Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка сдз,национальная 2010-2013.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
462.85 Кб
Скачать

2Методичні вказівки до самостійного вивчення теоретичного матеріалу «національна економіка»

Самостійне вивчення теоретичного матеріалу курсу «Національна економіка» передбачає самостійне ознайомлення з основними ключовими аспектами, що наведені нижче, використовуючи при цьому опорний конспект лекцій який розміщено на сайті методичного забезпечення. До кожної теми наведено рекомендовану літературу, яка найбільш повно розкриває внутрішній зміст кожної теми.

Тема 1. Національна економіка: загальне та особливе

Сутність національної економіки, цілі її розвитку Принципи оцінювання розвитку національної економіки. Суб’єкти та сектори національної економіки. Показники національної економіки. СНР. Номінальний і реальний валовий внутрішній продукт і національний доход. Показники використання ВВП. Форми організації національної економічної діяльності

Мета та завдання державного регулювання розвитку регіонів. Об’єкти державної регіональної політики. Соціально-економічний комплекс регіону як система національної економіки.

Конкурентоспроможність національної економіки. Оцінка конкурентоспроможності національної економіки. Детермінанти національних конкурентних переваг.

Рекомендована література: [1, с. 40 - 52], [2, с. 9 - 25 ], [3, с. 21 - 29].

Тема 2. Економічні теорії та базисні інститути національної економіки

Неокласична економічна теорія. Класичний інституціоналізм. Нова інституціональна економічна теорія. Структура інституціональних теорій та концепцій. Інститути, класифікація інститутів. Формальні, неформальні, базові, природні, штучні інститути. Інституціональна структура економіки й ієрархія правил. Інституціональне середовище.

Рекомендована література: [1, с. 62 - 78], [2, с. 26 - 38].

Тема 3. Теорія суспільного добробуту та соціально-ринкової економіки

Теоретичні основи економічного аналізу добробуту. Економіка досконалої конкуренції. Суспільні функції добробуту. Благо як економічна категорія. Суспільні блага. Способи вимірювання корисності (ординалізм і кардиналізм). Основні функції суспільного добробуту. Принцип ефективності В. Парето у розподілі благ. Економічний добробут за А. Пігу.

Економічна система суспільства. Ознаки економічної системи. Структура економічної системи. Типи економічних систем. Традиційна економічна система. Ринкова економічна система. Командно-адміністративна система. Змішана економічна система. Моделі соціально-ринкової економіки.

Місце і роль людини в економічній системі. Індивідуальний працівник і сукупний працівник. Показники рівня розвитку сукупної робочої сили.

Заходи державного впливу на рівень та якість життя населення країни

Рекомендована література: [1, с. 62 - 78], [2, с. 26 - 38].

Тема 4. Характеристика економічного потенціалу

Сутність категорії «потенціал». Економічний потенціал та його складові. Сутність потенціалу розвитку регіону та його оцінка. Виробничий потенціал України та його характеристика.

Природно-ресурсний потенціал і природокористування. Демографічний, розселенський і працересурсний потенціал. Виробничий потенціал. Міжгалузеві народногосподарські комплекси. Державне регулювання промисловості. Державна промислова політика.

Фінансовий потенціал. Фінанси як базисна категорія національної економіки. Фінансова система та її основні ланки. Структура фінансової системи. Фінансове планування і прогнозування. Бюджетний потенціал. Бюджет як основний фінансовий план держави. Бюджетне планування. Доходи та видатки бюджету. Податки як доходна частина бюджету. Податок як економічна категорія. Класифікація податків. Принципи формування податкової системи та її основні елементи. Формування засад податкової політики. Податкова політика України. Реформування податкової системи. Загальнодержавні та місцеві податки і збори. Податок на додану вартість, акцизний збір та податок на прибуток. Прибутковий податок з громадян та інші загальнодержавні податки. Плата за землю. Місцеві податки і збори в Україні.

Основні складові та характеристика науково-технічного потенціалу України. Науково-технічна державна політика:напрями розвитку. Концептуальні положенняінноваційно-інвестиційної політики регіонального розвитку. Сутність інвестиційного потенціалу як наукової категорії. Інвестиційні ресурси. Формування організаційних структур і потенціалу інноваційного розвитку. Інноваційний потенціал. Сутність інноваційної моделі розвитку національної економіки. Перспективні орієнтації інноваційної політики в Україні.

Сутність економічної безпеки національної економіки. Методологічні спекти визначення рівня економічної безпеки. Механізм забезпечення економічної безпеки. Неофіційний сектор національної економіки україни та його негативні риси.

Рекомендована література: [3, с. 72 - 89, 96 - 237 ], [2, с. 51 - 64, 296 - 307].