Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок_2_6 курс_укр

.doc
Скачиваний:
408
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
4.95 Mб
Скачать

Хворий 58 років поступив до терапевтичного відділення зі скаргами на кашель з

виділенням слизово-гнійного харкотиння та задишку експіраторного характеру. Об’єктивно: у хворого бочкоподібна грудна клітка. При вдоcі втягуються міжребер’я та беруть участь додаткові м’язи. Над легенями перкуторно коробочний звук. Рухомість нижнього краю легень значно обмежена. Дихання ослаблене з подовженим видихом. Серце – тони ритмічні, приглушені. РS – 102

уд./хв., ритмічний. При R–графії легень: підвищена прозорість легеневих полів, збіднення легеневого малюнка та низьке стояння діафрагми. Про яке захворювання можна думати?

A Емфізема легень

B Пневмонія

C Бронхоектатична хвороба

D Рак легень

E Бронхіальна астма

2084

Через місяць після перенесеного інфаркту міокарда хворий 50 років у задовільному клінічному стані виписується із стаціонару для проходження санаторного етапу реабілітації. Яким має бути рівень дозованого фізичного навантаження з електрокардіографічним контролем при направленні у санаторій?

A Дистанційна ходьба рівною місцевістю на 1 км

B Дистанційна ходьба під гору на 1 км

C Біг на 1 км

D Біг на місці

E Дистанційна ходьба рівною місцевістю на 200 м

2085

Хворий 49-років, поступив у стаціонар із скаргами на задишку; що виникла на

фоні підвищення артеріального тиску, набряки ніг. Над всією поверхнею легень

вислуховуються вологі хрипи. ЧД – 25/хв., пульс – 100/хв., ритмічний, АТ - 180/100 мм рт.ст. Тони серця послаблені, акцент ІІ тону на aорті. Ваш діагноз?

A Набряк легень

B Емфізема легень

C Набряк мозку

D Тромбоемболія легеневої артерії

E Загостренням хронічного бронхіту

2086

У хворого на ІХС, ускладнену серцевою недостатністю, при плановому холтерівському моніторингу ЕКГ зареєстровано 35 екстрасистол з атріо-вентрикулярного з`єднання з одночасним збудженням шлуночків і передсердь. Хворий перебоїв у роботі серця не відчуває. Частота синусових скорочень в стані спокою протягом доби до 110 за хвилину. Ваші подальші дії?

A Призначити атенолол

B Призначити лідокаїн

C Призначити ритмілен

D Призначити пропафенон

E Призначити етмозин

2087

Хвору 33 років протягом року турбують відчуття переповнення та вздуття в

епігастрії, нудота, швидка втомлюваність, серцебиття. При об’єктивному обстеженні відхилень від норми не виявлено. Живіт при пальпації м’який, чутливий в епігастрії. Стілець щоденний, оформлений. Загальний аналіз крові, біохімія крові та загальний аналіз сечі без патології. ФЕГДС: слизова оболонка

стравоходу, шлунку, дванадцятипалої кишки рожева. При УЗД органів черевної

порожнини відхилень від норми не виявлено. Який найбільш ймовірний діагноз у цієї хворої?

A Невиразкова диспепсія, дискінетичний варіант

B Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

C Хронічний панкреатит

D Синдром подразненої товстої кишки

E Невиразкова диспепсія, виразковоподібний варіант

2088

Хворий 55 років останні 2 роки скаржиться на постійний ниючий біль в правому

підребер’ї та поперековому відділі, посилюється після жирної їжі, постійну субфебрильну температуру, слабкість, нудоту, гіркий смак у роті. В анамнезі зловживання алкогольними напоями. Різко схуднув. Який метод променевої діагностики найбільш доцільний для визначення діагнозу?

A Динамічна гепатобілісцинтиграфія

B КТ

C МРТ

D Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини.

E Термографія

2089

Хвора К. 45 років після переохолодження скаржиться на підвищення температури до 38-39 0С протягом тижня, нудоту, слабкість, постійний тягнучий біль у поперековій ділянці , при фізичних навантаженнях посилюється, часті позиви до сечовипускання, ніктурія, сеча непрозора, артеріальний тиск 135/90 мм рт.ст. Симптом Пастернацького позитивний справа та умовно-позитивний зліва. Попередній діагноз: пієлонефрит. Який метод променевої діагностики найбільш інформативний для виявлення ступеню порушення функції нирок?

