Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок_2_6 курс_укр

.doc
Скачиваний:
408
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
4.95 Mб
Скачать

B Гострий пієлонефрит

C Системний червоний вівчак. Вовчаковий нефрит

D Сечокам’яна хвороба

E Гломерулонефрит з нефротичним синдромом

2545

Хворий 18 років спостерігається з приводу змін в загальному аналізі сечі. Скарг немає. Подібні зміни були виявлени рік тому. Об-но незначна блідість шкіри, обличчя одутловате. Пульс 80 за хвилину. АТ 130/80 мм рт. ст. Симптом Пастернацького негативний. Аналіз крові без патології.. Аналіз сечі: білок 0,99 г/л, Лейк. 4-6 в полі зору, Ер. 8-10 в полі зору, циліндри 3-5 в полі зору. Ваш попередній діагноз?

A Хронічний гломерулонефрит, сечовий синдром

B Гострий гломерулонефрит, сечовий синдром

C Хронічний гломерулонефрит, нефротичний синдром

D Хронічний пієлонефрит

E Туберкульоз нирок

2546

Хворому на ангіну, 16 років, призначили ін’єкції цефазоліну та бісептол. Через 3 дні від початку лікування стан погіршився, з’явились неприємні відчуття в поперековій ділянці, запаморочення, нудота. АТ 140/80 мм рт. ст. Аналіз крові: Ер. - 3,12х1012/л, Hb - 120 г/л, Лейк. - 10х109/л, ШОЕ - 28 мм/год. Аналіз сечі: питома густина 1010, білок 0,99 г/л. Проба за Зимницьким: добова кількість сечі 3,2 л, коливання питомої густини 1007-1010. Рівень креатинину крові – 0,280 ммоль/л. Ваш попередній діагноз?

A Тубулоінтерстиціальний нефрит

B Гострий гломерулонефрит, сечовий синдром

C Хронічний гломерулонефрит, сечовий синдром

D Швидкопрогресуючий (злоякісний) гломерулонфрит

E Гострий пієлонефрит

2547

Хворий Ф., 60 років, скаржиться на біль за грудиною стискуючого характеру під час хотьби по рівній місцевості до 200 м. АТ 140/70 мм рт. ст. Пульс 80/хв. ВЕМ: зниження толерантності до фізичних навантаженнь 50 Вт. Найбільш можливий діагноз?

A Стабільна стенокардія III ФК

B Прогресуюча стенокардія

C Спонтана стенокардія

D Стабільна стенокардія II ФК

E Стабільна стенокардія IV ФК

2548

Робітник литейного цеху зі стажем праці в умовах підвишеної концентрації пилу 15 років, скаржиться на задишку при тяжкій фізичній роботі, часті застуди, кашель з незначним харкотинням, який не зникає після нормалізації температури тіла. Хвроріє 2 роки. Об-но: розсіяні сухі хрипи в легенях. На рентгенограммі легень – ознаки емфіземи, деформація легеневого малюнка. Виявлено зниження максимальної швидкості видиху, максимальної вентиляції легенів. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Пильовий бронхіт

B Хронічний бронхіт

C Бронхоектатична хвороба

D Туберкульоз легень

E Бронхіальна асма

2549

Лікар-інфекціоніст стала помічати виникнення нежиті, сльозотечі після прибирання кабінету хлорвмістивими дезінфікуючими засобами. Незабаром у неї на роботі виникнув напад задухи. Під час відпустки подібних нападів не було. Після повернення до роботи через 2 дні знову виник подібний напад. Хвора звернулася до довіреного лікаря. Які дії довіреного лікаря будуть вірними?

A Направити до лікаря-профпатолога

B Призначити амбулаторне лікування

C Направити до НДІ медицини праці

D Госпіталізувати в пульмонологічне відділення

E Рекомендувати зміну спеціальності

2550

У хворого 40 років з артритом лівого гомілково-стопного суглобу при рентгенологічному обстеженні хребта спостерегаються такі зміни: явища сакроілеїту зліва, у поперековому відділі грубі, несиметричні синдесмофіти. Який діагноз найбільш вірогідний?

A Хвороба Рейтера

B Псоріатичний артрит

C Хвороба Бехтерєва

D Ревматоїдний артрит

E Подагра

2551

Хвора 37 років. 10 років страждає на ревматоїдний артрит. На протязі року спостерігається високий титр ревматоїдного фактора (1:512, 1:1024), з’явилась сухість у роті, неприємні відчуття в очах (“ніби пісок”), не може ковтати суху їжу, вимушена запивати її водою. Розвиток якого синдрому спостерігається у хворої?

