Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка сдз,национальная 2010-2013.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
462.85 Кб
Скачать

Тема 5. Інституційні чинники розвитку національної економіки

Інституційні чинники. Інституціональне будівництво. Інституціональна система та її принципи. Власність як базисний інститут. Приватизація та роздержавлення. Суб’єкти, цілі і методи приватизації. Інституціоналізація ринкової інфраструктури. Суб’єкт та об’єкт інституціоналізації ринкової інфраструктури. Періоди інституціоналізації ринкової інфраструктури.

Рекомендована література: [2, с. 216 - 242] , [3, с. 175 - 208].

Тема 6. Функціонування інфраструктури національного ринку

Інфраструктура в економічній системі. Шляхи і напрямки розвитку ринкової інфраструктури. Основні концепції дослідження ринкової інфраструктури.

Інфраструктура національного ринку. Поняття і функції інфраструктури національного ринку. Інфраструктура товарного ринку. Товарна біржа. Інфраструктура фінансового ринку. Фондова біржа. Інвестиційні компанії. Довірчі товариства. Інфраструктура ринку праці. Страхова компанія і ауди­торська фірма. Умови формування ринку в Україні.

Рекомендована література: [2, с. 242 - 284], [3, с. 137 - 175].

Тема 7. Державність та державне управління економікою

Необхідність і сутність державного регулювання ринкової економіки. Співвідношення між економічною політикою та державним регулюванням економіки. Об’єкти та суб’єкти державного регулювання економіки. Інструменти (елементи та важелі) державного регулювання економіки. Межі державного втручання в економіку.

Економічні функції держави: забезпечення ефективності і справе­дливості, сприяння макроекономічному зростанню і стабільності. Кейнсіанський і монетарний підходи до економічної ролі держави.

Методи державного впливу на ринкову економіку: адміністрати­вні, економічні, правові. Об’єктивна необхідність державного регулювання економіки. Регулювання економіки як сукупність інституціонального, державного та громадського регулювання. Функції держави в сучасній ринковій економіці. Альтернативні концепції теорії макроекономічного регулювання економіки. Моделі державного регулювання економіки в зарубіжних країнах, та їх еволюція Мета, завдання та особливості державного регулювання економіки перехідного періоду. Завдання державного регулювання економіки України.

Рекомендована література: [2, с. 103 - 123], [3, с. 208 - 257].

Тема 8. Демократія, економічна свобода та економічний порядок

Демократія: сутність, принципи, походження. Еволюція принципів демократії. Основи демократії. Власність як основа економічної демократії. Демократичний соціалізм. Демократичний централізм. Демократія, справедливість і культура миру в контексті діалогу світових культур. Розвиток європейської культури в контексті діалогу цивілізацій. Збереження культурного різноманіття, заохочення плюралізму і діалогу між культурами і цивілізаціями в епоху глобалізації. Глобальні проблеми сучасності та демократичне врядування. Характеристика основних проблем сучасного світу. Проблема тероризму та засоби її вирішення. Економічний порядок, його види та принципи функціонування.

Рекомендована література: [2, с. 103 - 123], [3, с. 208 - 257].