A Динамічна реносцинтиграфія (ДРСГ)

B Ультразвуковий

C Ангіографія

D МРТ

E КТ

2090

В поліклініку звернулась жінка 34 років зі скаргами на переймоподібний біль в

ділянці правого підребер’я, який виникає після прийому жирної їжі. Спостерігається вечірній субфібрилітет. На протязі 2-х останніх років були періодично незначні диспепсичні явища після прийому жирної їжі. Об’єктивно: язик обкладений сіро-жовтим нальотом, відбитки зубів по краях язика, неприємний запах із рота. Пальпаторно: печінка не збільшена, чутливість в правому підребер’ї. Попередній діагноз: Хронічний холецистит. Яка з променевих методик дослідження допоможе оцінити функціональний стан печінки та жовчовидільних шляхів:

A Гепатобілісцинтиграфія

B УЗД

C КТ

D МРТ

E Термографія

2091

Оператор реакторного цеху АЕС, внаслідок радіаційної аварії впродовж 20 хвилин отримав загальне зовнішнє опромінення у дозі 1,5 Гр. Які наслідки гострої променевої хвороби найбільш імовірні в цьому випадку?

A Повне відновлення

B Відновлення з дефектом

C Стабілізація змін, що виникли раніше

D Погіршення з прогресуванням клінічних проявів

E Летальний кінець

2092

У хворої К., 50 років, з мітральною вадою серця, у стоматологічному кабінеті під час екстракції зуба виник напад задишки, який супроводжувався серцебиттям, кашлем з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Об’єктивно: стан важкий, акроціаноз, ортопное, ЧД - 36/хв. В легенях: послаблене везикулярне дихання, звучні різнокаліберні вологі хрипи. АТ - 90/50 мм рт.ст., пульс - 120/хв. Який Ваш діагноз?

A Гостра лівошлуночкова недостатність

B Тромбоемболія легеневої артерії

C Кардіогенний шок

D Гострий бронхоспазм

E Анафілактичний шок

2093

У чоловіка, 60 років, який тривалий час страждає на хронічне обструктивне захворювання легень з частими загостреннями, посилився кашель з виділенням слизово-гнійного харкотиння, підвищилася температура тіла до 38,5 0С, з`явилася загальна слабкість. Рентгенологічно пневмонію не виявлено. ОФВ1 – 45 % від належної величини. У крові: лейкоцити - 9,5*109/л, ШОЕ – 40 мм/год. З призначення якого антибіотика доцільно почати емпіричну терапію?

A Амоксицилін/клавуланат

B Цефазолін

C Кларитроміцин

D Доксициклін

E Бензилпеніцилін

2094

Хворий, 18 років, скаржиться на кашель з виділенням гнійного харкотиння до 150 мл/добу, іноді – з домішкою крові, задишку, субфебрилітет, слабкість, схуднення. Неодноразово хворів на пневмонію. Об`єктивно: зниженого живлення, блідий, ціаноз слизових оболонок, коробковий перкуторний звук, послаблене везикулярне дихання, зліва в нижніх відділах легені – звучні вологі хрипи. Кров – еритроцити 3,2*1012/л, лейкоцити – 5,2*109/л, ШОЕ – 55 мм/год. Ренггенологічно: легеневі поля емфізематозні, корінь лівої легені деформований і малоструктурний. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Бронхоектазії нижньої частки лівої легені

B Проста гіпоплазія лівої легені

C Лівобічна вогнищева пневмонія

D Абсцес нижньої частки лівої легені

E Загострення хронічного бронхіту

2095

Хворий, 48 років, скаржиться на задишку при невеликих фізичних навантаженнях, кашель з виділенням слизово-гнійного харкотиння. Хворіє протягом 8 років, палить тютюн впродовж 28 років, випалює до 20 цигарок за добу. Об`єктивно: над легенями коробковий перкуторний звук, послаблене везикулярне дихання, розсіяні сухі хрипи. ОФВ1 – 68 % від належної величини. Раніше лікувався лише теофіліном у таблетках. Яке базисне лікування найбільш доцільне після ліквідації загострення захворювання?

