Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок_2_6 курс_укр

.doc
Скачиваний:
408
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
4.95 Mб
Скачать

E Аліментарне ожиріння

2008

Хворий Н. Діагноз: ІХС: Гострий трансмуральний верхівково-боковий інфаркт

міокарда. Атеросклеротичний міокардіосклероз. Пароксизмальна суправетрикулярна тахікардія. СН ІІА. АТ - 120/75 мм рт. ст. Який з перелічених препаратів Ви оберете для купірування пароксизмальної суправетрикулярної тахікардії?

A Верапаміл

B Атропін

C Ізадрин

D Орципреналіну сульфат (астмопент)

E Бретилію тозилат

2009

Хворий К. Діагноз: ІХС: Гострий задньо-базальний інфаркт міокарда. Атероклеротичний міокардіосклероз. Кардіогенний шок. СН ІІ Б ст. АТ реєструється на рівні 90/50 мм рт.ст. ЧСС - 55-60/хв. Які з перелічених препаратів Ви оберете для терапії хворого?

A Допамін або добутамін

B Ізадрин

C Преднізолон

D Кордіамін або сульфокамфокаїн

E Строфантин або корглікон

2010

Хворий К. Діагноз: ІХС: Гострий дрібно-вогнищевий передньо-перетинковий інфаркт міокарда. Атеросклеротичний міокардіосклероз. Порушення ритму серця у вигляді постійної форми миготливої аритмії СН ІІА ст. АТ реєструється на рівні 100/65 мм рт. ст., частота серцебиття – 98-125 серцевих скорочень за 1

хвилину. Миготлива аритмія реєструється у хворого впродовж останніх 5 років.

Які з перелічених препаратів Ви призначите для купірування тахікардії?

A Серцеві глікозиди (корглікон, строфантин, дигоксин)

B Антиаритмічні препарати І А групи – новокаїнамід, хінідин, дизопірамід

C Антиаритмічні препарати І В групи – лідокаїн, тримекаїн, мексілетин

D Антиаритмічні препарати І В групи пропафенон (ритмонорм)

E Антиаритмічні препарати ІІ класу – пропранолол, атенолол, есмолол

2012

Хворий Т. Діагноз: ІХС: Гострий трансмуральний передньо-перетинково-верхівковий інфаркт міокарда. Атеросклеротичний міокардіосклероз. Кардіогенний шок. СН ІІ Б ст. АТ реєструється на рівні 90/60 мм рт.ст. Число дихальних рухів за 1 хвилину складає 12-14 за 1 хвилину. Ангінозний напад (давлючий біль за грудниною) триває вже більше 30 хвилин. Які з перелічених препаратів Ви оберете для купірування ангінозного нападу?

A Дроперидол+анальгін

B Морфін

C Фентаніл+дроперидол

D Бупренорфін

E Буторфанолу тартрат (морадол)

2013

Хвора 60 років. Лікар викликаний додому. Скарги на сильний головний біль у

потиличній ділянці, нудоту, блювання, головокружіння. Захворіла раптово. Хворіє на гіпертонічну хворобу. Об’єктивно: хвора трохи загальмована, обличчя гіперемоване, АТ – 220/130 мм рт.ст., пульс – 78 уд./хв. парезів немає, рефлекси рівномірно живі, м’язовий тонус не змінений, патологічних ознак немає, чутливість збережена. Різко хворобливі потиличні точки. Менінгеальних симптомів немає. Який найбільш імовірний діагноз?

A Церебральний гіпертончний криз

B Субарахноїдальний крововилив

C Прийдешнє порушення мозкового кровообігу

D Енцефаліт

E Пухлина головного мозку

2014

У хворої Н., 59 років, з тахісистолічною формою миготливої аритмії, під час фізичного навантаження раптово з’явився гострий біль у лівій половині грудної клітки, який супроводжується задишкою, посиленням верхньої половини тулуба.

