Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Римське право.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
41.48 Кб
Скачать

§ 2. Укладання договору на торгах

Торги являють собою один з випадків укладення договорів, якийтісно пов'язаний з основними законами вільного ринку і висловлює їх найбільшпослідовно. Це, зокрема, виявляється у притаманній торгівконкуренції. Така конкуренція може охоплювати саму широку область.

Природно, що до недавнього часу основна сфера регулюванняторгів перебувала за межами цивільного права. Мова йшла головним чиномпро процесуальних нормах, присвячених звернення стягнення на майноборжника. Правда, у цій сфері існували свої обмеження. Мається наувазі, що стягнення на основні, а практично і на обігові коштидержавних і громадських організацій взагалі не могло проводитись. Що ж до громадян, то, з точки зору задоволення вимогикредиторів, при звернення стягнення з усіх видів, що їм належитьмайна значення міг мати лише один житловий будинок. З цієї причини ГПК РФ 1964р. згадує про торги та регулює їх проведення тільки у зв'язку ззверненням стягнення на житлову будову, що належать громадянину (ст.399-405 ЦПК).

Перша регламентація торгів як особливого способу укладання цивільно - правових договорів була пов'язана з проведенням приватизації державноївласності. Саме торги виявлялися і виявляються основною формоюприватизації.

У подальшому було видано ряд актів, спеціально присвячених аукціонів іконкурсам, організовуються при приватизації. Так, наприклад, Указом Президента РФ від 24 грудня 1993р. «Про державну програму приватизаціїдержавного і муніципальних підприємств в РФ »була передбаченапродаж шляхом організації різних видів аукціонів і конкурсівпідприємств, які не є акціонерними товариствами, пакетів акцій,майна (активів) діючих, ліквідованих та ліквідованихпідприємств, а також незавершених будівництвом об'єктів, часток (пакетів,акцій), що перебувають у державній чи муніципальній власності.

Новий закон «Про приватизацію державного майна і про основиприватизації муніципального майна в РФ »передбачає випадки іпорядок приватизації шляхом продажу державного або муніципальногомайна на комерційному конкурсі з інвестиційними та/або соціальнимиумовами (ст.21) і на аукціоні.

Закон «Про виконавче провадження» передбачає необхідністьздійснення реалізації шляхом проведення торгів спеціалізованоїорганізацією (ст.54 та 62).

ГК, відповідаючи потребам що складається практики, включив в свій складт