у фізичному (у юнаків спостерігається протилежна тенденція).

З іншого боку юнакові притаманне ніжне ставлення до особи протилежної статі, до якої він ставиться небайдуже.

Кохання та дружба мають у юнацькому віці особливе значення у двох планах. З одного боку - як почуття, з іншого - як форма спілкування.

Ключові поняття: пубертатний та постпубертатний період, соціалізація, акселерація, дружба, кохання, самооцінка, рівень домагань, "Я"-концепція, самосвідомість, субкультура, самореалізація.

Література

  1. Берне Р.В. Развитие «Я-концепции» й воспитание. М., 1986.

  2. Кон И.С. Психология юношеского возраста. М., 1979.

  3. Возрастная й педагогическая психология. /Под ред. А.В.Петровского.М.,1973.

  4. Возрастная й педагогическая психология. /Под ред. М.В. Гамезо, М.В.Матюхиной, 1984.

  5. Мухина В.С. Возрастная психология. М., 2000.

  6. Волкова Н.П. Педагогіка: Посібник для студентів в. н. з. - К.: Видавнічий центр „Академія", 2001.- 576 с.

17