Найбільш імовірний діагноз у даного хворого:

A Тромбоемболія легеневої артерії

B Гострий Q-інфаркт міокарда

C Рефлюкс-езофагіт

D Розшаровуюча аневризма аорти

E Напад серцевої астми

2015

Хвора Л., 42 роки, протягом 21 року працює лаборантом в хімічній лабораторії

заводу, має постійний контакт з металевою ртуттю. Під час періодичного медичного огляду скаржився на головний біль розлитого характеру, порушення пам‘яті, дратівливість, плаксивість, зниження працездатності, порушення сну, тремтіння пальців рук. При огляді виявлено рівномірне оживлення сухожильних рефлексів, тремор повік і пальців витягнутих рук (асиметричний), виражений червоний дермографізм, загальний гіпергідроз. Пульс - 96 уд./хв., ритмічний, АТ - 150/100 мм рт.ст. Інших змін не виявлено. У даної хворої:

A Хронічна інтоксикація металевою ртуттю

B Хронічна інтоксикація свинцем

C Гостра інтоксикація металевою ртуттю

D Хронічна бензольна інтоксикація

E Гостра інтоксикація тетраетилсвинцем

2016

Хворий К., 40 років, полевід сільгоспу, доставлений в центральну районну лікарню зі скаргами на різку слабкість, головокружіння, головний біль, нудоту, блювання, біль у животі. При бесіді встановлено, що за 2 години до появи описаних симптомів займався прополкою поля, напередодні обробленого метилмеркаптофосом. Об’єктивне дослідження виявило звуження зіниць, гіпергідроз шкіри, міоз, бронхорею, брадикардію, фібриляцію окремих м‘язів. У даного хворого:

A Гостра інтоксикація фосфорорганічними з’єднаннями важкого ступеня

B Хронічна інтоксикація фосфорорганічними з’єднаннями легкого ступеня

C Хронічна інтоксикація металевою ртуттю важкого ступеня

D Хронічна бензольна інтоксикація легкого ступеня

E Хронічна інтоксикація фосфорорганічними з’єднаннями

2017

Хворий А., 39 років, протягом 10 років працює на виробництві, де використовується хлорпікрин. 4 роки потому під час роботи з‘явилась різь в очах, сльозотеча, нежить, сухий кашель та біль у грудній клітині. У зв‘язку з цим був виданий листок непрацездатності на шість днів. В подальшому періодично турбував сухий кашель, потім з‘явилась задишка при значній фізичній напрузі. Останні два роки його турбують кашель з незначним виділенням слизової мокроти, задишка при незначній фізичній напрузі, підвищена втомлюваність. Об’єктивно: зі сторони внутрішніх органів відмічається коробочний перкуторний звук над легенями, дихання жорстке, вислуховуються розсіяні сухі хрипи. У даного хворого:

A Хронічний токсичний бронхіт, обумовлений дією хлорпікрину

B Силікатоз

C Бронхіальна астма

D Силікотуберкульоз

E Гострий бронхіт, обумовлений дією хлорпікрину

2018

Хвора В., 34 роки, поступила зі скаргами на біль в дрібних суглобах рук і ніг,

колінних, гомілково-ступеневих, скутість протягом всього дня. Захворіла 4 роки

тому, коли розвинулась біль і припухлість дрібних суглобів кистей і стоп, підвищилась температура до 37,8-38 0С. Через 6 місяців від початку захворювання розвинулась деформація і обмеження рухів суглобів кистей. Об’єктивно: виражена атрофія м’язів на тилі кистей, колінах, стегнах. АТ - 11/65 мм рт.ст., пульс – 92 в хв. В аналізах: РФ (++), серомукоїд - 0,375, СРП (+++). На рентгенограммі кистей – остеопороз, звуження суглобових щілин, наявність

узурів в суглобах зап’ястя. У даного хворого:

A Ревматоїдний артрит

B Анкілозуючий спонділоартрит

C Реактивний артрит

D Остеоартроз

E Ревматична поліміалгія

2019

Хворий К., 23 років, економіст, поступив в терапевтичне відділення зі скаргами

на помірний постійного характеру біль і відчуття скутості в грудному і поперековому відділі хребта. Біль підсилюється після довготривалого перебування в одному і тому ж положенні, останнім часом став турбувати і в нічний час. Періодично підвищується температура до 37,2-37,5 0С. Перші ознаки захворювання розвинулись після перебування на морі 5 років назад. Об’єктивно: при нахилі вперед хворий не дотягнувся до полу кінчиками пальців, позитивний симптом Отта, Форестье, Шоберга. В аналізах: лейкоцити – 14*109/л, ШОЕ – 36 мм/год, СРП 2 мм, фібриноген 5 г/л. На рентгенограммі клубово-здухвинного з’єднання – поверхні нерівномірно звужені, нечіткі з ділянками остеосклерозу. У даного хворого:

A Анкілозуючий спонділоартрит

B Ревматоїдний артрит

C Реактивний артрит

D Остеоартроз

E Подагра

2020

Хвора О., 20 років, поступила у відділення зі скаргами на підвищення температури тіла до 38 0С кожного дня, біль у суглобах, висипання на шкірі обличчя і шиї, випадіння волосся, виражену задишку, серцебиття. Хворіє два місяці, коли після поїздки до Криму розвинулись висипання рожевого кольору на обличчі і шиї, підвищення температури до субфебрильних цифр та ниючий біль у суглобах. Хвора почала відмічати випадіння волосся. Об’єктивно: стан середньої важкості. На шкірі обличчя – еритема. Лімфаденопатія. Над легенями справа нижче кута лопатки – притуплення перкуторного звуку, дихання відсутнє. Серце – тахікардія, границі відносної серцевої тупості зміщені вправо на 1,5 см від правого краю грудини, ліва – на 2 см вліво від середньо-ключичної лінії. Аускультативно – тони аритмічні, поодинокі екстрасистоли. АТ – 150/100 мм рт. ст. Який діагноз у даного хворого:

A Системний червоний вовчак

B Дерматоміозит

C Вузликовий поліартрит

D Системна склеродермія

E Гостра ревматична лихоманка

2021

Хворій 20 років у зв’язку з перенесеною ангіною були призначені антибіотики, від яких вона відмовилась. Через 2 тижні з’явились набряки обличчя, підвищився артеріальний тиск, зменшилась кількість виділеної сечі. Об’єктивно: АТ - 150/110 мм рт.ст. В загальному аналізі сечі: питома вага - 1020; білок - 6,3г/л; еритроцити - 30-40 в п/з; поодинокі гіалінові цилиндри. Креатинін крові - 340 мкмоль/л, сечовина – 4,2 ммоль/л. Яке ускладнення розвинулось у хворої?

A Гострий гломерулонефрит

B Гострий пієлонефрит

C Хронічний гломерулонефрит

D Хронічний пієлонефрит

E Хронічна ниркова недостатність

2022

У хворого Б., 47 років, раптово з’явився напад гострого болю в ділянці мечоподібного відростка, блювання, що не приносить полегшення, здуття живота. Протягом останнього року відмічає періодичний біль у животі, непереносимість молока, втрату ваги тіла до 8 кг. Об’єктивно: температура тіла нормальна, тони серця звучні, ослаблені. ЧСС – 102/хв., АТ - 100/60 мм рт.ст. Живіт м’який, болючий в надчеревній ділянці, лівому підребер’ї, печінка на 1,5 см виступає з-під краю ребрової дуги, болюча. ЕКГ – порушення реполяризації

міокарда. Ан. сечі на діастазу - 1024 г/годхл. Яке захворювання найбільш імовірне?

A Хронічний рецидивуючий панкреатит

B Аутоімунний гепатит

C Гострий інфаркт міокарда

D Функціональна кишкова диспепсія

E Аневризма черевної частини аорти

2023

Хворий 17 років знаходиться на стаціонарному лікуванні. Скарги на виражені

набряки по всьому тілі, зменшення кількості сечі, головний біль. В загальному

аналізі сечі: білок - 7,1 г/л, лейкоцити - 1-2 в полі зору, еритроцити - 3-4 в полі зору. Білок в добовій сечі – 3,8 г/л, діурез – 800 мл. Загальний білок - 43,2 г/л, сечовина – 5,2 ммоль/л. Холестерин – 9,2 ммоль/л. Який з перерахованих синдромів гломерулонефриту найвірогідніше має місце у хворого?

A Нефротичний

B Нефритичний

C Сечовий

D Гематуричний

E Змішаний

2024

Під час обробки фунгіцидами посівного матеріалу трапився випадок гострого отруєння, що характеризувався нудотою, болем у животі, тенезмами, проносом, гіперкінезами холероподібного типу, гіпергідрозом, міозом, прискореним сечовиділенням. Також спостерігалося психомоторне збудження,

що змінювалося поступово на загальмованність. АТ - 100/50 мм рт.ст. Яке лабораторне дослідження слід провести для верифікування діагнозу?