A Тіотропіум бромід (спірива)

B Іпратропіум бромід/сальбутамол

C Фенотерол

D Беклометазон

E Недокроміл натрію (тайлед)

2096

Чоловік, 65 років, хворіє одночасно на стенокардію і хронічне обструктивне захворювання легень. Протягом останнього часу посилились задишка і кашель. При аускультації легень – велика кількість розсіяних сухих хрипів. Призначення якого препарату найбільш доцільно для зменшення бронхіальної обструкції?

A Тіотропіум бромід (спірива)

B Теофілін продовженої дії

C Фенотерол

D Салметерол

E Недокроміл натрію (тайлед)

2097

Пацієнт, 18 років, що вперше звернувся до лікаря-стоматолога і вранці не снідав, під час стоматологічних маніпуляцій раптом відчув слабкість, нудоту, запаморочення, дзвін у вухах, з’явилося відчуття „порожнечі в голові”, позіхання, посилилось потовиділення, заніміли кінцівки, потемніло в очах. Знепритомнів. Бліде обличчя, холодні кінцівки, шкіра вкрита потом. Пульс - 100/хв., слабкого наповнення. АТ - 80/50 мм рт.ст. Дихання нечасте, поверхневе. Зіниці жваво реагують на світло. Сухожильні рефлекси не порушені. Яка найбільш вірогідна причина погіршення стану хворого?

A Нейроциркуляторна дистонія з рефлекторною гіпотензією

B Анафілактичний шок

C Больовий шок

D Кардіогенний шок

E Гіпоглікемічна кома

2098

Хворий, 35 років, звернувся до дільничного терапевта зі скаргами на лихоманку

протягом 8 діб, малопродуктивний кашель, біль у суглобах. Дома лікується дочка, хвора на пневмонію. Тримають собаку і папугу. Об`єктивно: стан середньої важкості. Пульс – 100/хв. АТ – 130/80 мм рт.ст. Над легенями – легеневий звук, жорстке везикулярне дихання, поодинокі сухі хрипи. Рентгенологічно в легенях дрібно-вогнищева дисемінація, неструктурність коренів легень. Аналіз крові: Нв - 155 г/л, лейкоцити – 6,8*109/л, Е - 4%, П - 6%, С - 66%, Л - 18%, М - 6%, ШОЕ – 22 мм/год. Який найбільш імовірний діагноз?

A Хламідійна пневмонія

B Мікоплазмова пневмонія

C Двобічна вогнищева пневмонія

D Гострий бронхіт

E Аскаридоз, міграційна фаза захворювання

2099

Хворий, 25 років, звернувся до дільничного терапевта зі скаргами на лихоманку

протягом 12 діб, малопродуктивний кашель, біль у суглобах. Дома тримають папугу. Об`єктивно: стан середньої важкості. Пульс – 100/хв. АТ – 130/80 мм рт. ст. Над легенями – легеневий звук, жорстке везикулярне дихання, поодинокі сухі хрипи. Рентгенологічно в легенях дрібно-вогнищева дисемінація, неструктурність коренів легень. В крові виявлений підвищений титр антитіл до Chlamydia psittaci. Який антибіотик доцільно призначити пацієнту?

A Кларитроміцин

B Цефотаксим

C Амоксицилін

D Лінкоміцин

E Ко-тримоксазол

2100

Хворий, 25 років, ін’єкційний наркоман, звернувся до дільничного терапевта зі скаргами на лихоманку протягом 12 діб, малопродуктивний кашель, біль у правій половині грудної клітки. Об`єктивно: стан важкий. Пульс – 110/хв. ЧД – 25/хв. АТ – 110/60 мм рт.ст. Над легенями – притуплення легеневого звука під правою лопаткою, відсутність везикулярного дихання в нижніх відділах правої легені, там же поодинокі дрібропухирчаті хрипи, шум тертя плеври. Рентгенологічно в легенях високе розміщення правого купола діафрагми, неоднорідне наддіафрагмальне затемнення з кількома просвітленнями. В крові: еритроцити - 3,0*1012/л, Hb - 100 г/л, лейкоцити - 9,5*109/л, Е - 3%, П - 12%, С - 67%, Л - 11%, М - 7%, ШОЕ - 45 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз у хворого?

