Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка сдз,национальная 2010-2013.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
462.85 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Державний вищий навчальний заклад

«Приазовський державний технічний університет»

Навчально-науковий інститут економіки і менеджменту

Кафедра економічної теорії

Капранова Л. Г.

Національна економіка

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів

з дисципліни «Національна економіка»

для студентів напрямів підготовки 6.030504 «Економіка підприємства», 6.030507 «Маркетинг», 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030509 «Облік і аудит»

для всіх форм навчання

Маріуполь

2013

ББК У01

Національна економіка [Електронний ресурс] : методичні вказівки до самостійної роботи студентів з дисципліни «Національна економіка» для студентів напрямів підготовки 6.030504 «Економіка підприємства», 6.030507 «Маркетинг», 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030509 «Облік і аудит» всіх форм навчання / уклад. Л. Г. Капранова. – Маріуполь : ПДТУ, 2013. – 45 с. – Режим доступу :http://umm.pstu.edu/handle/123456789/1008

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів по національній економіці призначені для студентів напрямів підготовки 6.030504 «Економіка підприємства», 6.030507 «Маркетинг», 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030509 «Облік і аудит» всіх форм навчанняз метою надання допомоги у самостійному оволодінні теоретичних і практичних навичок за курсом «Національна економіка».

Укладач Л. Г. Капранова, канд. екон. наук, доцент

Рецензент О. М. Анісімова, доктор екон. наук, професор

Затверджено

на засіданні кафедри економічної теорії,

протокол № 8 від 03 грудня 2013 р.

Затверджено

методичною комісією

НН «Інститут економіки і менеджменту» ДВНЗ «ПДТУ»,

протокол № 5 від 16 грудня 2013 р.

 ДВНЗ «ПДТУ», 2013

 Л. Г. Капранова, 2013

ЗМІСТ

ВСТУП 4

1 МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇЇ ДО САМОСТІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ 6

2 МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ ТЕОРЕТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ «НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА» 9

3 Самостійне домашнє зАВДАННЯ 15

3.1 Вимоги до оформлення самостійного домашнього завдання 15

3.2 Варіанти СДЗ 17

3.3 Завдання для СДЗ 18

3.3.1 Питання теоретичної частини 18

3.3.2 Питання практичної частини 21

3.3.3 Тестові питання 22

4 ПИТАННЯ ДО ЗАЛІКУ 38

5 СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ 42

Додаток А 44

Приклади оформлення діаграм, схем, таблиць 44

ВСТУП

Методичні вказівки до самостійної роботи студента по курсу «Національна економіка призначені для студентів економічних спеціальностей всіх форм навчання з метою надання допомоги у самостійному вивченні курсу «Національна економіка». Метою занять по дисципліні «Національна економіка» є вивчення і дослідження проблем національної економіки. Завдання для самостійної роботи призначені для підготовки і виконання самостійного домашнього завдання (контрольної роботи) для підвищення ефективності самостійного вивчення і кращого засвоєння основних понять курсу «Національна економіка».

Завдання для самостійної роботи по національній економіці орієнтують студентів на вивчення, вироблення навиків самостійного аналізу економічних процесів в національній економіці.

Формою контролю є залік. Оцінюючи знання студентів, викладач виходить, перш за все, з розуміння вивченого матеріалу, засвоєння основних тенденцій розвитку економічних процесів, уміння застосувати їх на практиці.

Завдання для самостійної роботи по національній економіці складаються з трьох частин: теоретичної, аналітичної та тестової. в яких містяться варіанти практичних занять по «Національній економіці» для економічних спеціальностей всіх форм навчання.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Національна економіка» є вивчення закономірностей функціонування національної економіки, її особливостей порівняно з економіками інших країн, формування системи знань щодо сутності, становлення чинників, аналізу і визначення головних напрямів розвитку національної економіки в умовах ринкових відносин..

Основним завданням вивчення дисципліни «Національна економіка» полягають в тому, щоб розкрити: особливості та загальні принципи національної економіки; її теоретичні базисні інститути; теоретичні напрацювання соціально-ринкової економіки; економічний потенціал країни; інституціональні чинники розвитку; інфраструктуру національного ринку; державне управління економікою; принципи економічної свободи, демократії та економічного порядку; програмування, планування та прогнозування економічних процесів; інституціональні форми інтеграції у світове господарство; структурну перебудову господарського комплексу; стратегію і тактику економічного зростання.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати: сутність поняття «національна економіка» та його основні характеристики; економічні теорії, що лежать в основі вивчення національної економіки; базисні інститути економіки; найважливіші макроекономічні показники і пропорції національної економіки; систему показників оцінки економічного потенціалу країни, та його окремих складових; склад та структуру (соціальну, секторну, організаційну, відтворювальну, регіональну, а також структуру видів діяльності) національної економіки; структурні зміни в економіці та основні закономірності функціонування і розвитку національної економіки як складно організованої цілісної системи; інституціональні чинники розвитку; особливості реалізації інструментарію макроекономічної політики в національній економіці; етапи розвитку економіки України; інституціональні форми інтеграції національної економіки у світове господарство; теоретичні засади економічної безпеки, її сутність та складові;

вміти: розрізняти загальне, особливе та одиничне у функціонуванні і розвитку національної економіки України; діагностувати поточний стан національної економіки та визначати механізми розв’язання проблем з позицій макроекономічної політики; аналізувати динаміку, структуру й ефективність української економіки; розраховувати та аналізувати основні вартісні макроекономічні показники, які характеризують економічні потоки в національній економіці крізь призму системи національного рахівництва; оцінювати економічний потенціал країни, результативність його використання, розробляти рекомендації щодо оптимального використання ресурсів; оцінювати взаємозв’язки секторів, галузей, видів діяльності національної економіки, чинники, які впливають на її стан і тенденції розвитку; виявляти закономірності і проблеми інтеграції національної економіки України в систему світового господарства; оцінювати стан економічної безпеки країни; виробляти рекомендації щодо удосконалення методів державного регулювання економіки України.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 180 годин (5 кредитів ЄКТС).