A Визначення рівня холінестерази крові

B Загальний аналіз крові

C Загальний аналіз сечі

D Визначення рівня метгемоглобіну крові

E Визначення загального білірубіну крові

2025

Під час обробки фунгіцидами посівного матеріалу трапився випадок гострого отруєння, що характеризувся нудотою, болем у животі, тенезмами, проносом, гіперкінезами холероподібного типу, гіпергідрозом, міозом, прискореним сечовиділенням. Також спостерігалося психомоторне збудження,

що змінювалося поступово на загальмованність. АТ - 100/50 мм рт.ст. Вкажіть

найбільш вірогідний діагноз.

A Отруєння фосфорорганічними пестицидами

B Отруєння ртуторганічними пестицидами

C Отруєння хлорорганічними отрутохімікатами

D Отруєння нітрофенольними пестицидами

E Отруєння похідними карбамінової кислоти

2026

Музикант 53 років, грає на духових інструментах, стаж 30 років. Скаржиться на

помірну задишку, що підсилюється при фізичному навантаженні. При фізикальному обстеженні – помірний дифузний ціаноз шкіри, конкуруються шийні вени. Пульс – 80/хв., ЧД - 20/хв. Грудна клітина діжкоподібної форми, коробочний відтінок перкуторного звуку, нижній край легень по l. axillaris media – ХІ міжребір’я, його рухливість – 3 см. Аускультативно – послаблене везикулярне дихання. Виберіть найбільш вірогідний попередній діагноз.

A Емфізема легень

B Силікоз

C Хронічний бронхіт

D Бронхіальна астма

E Туберкульоз

2027

Склодув, 45 років, професійний стаж більше 20 років, при обстеженні в профпатологічному центрі у зв’язку із скаргами на задишку при фізичному навантаженні виявлена емфізема легень. Спірографія – ЖЄЛ - 84 % від ДЖЄЛ,

ЧД - 16/хв., ХОД - 10,6 л/хв., МВЛ – 61 %, ОФВ/1хв – 60 %, проба Тіфно – 57 %, МСвд - 4,7 л/сек. Визначте ступінь дихальної недостатності.

A ІІ ст.

B 0 ст.

C І ст.

D ІІІ ст.

E Серцево-легенева недостатність

2028

Хворий С., 44 років, скаржиться на слабкість, нудоту, поганий апетит, помірну

жовтушність шкіри, набряки на ногах, задишку. На шиї та верхній частини грудей - висипи у вигляді “павучків” червоного кольору. При перкусії живота – тупість. Протромбіновий індекс – 64%. Вкажіть причину зниження протромбінового індексу.

A Підгостра печінкова недостатність

B Гостра печінкова недостатність

C Гостра ниркова недостатність

D Гостра серцева недостатність

E Гостра судинна недостатність

2029

Хвора С., що страждає хронічним гепатитом, відзначає наростаючу слабкість, нудоту, поганий сон, жовтушність шкіри, набряки гомілок. Об'єктивно:асциту немає, гепатоспленомегалія. АлАТ - 1,2, АсАТ - 7,1, тимолова проба - 12 од., альбуміни - 30 %, протромбіновий індекс - 65 %, aHСV IgМ позитивний. Вкажіть причину зниження рівня альбумінів. A Підгостра печінкова недостатність B Гостра печінкова недостатність C Гостра ниркова недостатність D Гостра серцева недостатність E Гостра судинна недостатність

2030

У пацієнта 18 років виявлено: посилену пульсацію артерій шиї, верхніх кінцівок; АТ на руках – 155/90 мм рт.ст., на стегнах – 110/85 мм рт.ст., грубий систолічний

шум над всією поверхнею серця, що проводиться на судини шиї. На рентгенограмі грудної клітки –гіпертрофія лівого шлуночка, узурація ребер. Який діагноз є найбільш імовірним?

A Коарктація аорти

B Недостатність аортальних клапанів

C Стеноз аортального клапану

D Неспецифічний аорто-артеріїт

E Атеросклероз аорти

2031

При вивченні матеріалу біопсії легенів хворого пневмоконіозом виявлена велика кількість дрібних гранулем, що локалізуються субплеврально в інтерстициальній тканині і складаються з епітеліоїдних, лімфоїдних, плазматичних клітин. У гранулемах розташовані голчасті кристалічні включення

(спікули) від 3 до 10 нм у довжину, що складаються з карбонату кальцію. Рентгенологічно - множинні дрібні тіні, розширення коренів легень. Для якої форми пневмоконіозу характерні подібні зміни.