A Правобічна емпієма плеври

B Правобічна крупозна пневмонія

C Гангрена правої легені

D Кістозна гіпоплазія правої легені з нагноєнням

E Бронхоектатична хвороба

2101

Хворий, 22 років, ін’єкційний наркоман, звернувся до дільничного терапевта зі

скаргами на лихоманку протягом 11 діб, задишку, малопродуктивний кашель, загальну слабкість, швидку втомлюваність, відсутність апетиту. Об`єктивно: стан важкий. Пульс – 110/хв. ЧД – 30/хв. АТ – 110/60 мм рт.ст. Над легенями –

легеневий звук, жорстке везикулярне дихання. Серцеві тони послаблені, акцент

ІІ тону над легеневою артерією, над основою груднини – систолічний шум, помірна тахікардія. Помірне збільшення селезінки і пахових лімфовузлів зліва. Рентгенологічно: розширення правих відділів серця, в легенях – дрібновогнищева дисемінація. В крові: еритроцити - 2,9*1012/л, Hb - 98 г/л, тромбоцити - 130*109/л, лейкоцити - 12,5*109/л, Е - 1%, мієлоцити - 2%. Ю - 4%, П - 14%, С - 65%, Л - 11%, М - 3%, ШОЕ - 65 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз у хворого?

A Сепсис

B Інфекційний ендокардит

C Важка двобічна пневмонія

D Гостра лейкемія

E Хронічна мієлоцитарна лейкемія

2102

Жінка 25 років, скаржиться на больові відчуття у колінних суглобах та дрібних

суглобах кистей, ранкову скутість у суглобах, що триває до 2-х годин, підвищену

втомлюваність. Хворіє 3 роки. Об-но: припухлість, дефігурація, болючість при

пальпації суглдоів та рухах. На рентгенограмі кистей: епіфізарний остеопороз,

звуження суглобових щілин, поодинокі узури. Який механізм розвитку захворювання є основним у даному випадку?

A Генетично-детермінований дефект імунної відповіді

B Вплив бактеріального агенту

C Зв’язок з НLА В27 антигеном

D Відкладання мікрокристалів уратів

E Зниження вмісту протеогліканів хрящевої тканини

2103

У хворого 40 років після фізичного навантаження з'явилася ядуха, кашель з виділенням харкотиння. Страждає на ревматизм та мітральну ваду серця. Аускультативно над серцем та нижніми відділами легень дрібно- та середньопухирчаті вологі хрипи. Який механізм погіршення стану є ведучим?

A Підвищення гідростатичного тиску крові

B Підвищення кінцево-діастолічного тиску в лівому шлуночку

C Зниження лімфатичного відтоку

D Зниження онкотичного тиску крові

E Підвищення агрегації еритроцитів та тромбоцитів

2104

Хворій 23 років, що страждає на системний червоний вовчак з гострим перебігом, ураженням нирок, міокарду, плеври, суглобів, планується призначити

патогенетичне лікування. В аналізі крові: еритроцитів - 3,8х1012/л, Нв - 120 г/л,

лейкоц. - 2,9х109/л, тромбоц. – 150х109/л, сечовина - 6,9 ммоль/л. Оберіть правильний варіант лікування.

A Преднізолон 60 мг/добу

B Циклофосфан 200 мг в/в через день

C Тимолін 10 мг в/м щоденно

D Лаферон 5 млн од. в/м 2 рази на тиждень

E Левамізол 150 мг/добу по схемі

2105

У хворої 39 років з ревматичним стенозом гирла аорти з`явилися напади задухи вночі. Об-но: I тон послаблений, систолічний шум на верхівці серця, акцент II тону над легеневою артерією, грубий систолічний шум над аортою. На рентгенограмі: серцева талія згладжена, ліва межа серця зміщена ліворуч на 5

см. Чим обумовлена поява систолічного шуму на верхівці серця?

