Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Римське право.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
41.48 Кб
Скачать

3. Отримання акцепту стороною, яка направила оферту

Після отримання оферентом акцепту договір вважається укладеним.

відгук акцепту після отримання його оферентом є фактичноодностороннім відмовою від виконання договірних зобов'язань, щонеприпустимо відповідно до ст. 310 ЦК. Особливим випадком є акцепт наінших умовах. Однак, якщо особа, що отримала оферту у строк, встановленийдля її акцепту, зробило будь-які фактичні дії щодо виконаннязазначених у ній умов договору (відвантаження товарів, наданняпослуг, виконання робіт, сплата відповідної суми, і т.п.),оферта вважається акцептовано, якщо інше не передбачено законом, іншимиправовими актами або не зазначено в самій оферти.

При публічної оферти, наприклад: приміщенні товару на прилавку магазину,оголошенні про наявність квитків у касі, оголошення про наявність вільних місць уготелі тощо акцептом можуть бути фактичні дії, звичайнощо здійснюються в подібних випадках: оплата товару покупцем, придбанняквитка, заповнення картки гостя й одержання квитанції в готелі і т.д.

Важливе значення має термін отримання акцепту стороною, яка направилаоферту, вона може бути зроблена із зазначенням строку для відповіді або беззазначення такого терміну. У випадку, коли в оферти визначений термін для акцепту,договір вважається укладеним, якщо акцепт отриманий особою, направилиоферту, у межах зазначеного в ній терміну. При цьому слід мати на увазі,що береться до уваги саме дата отримання акцепту оферентом.

У випадках, коли своєчасно спрямоване повідомлення про акцептотримано із запізненням, акцепт не вважається опізнився. Однак сторона,що направила оферту, має право не прийняти подібний акцепт, негайноповідомивши іншу сторону про одержання акцепту із запізненням.

Якщо ж сторона, що направила оферту, негайно повідомить іншій стороніпро прийняття її акцепту, отриманого з запізненням, договір вважаєтьсяукладеним.

Якщо ж оферта зроблена без зазначення строку для відповіді, то її юридичнадію залежить від того, в якій формі вона зроблена. Коли оферта зробленаусно без зазначення строку для акцепту, договір вважається укладеним, якщоінша сторона негайно заявила про її акцепт. Якщо такого акцепту непішло, то оферента ніяк не пов'язаний зробленим ним пропозицією. Коли жоферта зроблена в письмовій формі без зазначення строку для акцепту, договірвважається укладеним, якщо акцепт отриманий особою, направили оферту,до закінчення терміну, встановленого законом або іншими правовими актами,а якщо такий строк не встановлений, - протягом нормально необхідного дляцього часу (ст. 441 ЦК). Нормально необхідним вважається час,достатню для пробігу даного виду кореспонденції в обидва кінці,ознайомлення зі змістом зробленої пропозиції і складання відповіді нанего.1 У разі прибуття відповіді протягом цього періоду часу, договірвважається укладеним. У разі виникнення спору цей термін будевизначатися судом виходячи з конкретних обставин справи.

Якщо акцепт отримано із запізненням, то доля договору залежить відоферента, який може залишити без уваги запізнення відповіді іпогодитися з укладанням договору або відмовитися від укладення договору вувазі затримки з відповіддю на його пропозицію. Якщо оферента, який отримав акцептіз запізненням, негайно повідомить другій стороні про прийняття її акцепту,отриманого з запізненням, договір вважається укладеним. Стаття 442 ГКпередбачає і той випадок, коли відповідь про згоду укласти договір (акцепт) прибув із запізненням, але з нього видно, що він був відправленийсвоевременно.2 Про прибуття акцепту із запізненням у такій ситуації знаєтільки оферента. Акцептант ж, вважаючи, що відповідь отримано оферентомсвоєчасно і договір укладено, може приступити до його виконання тапонести відповідні витрати. З метою запобігання цих витрат наоферента, що не бажає визнати договір укладеним, покладаєтьсяобов'язок негайно сповістити іншу сторону про одержання акцепту ззапізненням. У разі невиконання цього обов'язку відповідь не зізнаєтьсяопізнився, і сторони вважаються пов'язаними договором.

II. Час та місце укладання договору.

Момент укладення договору має важливе значення, оскільки саме зним законодавець пов'язує вступ договору в силу, тобто обов'язковістьдля сторін умов укладеного договору (п.1 ст.425).

Процес укладання договору складається з трьох етапів: напрям однієїбоку оферти; розгляд іншою стороною оферти та її акцепт; отриманняакцепту стороною, яка направила оферту.

Для визначення моменту укладення договору має значення датаодержання стороною, що направив оферту, її акцепту.

Є два винятки із загального правила, згідно з яким договірвважається укладеним в момент отримання стороною, що направив оферту, їїакцепту: 1. Випадки, коли сторони оформляють свої відносини реальним договором, тобто коли для укладення договору потрібно не тільки напрям оферти, а й передача майна. У подібних ситуаціях моментом укладення договору визнається дата передачі майна. При цьому слід враховувати, що передачею майна є не тільки його вручення відповідній особі, але також і здача транспортній організації або організації зв'язку для доставки адресату. До передачі речі прирівнюється передача коносамента або іншого товаророзпорядчого документа (ст.224). Всі ці обставини мають братися до уваги при визначенні моменту укладення договору. 2. Випадки, коли укладається договір, що вимагає державної реєстрації, приміром, якщо предметом договору є земля або інше нерухоме майно (ст.164) . 1 Такий договір вважається укладеним з моменту його державної реєстрації, якщо інше не встановлено законом. Однак якщо одна зі сторін ухиляється від державної реєстрації договору, суд в праві на вимогу іншої винести рішення про реєстрацію угоди. У цьому випадку угода реєструється за рішенням суду (п.3. Ст165). У подібних випадках і момент укладання договору так же повинен визначатися відповідно до рішення суду.

Місце укладення договору (ст.444 ГК) зазвичай вказується в текстідоговору. За певних умов місце укладання договору може матисерйозне значення. Наприклад, по зовнішньоекономічній угоді місцеукладення договору може стати чинником, що визначає право, що підлягаєзастосування (ст. 166 Основ).

У ряді випадків виникає необхідність визначити місце укладаннядоговору, коли воно в ньому не вказано. У подібних випадках місце укладаннядоговору визнається відповідно любо місце проживання громадянина, абомісцезнаходження юридичної особи, від яких виходить пропозицію укластидоговір (ст.444). Як було зазначено, одна з ознак дії принципусвободи договору полягає в тому, що спонукання до його ув'язнення недопускається за винятком випадків, коли обов'язок укласти договірпередбачена ЦК, законом або добровільно прийнятим зобов'язанням.

Особливі випадки укладання договору