A Хронічний бериліоз

B Силікоз

C Азбестоз

D “Легені фермера”

E Антракоз

2032

Прохідник вугільної шахти., 35 років, має стаж роботи 15 років. Скарги: задуха,

напади сухого кашлю з в’язким харкотинням, інколи біль у грудях при фізичному навантаженні. На оглядовій рентгенограмі бронхо-судинний малюнок

посилений, деформований, корені розширені, ущільнені. Встановлений діагноз:

антракоз ІІ ст. Які ліки необхідно використовувати?

A Лужні інгаляції

B Біостимулятори

C Антибіотики

D Кортикостероїди

E Сульфаніламіди

2033

Забійник вугільної шахти 38 років, стаж 15 років, скаржиться на кашель з виділенням слизового харкотиння темного кольору, задуху при фізичному навантаженні, біль у грудях під час дихання. Аускультативно - жорстке дихання, сухі та вологі хрипи. На рентгенограмі - бронхо-судинний малюнок посилений, деформований, поодинокі вогнищеві тіні діаметром до 1-3 мм в середніх та нижніх відділах легень, корені розширені, ущільнені. Функція зовнішнього дихання порушена по обструктивному типу. Встановіть попередній діагноз.

A Антракоз

B Бронхопневмонія

C Хронічний бронхіт

D Туберкульоз

E Талькоз

2034

Хворий 40 років. Рік тому переніс операцію на серці, скаржиться на втому, схуднення, набряки. Об’єктивно: шийні вени набряклі. Пульс парадоксальний.

Межі серцевої тупості майже незмінені. Тони серця ослаблені, в нижній частині

груднини прослухується перикард-тон. Печінка та селезінка значно збільшені.

Про яке захворювання слід думати?

A Констриктивний перикардит

B Інфекційний ендокардит

C Ішемічна хвороба серця

D Хронічний мієлолейкоз

E Хронічний гепатит

2035

Хворому, що звернувся до ШВД, на підставі даних анамнезу, характерної клінічної картини і результатів лабораторного обстеження було встановлено діагноз хронічний гонорейний уретропростатит. Яка тактика лікування хворого з

таким діагнозом, якщо в нього відзначається нестерпність антибіотиків?

A Сульфаніламіди і імуномоделююча терапія

B Місцеві методи лікування

C Фізіотерапевтичні методи лікування

D Імунокорегуюча і загальнозміцнювальна терапія

E Уросептики неантибіотикового ряду

2036

Після консультації у дерматовенеролога, ортопеда-травматолога й окуліста хворому 30 років, що скаржився на періодичні болі у великих суглобах, часті кон’юнктивіти і дискомфорт в уретрі, був поставлений діагноз уретроокулосиновіального синдрому (хвороба Рейтера). Яка найбільш ймовірна

етіологія цього захворювання?

A Хламідійна

B Стрептостафілококова

C Вірусна

D Трепанематозна

E Гарднерельозна

2037

Хвора К 45 років, знаходиться на диспансерному обліку у сімейного лікаря у зв’язку з некалькульозним холециститом і гіпомоторною дискінезією жовчовивідних шляхів. При профілактичному дослідженні ознак загострення хвороби не виявлено. Який курортний фактор доцільно використовувати в лікуванні?

A Бальнеотерапія.

B Пілоїдотерапія.

C Гелеотерапія.

D Талласотерапія.

E Аероіонотерапія.

2038

Хворий А., 56 років переніс гострий Q-інфаркт передньо-перетинкової ділянки,

ускладненого аневризмою міжшлуночкової перетинки, СН ІІ А ст. Після лікування в стаціонарі та реабілітації у санаторії знаходиться на диспансерному обліку у кардіолога поліклініки. Як часто потребує диспансерні огляди в перше півріччя спостереження?

A 2 рази в місяць

B 1 раз в місяць

C 1 раз в 2 місяці

D 1 раз в 3 місяці

E 1 раз в 4 місяці

2039

Хворого 52 років, непокоять біль в грудній клітині, кашель з невеликою кількістю мокротиння, слабкість, підвищення температури до 37,5 оС. Аускультативно вислуховуються вологі хрипи, на верхівці правої легені знаходиться кругла тінь з чіткими контурами до 4 см в діаметрі. Яке лікування необхідно призначити даному хворому?