A Мітралізацією аортальної вади

B Розвитком стенозу лівого атрівентрикулярного отвору

C Приєднанням аортальної недостатності

D Збільшенням ступеня стенозу гирла аорти

E Формуванням складної мітральної вади серця

2106

У хворої на хронічний лімфолейкоз збільшилася загальна слабкість, з’явилась

жовтяниця. В ан. крові: Ер. - 2,1х1012/л; Нв – 65 г/л; КП - 1,0; ретикулоцити - 51‰. Білірубін загальний - 80,3 ммоль/л, неконьюгований - 65,3 ммоль/л. У сечі

підвищений рівень уробіліну. Прямий тест Кумбса позитивний. Який ведучий патогенетичний фактор спричинив зниження гемоглобіну?

A Аутоімунний гемоліз

B Аплазія кровотворення

C Розвиток мієлофіброзу

D Дефіцит фолієвої кислоти

E Порушення порфіринового обміну

2107

Хворий 58 років, пенсіонер, раніше працював на хімічному підприємстві. Знаходиться на лікуванні в гематологічному стаціонарі. Скаржиться на слабкість, головокружіння, схуднення, поганий апетит, появу припухлостей на шиї. При огляді: блідість шкіри та слизових оболонок, помірна лімфоаденопатія, гепато- та спленомегалія. В крові: Нв - 85 г/л, Ер. - 2,5х1012/л; КП - 1,0; лейк. - 220,0х109/л, тромбоцити - 130,0 х109/л; Еоз. - 2%, П - 4%, С - 5%, Лімф. - 85%; Мон. - 4%; ШЗЕ – 23 мм/год. Який препарат слід обрати для лікування цього хворого?

A Хлорбутин.

B Мієлосан.

C Преднізолон.

D Сарколізин.

E Цитозар.

2108

Хворий Г., 42 років, скаржиться на давлячий біль в епігастрії через 1 годину після прийому їжі, печію, кислу відрижку. Хворіє протягом 2 років. При пальпації живота відмічена помірна болісність у пілородуоденальній зоні. При

фіброгастродуоденоскопії виявлений антральний гастрит. Яке дослідження уточнить природу захворювання?

A Виявлення хелікобактерної інфекції в слизовій шлунку

B Виявлення аутоантитіл до парієтальної клітини.

C Визначення рівня гастрину крови.

D Дослідження шлункової секреції.

E Дослідження моторної функції шлунку.

2109

Хворий П., 32 років, скаржиться на різку слабкість, головокружіння, пітливість,

задишку при ходьбі. Вночі відмітив появу рідкого стільця темного кольору. В

анамнезі виразкова хвороба шлунку. Яке дослідження необхідно провести хворому для уточнення діагнозу?

A Фіброгастродуоденоскопію

B Оглядову рентгенографію черевної порожнини

C Рентгенографію шлунку та 12-палої кишки

D Ректороманоскопію

E УЗД органів черевної порожнини

2110

Хворий Л., 57 років страждає на виразкову хворобу шлунку протягом 10 років. За останні 6 місяців схуд на 15 кг, посилилась слабкість, з’явилась анорексія, відраза до м’ясної їжі, блювання, відчуття порушення прохідності їжі. Яке найбільш вірогідне ускладнення протягом хвороби розвинулось у хворого?

A Малігнізація.

B Стеноз воротара.

C Перфорація.

D Пенетрація.

E Кровотеча.