A Синдром Шегрена

B Синдром хронічної втомлюваності

C Синдром Мікулича (неспецифічний паротит)

D Синдром Фелті

E Синдром Стіла

2552

Хворий 28 років, хворіє 2 місяці після ангіни. Скарги на вранішню скутість, біль

проксимальних міжфалангових II та III пальців рук, колінних, ліктьових суглобів. При лабораторному обстеженні – гіпохромна анемія, ШЗЕ 40 мм/год, реакція Ваалер-Роузе 1:128. Який препарат слід використати для внутрішньосуглобового введення?

A Депо-медрол

B Афлутоп

C Апізартрон

D Румалон

E Лідаза

2553

Чоловік 26 років, захворів гостро 2 дні тому, коли виникли головний біль, слабкість, кашель зі “ржавим” харкотинням. Об-но: гіперемія обличчя, ЧДР – 36 за хвилину. Над легенями перкуторно: тупий звук праворуч нижче від кута лопатки, аускультативно – бронхіальне дихання. АТ - 100/70 мм рт. ст., ЧСС – 98 за хвилину, температура тіла 38оС. В аналізі крові: Лейк. – 17х109/л, ШОЕ – 32 мм/год. Рентгенографія легень: гомогенне затемнення у нижній долі правої легені. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A Великовогнищева пневмонія

B Параканкрозна пневмонія

C Гострий бронхіт

D Ексудативний плеврит

E Туберкульоз легень

2554

У хворого на хронічний лімфолейкоз збільшилася загальна слабкість,з*явилась

жовтяниця. Ер. - 2,1*1012/л; Нв - 65г/л; кольоровий показник - 1,0; ретикулоцити - 5%. Білірубін загальн. - 80,3мкмоль/л, неконьюгований - 65,3мкмоль/л. Який ведучий патогенез зниження гемоглобіну?

A Аутоімунний гемоліз

B Пригнічення еритроїдної гілки гемопоезу

C Дефіцит еритропоетину

D Дефіцит фолієвої кислоти

E Порушення порфіринового обміну

2555

Хворий 68 років, скаржиться на загальну кволість, біль у кістках, м’язову слабкість, біль при пальпації кісток. В сечі білок до 3,0 г/л, рік тому переніс аденомектомію. На рентгенограмах черепу і тазу у кістках велика кількість дрібних округлих ділянок деструкції діаметром від 0,8 до 2,5 см. Який найбільш імовірний діагноз?

A Мієломна хвороба

B Остеолітичні метастази у кісти

C Амілоїдоз нирок з нефротичним синдромом

D Гіперпаратиреоїдна остеодистрофія

E Хронічний гломерулонефрит з нефротичним синдромом

2556

Хворий 26 років, перебував на лікуванні з хронічним гломерулонефритом. Лікування було ефективним, відмічалась нормалізація всіх показників. Рекомендоване санаторно-курортне лікування.

A Південний берег Криму

B Не рекомендовано

C Моршин

D Миргород

E Трускавець

2557

Чоловік 26 років, скаржиться на спрагу, підвищене сечовиділення, загальну кволість, зменшення ваги тіла. Об`єктивно: шкіра суха, червоні щоки, дихання везикулярне. Тони серця звучні. Язик сухий. Симптомів подразнення очеревини немає. Яке дослідження є найбільш інформативним для уточнення діагнозу?

A Аналіз крові на цукор

B Загальний аналіз крові

C Загальний аналіз сечі

D Аналіз сечі по Зимницькому

E Аналіз крові на печінкові проби

2558

Хворий Н., 32 років, скаржиться на підвищення температури тіла до 39 оС, задишку, кашель непродуктивний. Захворів 2 дні тому. Об`єктивно: перкуторно над легенями справа укорочення легеневого звуку. Аускультативно -дрібноміхурцеві хрипи справа. ЧД - 26 на хв. Яке дослідження легень доцільно провести першочоргово?

A Рентгенографію

B Бронхографію

C Бронхоскопію

D Спірографію

E Пневмотахометрію

2559

У хворої 52 років протягом 15 років підвищується артеріальний тиск. Хвора регулярно не лікувалася. Мати хворої страждає на гіпертонічну хворобу. На ЕКГ гіпертрофія міокарду лівого шлуночка, останні 6 років АТ став постійно підвищеним 175/100-180/110 мм рт. ст. Який найбільш важливий механізм стабілізації АТ?