A Антибіотикотерапія

B Хірургічне лікування

C Санаторно-курортне лікування

D Хіміопрофілактика

E Протитуберкульозне лікування

2040

Хворий 15 років скаржиться на задишку, серцебиття, стани непритомності. Під

час огляду: ціаноз шкірних покривів, серцевий горб, епігастральна пульсація. Межі серця розширені праворуч. При аускультації над легеневою артерією ІІ тон розщеплений, вислуховується систолічний шум. Про яку патологію слід думати?

A Стеноз легеневої артерії ізольований.

B Хронічне легеневе серце.

C Тетрада Фалло.

D Недостатність тристулкового клапану.

E Інфекційний ендокардит.

2041

Хворий, 14 років, скаржиться на ранкову скутість, біль у дрібних суглобах кистей. Об’єктивно: припухлість ІІ-ІІІ п’ястково-фалангових, променезап’ясткових суглобів. На Rg-грамі – навколосуглобовий остеопороз, звуження щілин п’ястково-фалангових суглобів. ШОЕ - 36 мм/год, СРБ +++, ревматоїдний чинник крові у високому титрі. Яке захворювання у хворого?

A Ювенільний ревматоїдний артрит.

B Анкілозивний спондилоартрит.

C Хвороба Рейтера.

D Гостра ревматична гарячка.

E Подагричний артрит.

2042

Чоловік П. 67 років. Звернувся зі скаргами на періодичну лихоманку до 39 оС,

слабкість, виражену пітливість, головний біль, блідість шкіри з жовтим відтінком. Відзначається анемія, різке зрушення лейкоцитарної формули вліво,

підвищення ШЗЕ. Хворий 6 місяців назад оперований з приводу пухлини сечового міхура. Визначається збільшення печінки і селезінки. Вислуховується

систолічний шум на верхівці з ослабленням І тону. Про яке захворювання варто

думати?

A Інфекційний ендокардит.

B Недостатність мітрального клапану.

C Недостатність аортального клапану.

D Хронічний цистит.

E Перикардит.

2043

Хворий К., 23 р., скаржиться на задишку, біль у правому підребер’ї. Об’єктивно:

набрякання шийних вен, позитивний венний пульс, посилений серцевий поштовх, діастоличний ритм галопу, посилення і розчеплення ІІ тону на легеневій артерії. На ЕХО-КС – збільшення правих шлуночка і передсердя, трикуспідальна недостатність. Про яку ваду слід думати?

A Передсердний септальний дефект

B Дефект міжшлуночкової перетинки

C Атрезія легеневої артерії

D Недостатність трикуспідального клапану

E Мітральний стеноз

2044

У юнака, 17 років, вислуховується систолічний шум біля лівого краю груднини з

епіцентром у 4 міжребер'ї, гучний, зливається з першим тоном, займає всю систолу, проводиться на всю передсерцеву ділянку, судини шиї, під ліву лопатку, супроводжується “котячим муркотінням”. Діагностичне припущення?

A Дефект міжшлуночкової перетинки

B Дефект міжпередсердної перетинки

C Стеноз вустя аорти

D Функціональний систолічний шум

E Недостатність мітрального клапану

2045

У пацієнта, 32 років, задишка при фізичному навантаженні. При аускультації серця виявлено гучний систолічний шум вздовж лівого краю груднини, проводиться до верхівки серця, супроводжується систолічним тремтінням передсерцевої ділянки. Виберіть найоптимальніший метод дослідження для встановлення діагнозу?

A Доплерехокардіографія

B Електрокардіографія

C Рентгенографія

D Фонокардіографія

E Коронарографія

2046

Забійник підземних виробок, стаж 23 роки, скаржиться на задишку після фізичного навантаження, незначний сухий кашель протягом останнього року. Концентрація вугільного пилу перевущує ГДР у 20-240 разів. В легенях перкуторно відмічається легеневий звук із коробчатим відтінком у базальних відділах. Аускультативно дихання ослаблене, поодинокі сухі хрипи. Тони серця приглушені, ритмічні. Рентгенологічно – інтерстиціальний тип фіброзу. Спірографія – легенева недостатність першого ступеню. Який вид пневмоконіозу найбільш вірогідний?