2111

Хворий 38 років скаржиться на тривалий пекучий біль за грудиною, посилюється в горизонтальному положенні або при нахилі тулуба вперед. Хворіє протягом 3-х років. У ан. крові: еритроцити - 4,3 Т/л; Нв - 140 г/л. На ЕКГ - гіпертрофія лівого шлуночка. АТ - 140/90 мм рт.ст. Виберіть оптимальне дослідження для уточнення діагнозу: A Добова рН-метрія і фіброгастродуоденоскопія B Велоергометрія і моніторування ЕКГ за Холтером C Дуоденальне зондування і рентгенологічне дослідження шлунка D Рентгенографія органів грудної клітини та ЕКГ E Рентгенографія органів грудної клітини та ендоскопія  2112 Хворий 72 років, скаржиться на інтенсивний, роздираючий біль за грудиною, поширюється по ходу хребтового стовпа вниз, триває більше півгодини і не купірується нітрогліцерином. За останні 3 дні зазначалося три затяжних напади болю за грудиною. Тест з тропонином I, МВ-КФК негативний. Страждає артеріальною гіпертензією протягом 30 років. Виражена блідість шкіри і слизових оболонок. Пульс - 118 уд./хв., АТ - 234/140 мм рт. ст. На ЕКГ:

RI> RII> RIII, SIII> RIII; RV5 - V6> RV4. Вкажіть найбільш імовірний діагноз: A Гіпертензивний криз, що ускладнився аневризмою аорти B Злоякісна вазоренальна гіпертензія C Гіпертонічна хвороба у поєднанні із загостренням розповсюдженого остеохондрозу D Коарктація аорти E ІХС: трансмуральний інфаркт міокарда

2113

У 48-літнього чоловіка, що переніс бактерійний ендокардит з подальшим розвитком фібриляції передсердь, раптово розвинувся бульбарний синдром, запаморочення, втрати свідомості не було. АТ - 140/90 мм рт.ст. Ця симптоматика залишалася більше доби. Який попередній діагноз?