A Активація ренін-альдостеронової системи

B Зниження ниркового кровотоку

C Підвищений викид вазопресину (АДГ)

D Надмірна продукція кінинів та простагландинів

E Активація барорецепторів дуги аорти

2560

Хворий Н., 42 роки о 4 годині ранку прокинувся, відчувши стискуючий біль за грудиною, який не проходив на протязі 15 хв., після прийому таблетки нітрогліцерину. Такі напади відмічав хворий в один і той же час, періодично, в останні 3 місяці. На ЕКГ під час нападу підвищення сегменту ST в відведеннях U1-U4. Після зняття нападу ЕКГ прийшла до норми. Що лежить в основі патогенезу больового нападу у хворого?

A Спазм вінцевої артерії

B Часткове закриття вінцевої артерії тромбом.

C Паралітичне розширення вінцевих артерій

D Крововилив в атеросклеротичну бляшку

E Порушення мікроциркуляції

2561

Хворий С., 64 роки, обстежувався в поліклініці для скерування на санаторно-курортне лікування. При обстеженні виявлено збільшені шийні, підпахвинні і пахові лімфовузли, печінка на 3 см нижче реберної дуги. Загальний аналіз крові: Ер. - 3,7х1012/л, Нв - 120 г/л, лейкоцити – 30х109/л, е. - 2%, п. - 1%, с. - 33%, л. - 60%, м. - 4%, ШОЕ - 20 мм/год. Ваш попередній діагноз?

A Хронічний лімфолейкоз

B Цироз печінки

C Хронічний мієлолейкоз

D Туберкульозний лімфаденіт

E Лімфогрануломатоз

2562

У хворого 28 років скарги на задишку, "перебої" в діяльності серця. Верхівковий поштовх не зміщений, І тон на верхівці посилений, додатковий тон у діастолі, діастолічний шум на верхівці. Про яке захворювання можна думати?

A Стеноз мітрального отвору

B Аортальний стеноз

C Недостатність мітрального клапана

D Недостатність клапанів аорти

E Дефект міжпередседної перетинки

2563

У електромонтера, який обслуговує цехи, де робота пов’язана з великим пороховиділенням, рентгенологічно виявлено дрібні лінійні сітчасті тіні в середніх і нижніх легеневих полях. Концентрація вільного діоксиду кремнію у повітрі складає 18%. Скарги відсутні. Стето-акустичних відхилень не виявлено. Функція зовнішнього дихання в нормі. Про яку рентгенологічну форму пневмоконіозу йде мова?

A Інтерстиціальну

B Вузликову

C Вузлову

D Інтерстиціально-вузлову

E Помірного пневмофіброзу

2564

У хворої із синдромом Рейно, набряком, індурацією та атрофією шкіри обличчя, кистей зроблена біопсія шкіри і м'язів. Отримано результат: порушення мікроциркуляції з проліферацією ендотелія, потовщення стінки зі звуженням просвіту судин, деформація і редукція капілярної сітки. Для якого із системних захворювань сполучної тканини найбільш характерні такі ознаки?

A Системна склеродермія

B Вогнищева склеродермія

C Системний червоний вівчак

D Дерматоміозит

E Вузликовий періартеріїт

2565

Хворий, 40 р., скаржиться на підвищення температури до 39,5 оC, кашель з виділенням "іржавого" харкотиння, задишку, герпетичне висипання на губах. ЧД 32 в 1 хв. Справа під лопаткою посилення голосового тремтіння, там же притуплення перкуторного звуку, аускультативно на фоні бронхіального дихання - крепітація. Аналіз крові: лейк. - 14х109, ШОЕ 35 - мм/год. Ваш попередній діагноз?

A Крупозна пневмонія

B Вогнищева пневмонія

C Туберкульоз легені

D Гострий бронхіт

E Ексудативний плеврит

2566

У хворого 45 років діарея 6-8 раз на добу з виділенням несформованих фекалій з вмістом слизу, крові та гною, Т - 37,6 оС, біль при пальпації товстого кишківника та утворення зовнішніх і внутрішніх нориць.Виставлений діагноз хвороба Крона. Яка ознака відрізняє дану хворобу від неспецифічного виразкового коліту?

A Нориці

B Діарея

C Біль при пальпації

D Кров у калі

E Лихоманка

2567

У хворої 22 років, після переохолодження з’явився біль в поперековій ділянці, мутна сеча, підвищення температури тіла до 38,8 оС. У крові лейкоцитоз 13,2х109/л, зсув лейкоцитарної формули вліво. У сечі білок 0,33 г/л, лейкоцити 30-40 в полі зору, місцями покривають все поле зору. Виберіть найбільш оптимальну емпіричну антибактеріальну терапію.

A Напівсинтетичні пеніциліни

B Прості пеніциліни

C Тетрацикліни

D Протитуберкульозні середники

E Макроліди

2568

Жінка 19 років, скаржиться на біль в великих суглобах верхніх та нижніх кінцівок, підвищення температури до 38,6оС. 2 тижні тому перехворіла ангіною. Мати страждає ревматичною вадою серця. Об'єктивно: в ділянці вражених суглобів гіперемія, невеликий набряк їх; t = 37,3оC, пульс 84/хв., АТ 120/70 мм рт. ст. Межі серця збільшені вліво на 2 см, І тон на верхівці серця ослаблений, систолічний шум; Hb - 126 г/л, Л - 9,2х106, ШЗЕ - 47 мм/год. ЕКГ – ритм правильний, PQ – 0,24". Яка етіологія цього захворювання?

A Бета-гемолітичний стрептокок

B Вірусно-бактеріальна ассоціація

C Золотистий стафілокок

D Вірусна

E Генетично обумовлена

2569

Хвора С., 43 років, скаржиться на слабкість, біль у горлі при ковтанні, підвищення температури тіла до 39оС. Об'єктивно: шкіра бліда, поодинокі синці на стегнах. Некротичні зміни на мигдаликах. Стерналгія. Печінка не збільшена. Селезінка виступає на 3 см з підребер'я. В крові: ер. - 2,0х1012/л, Hb - 70 г/л, тр. - 40х109/л, лейк. - 28,8х109/л, бласти - 60%, п. - 1%, с. - 10%, л. - 29%. ШЗЕ - 60 мм/год. Ваш діагноз:

A Гострий лейкоз

B Хронічний мієлолейкоз

C Гіпопластична анемія

D Хронічний лімфолейкоз

E Тромбоцитопенічна пурпура

2570

Хворий 18 років скаржиться на головний біль, загальну слабкість, запаморочення. Захворів сьогодні вранці. 3 тижні тому переніс ангіну. Об'єктивно: пульс 90/хв., АТ-180/105 мм рт. ст. Помірний акцент ІІ тону над аортою. інших змін не виявлено. Ан. крові: ер. - 3,4х1012/л, лейк. - 6,8х109/л, ШОЕ - 12 мм/год. Ан. сечі: білок - 1,65 г/л, лейк. - 10-15 в п/з, ер. вилужені 60-80 в п/з, циліндри гіалінові – 4-6 в п/з, зернисті – 1-2 в п/з, щільність 1024. Укажить найбільш імовірний діагноз:

A Гострий гломерулонефрит

B Гострий пієлонефрит

C Гіпертонічна хвороба

D Хвороба Шенлейн-Геноха

E Системний червоний вівчак

2571

Жінка 28 років страждає бронхіальною астмою протягом 5 років, напади купує

сальбутамолом. Останні півроку напади стали виникати частіше, турбують вночі. Об'єктивно: PS – 88/хв., ритмічний, АТ – 120/80 мм рт. ст., ЧД –22/хв. При аускультації над легенями на протязі вдоху і подовженого видиху вислуховуються сухі свистячі хрипи. Який препарат необхідно додати до лікування хворої?

A Інгаляції стероїдів

B Теофілін в таблетках

C Теофедрин в таблетках

D Стероїди в таблетках

E Еуфілін внутрішньовенно

2572

Жінку 27 років турбують сильний головний біль, запаморочення, погіршення зору, часті носові кровотечі. Хворіє 2 роки. Пульс 68/хв., ритмічний, напружений. АТ на правій руці 280/140 мм рт. ст., на лівій руці 230/100 мм рт. ст. з незначними коливаннями впродовж 6 днів спостереження. Ліва межа відносної тупості серця по середньоключичній лінії, акцент ІІ тону над аортою. Вище пупка зліва вислуховується грубий систолічний шум. Який найбільш вірогідний генез артеріальної гіпертензії у хворої?

A Реноваскулярна

B Гемодинамічна

C Ендокринна

D Есенціальна

E Ренопаренхімна

2573

У жінки 23 років спостерігається набряклість усього тіла, в крові загальний білок 54 г/л; альбуміни 34%; глобуліни 66%; А/Г - коефіцієнт 0,33; холестерин 9,8 ммоль/л. Про що дозволяють стверджувати дані клініко-лабораторного дослідження у хворої?