A Емболічний інфаркт

B Геморагічний інсульт

C Неемболічній інфаркт

D Транзиторна ішемічна атака

E Дисциркуляторна енцефалопатія

2114

Хвора 65 років лікувалася з приводу гострого трансмурального переднього інфаркту міокарда. На 4-й день знову з'явився інтенсивний біль за грудиною. Застосовувалися нітрогліцерин, наркотики, але без ефекту. На тлі безперервного больового нападу хвора втратила свідомість, зазначалося мимовільне відходження калу і сечі. Дихання рідке, пульс не визначався. На ЕКГ: синусовий ритм, комплекси QRS 0,1 сек з частотою 86/хв. Ваш попередній діагноз? A Розрив міокарда B Раптова коронарна смерть C Аневризма аорти D Повна атріо-вентрикулярна блокада E Вазомоторна непритомність  2115 Жінка 64 років скаржиться на інтенсивний біль у ділянці мечоподібного відростка, що триває близько 40 хв., виник під ранок. Прийом нітрогліцерину біль не зняв. В анамнезі гіпертонічна хвороба. Збуджена. Тони серця приглушені, на верхівці короткий систолічний шум. Пульс – 98/хв. АТ - 146/86 мм рт.ст. На ЕКГ: депресія ST I, aVL, V1-V4. Ваш попередній діагноз? A Гострий коронарний синдром B ІХС: задньодіафрагмальний інфаркт міокарда C ІХС: варіантна стенокардія D ІХС: стенокардія спокою E Гіпертонічна хвороба II ст., ГК  2116 Хвора 75 років госпіталізована в зв`зку з гостро виниклим нападом болю за грудиною, який вдалося купірувати тільки ін'єкцією промедолу. Через 2 години з'явилася виражена загальна слабкість, серцебиття, нудота, було одноразове блювання. Збуджена, покрита холодним потом. У легенях везикулярне ослаблене дихання, поодинокі сухі хрипи. Пульс – 176/хв., аритмічний. АТ - 75/60 ​​мм рт.ст. Тони серця глухі. Невідкладні заходи: A Електрична дефібриляція B Промедол внутрішньовенно C Новокаїнамід внутрішньовенно D Кордарон внутрішньовенно E Дигоксин внутрішньовенно  2117 Хворий 72 років прокинувся під ранок від задухи, покашлювання. Ортопное. У легенях везикулярне дихання, розсіяні сухі хрипи, в нижніх відділах хрипи. Тони серця глухі, в III-му міжребер'ї трьохчленний ритм, над аортою - систолічний шум з проведенням на судини шиї. Пульс – 108/хв., АТ - 110/60 мм рт.ст. Вкажіть найважливіший патогенетичний механізм розвитку даного ускладнення: A Підвищення гідростатичного тиску в малому колі B Приєднання застійного бронхіту C Тромбоз судин малого кола D Збільшення венозного повернення до серця E Зниження онкотичного тиску крові  2118 Студентка 19 років госпіталізована в екстреному порядку через виражену задишку, біль у лівій половині грудної клітини. Температура тіла - 38,8 0С. Захворіла 3 дні тому. ЧД – 42/хв. Дихання поверхневе. Перкуторно праворуч від середини лопатки притуплення звуку, дихання не вислуховується. Ліва межа серця зміщена назовні на 3 см, ембріокардія, ЧСС – 110/хв. Пальпація правого підребер'я болюча. Невідкладні лікувальні заходи в даній ситуації? A Термінова пункція плевральної порожнини B Призначення антибіотиків групи пеніциліну C Введення лазикса D Введення серцевих глікозидів E Перевід хворої у відділення торакальної хірургії  2119 Хвора 56 років прокинулася вранці від головного болю, нудоти, відчуття тяжкості за грудиною. Протягом 15 років відмічає підвищення АТ до 150 - 160/95 - 100 мм рт.ст. Підвищеного харчування. Тони серця звучні, акцент II тону над аортою. Пульс – 82/хв., ритмічний, АТ - 190/110 мм рт.ст. На ЕКГ кут (-150), R V5 - V6>R V4. Ваш попередній діагноз? A Гіпертонічна хвороба II стадії, криз B Гіпертонічна хвороба I стадії, криз C Феохромоцитома, криз D Клімакс, гіпертонічний криз E ІХС: гострий коронарний синдром  2120 У юнака 19 років з'явилися різкий біль і припухлість в колінних, гомілковоступневих, променезап'ясткових і ліктьових суглобах. Підвищилася температура тіла. 2 тижні тому зазначав печіння в уретрі при сечовипусканні. В аналізі крові виявлені підвищення ШОЕ, лейкоцитоз. Найбільш вірогідний діагноз: A Реактивний артрит B Ревматоїдний артрит C Ревматичний артрит D Подагричний артрит E Гонорейний артрит  2121 Жінка 60 років скаржиться на періодичний біль у колінних суглобах, виникає частіше при тривалій швидкій ходьбі, спуску по сходах, до вечора, турбують в першій половині ночі і стихають до ранку після тривалого відпочинку. При обстеженні виявлена ​​надмірна маса тіла. Суглоби зовні не змінені, обсяг рухів у них не обмежений. На рентгенограмі правого колінного суглоба видно остеофіти. Для профілактики подальшого прогресування захворювання слід рекомендувати: A Уникати підвищених навантажень на колінні суглоби B Обмежити в дієті продукти, багаті пуринами C Щоденний біг підтюпцем D Регулярний прийом алопуринолу E Короткочасна іммобілізація