A Диспротеїнемія

B Гіперальбумінемія

C Гіперпротеїнемія

D Гіпоглобулінемія

E Гіпохолестеринемія

2574

У чоловіка 26 років скарги на переймоподібний біль у животі, часті рідкі випорожнення з домішками слизу та крові. Хворіє протягом 3 років, схуд на 14 кг. Об-но: пульс – 96/хв., АТ - 110/70 мм рт. ст., t – 37,6 оС. Живіт м’який, болючий при пальпації по ходу товстого кишечнику, особливо зліва. Іригоскопія – товста кишка звужена, гаустри відсутні, контури нерівні, нечіткі. Який діагноз найбільш імовірний?

A Неспецифічний виразковий коліт

B Туберкульоз кишечнику

C Амебна дизентерія

D Хвороба Крона

E Синдром подразненої товстої кишки

2575

Чоловік 35 років звернквся до кардіолога з приводу серцебиття, болю в ділянці

серця, запаморочення. Хворіє біля 10 років. При обстеженні виявили блідість шкірних покривів, наявність симптомів Мюссе і Квінке, а також діастолічний шум над аортою з розповсюдженням вліво і вниз. Який інший симптом може відповідати цьому захворюванню?

A Підсилена пульсація сонних артерій

B Миготлива аритмія

C Зменшення пульсового АТ

D Гіпертрофія правого шлуночка

E Малий твердий пульс

2576

У чоловіка, 23 років, раптово після підняття великої ваги виник гострий біль в грудній клітині зліва. В анамнезі виразка 12-палої кишки. При огляді: зліва над легенями - тимпаніт, ослаблене дихання, бронхофонія. ЕКГ - синусова тахікардія. Який ймовірний діагноз?

A Спонтанний пневмоторакс

B Сухий плеврит

C Інфаркт міокарда

D Міозит

E Перфорація виразки

2577

Чоловік 37 років скаржиться на серцебиття, задишку, перебої в роботі серця, запаморочення, швидку втомлюваність. При обстеженні виявили виражену кардіомегалію, глухі тони серця, систолічний шум на верхівці, ознаки декомпенсації IIА ст. На ЕКГ мерехтлива аритмія, блокада лівої ніжки пучка Гіса, зубці Т (-) в багатьох відведеннях. При ЕхоКГ виявили дифузну дилятацію порожнин серця, зниження скоротливості міокарда. Ймовірний діагноз?

A Дилятаційна кардіоміопатія

B Гіпертрофічна кардіоміопатія

C Ексудативний перикардит

D Міокардит

E Констриктивна кардіоміопатія

2578

Хвора 32 років звернулася до терапевта у зв`язку з наявністю майже постійного

субфебрілітету, тупого болю в поперековій ділянці зліва, збільшення діурезу. При розпитуванні відмічає ніктурію, хворіє хронічним аднекситом. При огляді: АТ 160/110 мм рт. ст., діурез - 1900 мл. Аналіз крові: Нв - 105 г/л, ер. - 3,6х109/л, ШЗЕ - 18 мм/год. Аналіз сечі: питома вага 1010, білок - 0,066 г/л, лейк. - 20-25 в п/зору, ер. - 1-2 в п/зору. Найбільш ймовірний діагноз?

A Хронічний пієлонефрит

B Хронічний гломелуронефрит

C Гострий гломерулонефрит

D Амілоїдоз нирок

E Хронічний цистит

2579

Хворий 38 років скаржиться на головний біль, підвищення АТ, набряки на різних ділянках тіла. Хворіє біля 7 років. Періодично набряки на обличчі. АТ підвищується останні 4 роки. Стан погіршився тиждень назад, коли з`явилися набряки на обличчі, ногах і попереку. АТ 190/130 мм рт. ст. Тони серця правильні, ослаблені, акцент ІІ тону над аортою. Аналіз сечі: Білок - 2,2 г/л, лейк. - 3-5 в п/зору, ер. - 10-14 в п/зору, циліндри гіалінові і зернисті 6-8 в п/зору. Креатинін крові 0.107 ммоль/л. Найбільш ймовірний діагноз?

A Хронічний гломерулонефрит

B Хронічний пієлонефрит

C Амілоїдоз нирок

D Сечокам`яна хвороба

E Швидкопрогресуючий нефрит

2580

Під час епідемії “грипу” поступив хворий 45 років, у важкому стані, з високою

температурою, відхаркує гнійно-кров'янисту мокроту. На ренгенограмі легенів справа кілька тонкостінних порожнин з рівнями рідини. Лейкоцити крові 18х109/л із зрушенням формули вліво. Ваш попередній діагноз?

A Стафілококкова пневмонія

B Казеозна пневмонія

C Мікоплазмова пневмонія

D Полікістоз легень (якій нагноївся)

E Пневмококкова пневмонія

2581

Хворий С., 68 років, з постійною формою миготливої аритмії, останній рік з'явились набряки ніг, збільшилася печінка. Під час їжі з'вилася біль у грудній клітці та виражена задишка змішаного характеру. У харкотінні – прожилки крові. Через кілька днів постільного режиму пілвищилася температура тіла до 38оС. Об-но: вологі дрібнопухирчаті хрипи у нижніх відділах правої легені. Ренгенологічно: у правій легені клиноподібна тінь, венозне повнокрів'я. Про яке захворювання найімовірніше іде мова?

A Інфаркт-пневмонія

B Крупозна пневмонія

C Застійна пневмонія

D Аспіраційна пневмонія

E Гіпостатична пневмонія

2582

Хворий 38 років виявляє скарги на різко виражену задишку інспіраторного характеру. В анамнезі: гіпертонічна хвороба, ІХС. При обстеженні акроцианоз, клокочуще дихання. Частота дихання 30 в хвилину, артеріальний тиск 230/130 мм рт. ст. При аускультації серця - акцент другого тона над легеневою артерією. Вибрати комбінацію медикаментів для лікування.

A Морфін, фуросемід, пентамін

B Преднізолон, еуфілін

C Сальбутамол, атропін, папаверін

D Строфантін, панангін, платіфілін

E Еуфілін, фуросемід

2583

Хворий лікується з приводу повторного інфаркту міокарда задньої стінки лівого шлуночка, турбував біль в ділянці серця, виникла аритмія. На ЕКГ частота скорочень передсердь 76, шлуночків 36, інтервали РР та RR – однакові. Яке ускладнення інфаркту міокарда виникло у хворого?

A Повна атріовентрикулярна блокада

B Блокада лівої ніжки пучка Гіса

C Синусова брадикардія

D Миготлива аритмія

E АВ-блокада II ступеню

2584

Пацієнт скаржиться на набряки обличчя та ніг, слабість. Захворів гостро, 3 дні тому після переохолодження. Об’єктивно: блідість шкіри, пульс – 94 на хв., ритмічний. АТ – 150/ 95 мм рт. ст. Діяльність серця ритмічна, тони звучні. Аналіз сечі: білок 1,5 г/л, лейкоцити –10-12 в полі зору, еритроцити 10-15 в полі зору, циліндри гіалінові – поодинокі в препараті. Креатинін крові - 0,130 ммоль/л. Визначте найбільш ймовірний діагноз.

A Гострий гломерулонефрит

B Гіпертонічна хвороба

C Гостра ниркова недостатність

D Гострий пієлонефрит

E Гострий інтерстиціальний нефрит

2585

У хворого, 63 років, на 20-й день від початку інфаркта міокрада раптово з’явився різкий біль в лівій половині грудної клітки, виник напад ядухи. Об’єктивно: збуджений, шкіра і слизові бліді, ціаноз. Варикозне розширення вен нижніх кінцівок. Пульс 120/хв., АТ - 100/70 мм рт. ст. Тони серця глухі, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Зліва - ослаблене дихання. ЕКГ в динаміці - поворот електричної осі серця вправо. Вкажіть найбільш ймовірну причину погіршення стану хворого.

A Тромбоемболія легеневої артерії

B Синдром Дресслера

C Пневмонія

D Ексудативний плеврит

E Рецидив інфаркта

2586

У хворого на ЕхоКГ порожнина лівого передсердя 5,0 см; мітральний клапан фіброзно змінений, рух стулок “П-подібний”, задня стулка - підтягнута до передньої. Про що свідчать дані зміни?

A Про стеноз мітрального отвору

B Про недостатність мітрального клапана

C Про пролапс мітрального клапана

D Про дефект міжшлункової перетинки

E Про дефект міжпередсердної перетинки

2587

У хворої з ревматичним анамнезом при фонокардіографічному обстежені виявлено: Q-І тон - 0,09 с; амплітуда І тону на верхівці та ІІ тону на легеневій артерії збільшені; на верхівці діастолічний спадаючий шум та наростаючий пресистолічний шум. Про що свідчать такі зміни?