суглоба лонгетой  2122 Хвора 18 років скаржиться на тяжкість і розпирання в правому підребер'ї, підсилюється після їжі або прийняття но-шпи. Живіт м'який, безболісний, печінка не збільшена. АсТ – 35 ОД, АлТ - 40 ОД. Ан. крові: лейкоцити - 5,2 Г/л, ШОЕ - 7 мм/год. УЗД: печінка не збільшена. Жовчний міхур натщесерце 68 мл, після жовчогінного сніданку на 45 хв – 60 мл. Стінка не потовщена. Найбільш ймовірно у хворої: A Гіпомоторна дискінезія жовчного міхура B Гіпермоторна дискінезія жовчного міхура C Хронічний холецистит поза загостренням D Функціональна диспепсія E Синдром подразненої кишки  2123 Податковий інспектор 38 років скаржиться на слабкість, нудоту, тяжкість в правому підребер'ї, жовтушність склер. Хворіє 8 років. Двічі обстежувався на віруси гепатиту А, В, С, Д, Е, G - результат негативний. 12 років тому переніс краснуху. З дитинства непереносимість молока. З 16 років сезонний риніт. Палить 23 роки. Алкоголь вживає з 16 років, останнім часом до 200 г етанолу на добу. Печінка + 4 см з щільним краєм. АсАТ - 160 ОД, АлАТ - 250 ОД. Найбільш вірогідною етіологічної причиною захворювання є: A Вживання алкоголю B Токсична дія лактози C Токсичний вплив нікотину D Персистенція вірусу краснухи E Вплив пилку рослин  2124 Хвора 25 років, скаржиться на ниючий біль, відчуття тяжкості, розпирання в епігастрії після їжі, раннє насичення. Описані скарги турбують протягом 3-х років (кілька місяців у році), іноді пов'язані зі стресовою ситуацією. В анамнезі - вегетосудинна дистонія. При ФГДС та УЗД органів черевної порожнини органічної патології не виявлено. Провідним у патогенезі даного захворювання є: A Порушення моторики шлунка і 12-палої кишки B Аутоімунне запалення слизової оболонки шлунка C Інфекційне запалення слизової оболонки шлунка D Низький рівень шлункової секреції E Високий рівень шлункової секреції  2125 Жінка 45 років, скаржиться на свербіж шкіри (більше вночі), жовтяницю, загальну слабкість, схуднення, поганий апетит. Вважає себе хворою протягом 5 років. Об'єктивно: іктеричність шкіри, видимих ​​слизових, склер. Ксантелазми. Живіт дещо збільшений за рахунок асциту, печінка + 3 см, щільна, край загострений, пальпується селезінка. УЗД - ознаки цирозу печінки. Які лабораторні дані вкажуть на аутоімунну природу захворювання? A Наявність антимітохондріальних антитіл B Наявність антитіл до вірусу гепатиту В і/або С C Підвищення рівня АСТ і АЛТ при АсТ> АлТ D Підвищення рівня лужної фосфатази, холестерину E Зниження рівня ?-Глобуліну  2126 Хвора 28 років, вчитель, скаржиться на біль по ходу кишечника, що посилюється після стільця, чергування закрепів і проносів, здуття живота. Хворіє близько 6 місяців. Живіт чутливий при пальпації, дещо роздутий, відзначається бурчання в ділянці сліпої кишки. Аналіз калу і загальний аналіз крові без патології. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз: A Синдром подразненої кишки B Хронічний панкреатит C Хронічний ентерит D Целіакія E Неспецифічний виразковий коліт  2127 Хворий 42 років скаржиться на частий рідкий стілець до 15 разів на день з домішкою крові і слизу, втрату ваги на 10 кг за 5 місяців, біль у колінних суглобах, підвищення температури до 37,5 0С. Хворіє близько 2 років. Зниженого харчування. Живіт м'який, болючий по ходу товстого кишечника. При проведенні ректороманоскопії виявлені множинні ерозії прямої кишки. Аналіз калу на патогенну флору і найпростіші - негативний. Вкажіть найбільш ймовірний патогенетичний механізм розвитку захворювання: A Аутоімунний B Інфекційний C Алергічний D Паранеопластичний E Ішемічний  2128 Пенсіонер 56 років, в минулому тренер з легкої атлетики, скаржиться на біль в правій гомілці, набряклість гомілок і стоп значно більше справа, яка зникає після тривалого сну. В анамнезі - вогнищева затяжна пневмонія, кровохаркання. На гомілках - підшкірні венозні вузли. Протромбіновий індекс - 105 %. На ЕКГ: кут - 100, збільшена амплітуда зубця R у V1 - V3 і зубця S у V5 - V6. Який препарат необхідно рекомендувати хворому з метою профілактики можливих ускладнень? A Варфарин B Ацетилсаліцилова кислота C Гепарин D Курантил E Тіклопедін  2129 Професійна балерина скаржиться на біль у литкових м'язах праворуч під час роботи, до вечора з'являються щільні набряки на гомілках і стопах, більше праворуч. Вранці під час ходьби раптово виникла задуха і біль у правій половині грудної клітини, підсилюється при глибокому диханні. Напередодні – забій гомілки. При фізикальному обстеженні виявлені лише сухі хрипи справа. Який метод інструментальної діагностики необхідно провести хворій у першу чергу? A Оглядову рентгенографію легень