Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
92
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

4.4.Технологія улаштування верхнього шару асфальтобетонного покриття.

Укладання асфальтобетонної суміші у верхній шар покриття. До початку робіт з метою якості покриття необхідно налагодити роботу асфальтоукладальника Vögele Super 1600.

  • перевірити, вигладжуючи, плиту її необхідно прогріти форсункою ;

Укладання асфальтобетонної суміші слід здійснювати асфальтоукладальниками Vögele Super 1600 на всю ширину покриття. Ширину смуги укладання доцільно позначити кратною ширині покриття з урахуванням поширювачів асфальтоукладальника .

Попереднє поєднання покриття повинно бути виконано перпендикулярно вісі дорозі. Краї раніше ущільненої смуги обрубують по ширині і змазують рід­ким бітумом. Перед укладанням суміші краї сполучень розігрівають розігрівачем.

При укладанні щільної асфальтобетонної суміші типу Б швидкість

Швидкість котків на початок у катки не повинна бути більшою 5 км/год.; при першому проході ведучі вальці повинні бути спереду.

Попереднє поєднання покриття повинно бути виконано перпендикулярно вісі дорозі . Краї раніше ущільненої смуги обрубують по ширині і змазують рід­ким бітумом . Перед укладанням суміші краї сполучень розігрівають розігрівачем.

Асфальтобетонну суміш слід ущільнювати самохідними котками: BOMAG BW 151 AD-4 (8т) і HAMM HD 120 (16т). Кількість проходів: легким котком 4 , важким котком–17 проходів по одному сліду.

Котки повинні рухатись по ущільненому покриттю від країв смуги до середини, а потім від середини до країв, перекриваючи слід на 20-30 см. Для забезпечення рівності покриття у процесі ущільнення необхідно, щоб ко­ток рушав або змінював свій напрямок плавно, без ривків. Щоб запобігти

5.Контроль якості виконання робіт .

Щоб отримати стійкий і міцний шар щебеневої основи треба здійснити ретельну підготовку підстилаючого шару. Міцність шарів з щебеню залежить не тільки від якості матеріалів, а й від якості виконання робіт. Допустимі відхилення :

– ширини покриття (основи) ±100 мм;

– просвіт під 3-метровою рейкою ±10 мм;

– поперечного ухилу ±0,005;

– товщини шару ±10%;

– висотних відміток по оси ±50 мм

Допустимі:

— максимальна товщина ущільнуваного шару не більше 0,25 м.

— температура повітря не нижче +5°С;

  • ущільнення закінчити не пізніше чим через 14 – 18 год. з початку зволоження суміші. При цьому відхилення вологос­ті від оптимальної допускаються в межах ± 3%

При використанні асфальтоукладальника (с включеним трамбувальним брусом)шар гарячих і теплих асфальтобетонних сумішей повинен бути на 15—25% біль­ше проектної товщини, при ручній укладці — на 25—30%, шар холодної асфальтобетонної суміші — на 60-70%.

Температура асфальтобетонних сумішей при укладанні їх в покриття в залежно­сті від марки бітуму повинна бути не нижче чим в таблиці.

Допустимі відхилення :

– просвіта під 3-метровою рейкою ±5 мм;

– поперечного ухилу ± 0,005..;

Для верхнього шару а/б покриття: застосовується дрібнозерниста а/б су­міш типу Б марки І на бітумі БНД 40/60.

Роботи по улаштуванню верхнього шару а/б покриття слід проводити у денний час доби при температурі > +5 С, а восени > +10 С.

Нижній шар покриття перед укладанням верхнього повинен бути без пилу і бруду, для того, щоб міцне з'єднання.

Укладання верхнього шару а/б покриття слід вести одночасно двома або трьома асфальтоукладальниками з додержанням довжини смуги між ними.

До початку роботи асфальтоукладальника для підвищення якості покриття необхідно налагодити його роботу та прогріти форсункою вигладжу вальну плиту.

Для підвищення якості а/б покриття (верхнього шару) необхідно:

  • не допускати зменшення товщини шару у місцях поєднання смуг;

  • старанно ущільнювати місця поєднання смуг;

  • перед укладкою суміші краї поєднань раніше улаштованого покриття розігріти розігрівачом.

Підбір ланки ущільнюючих машин і режим верхнього шару а/б покриття залежить від асфальтоукладальників, що застосовуються. Швидкість котків на початок укочування не повинна бути більшою (для гладковальцевих) - 5 км/год

Схема технологічного процесу при контролі якості:

Допустимі відхилення:

  • поперечного уклону ±0,005;

  • висотних позначок по осі ±50 мм.

Допустимі відхилення ширини покриття ±100 мм. Допускається: на магістральних та всіх інших дорогах І і ІІ категорії не менше 80%, а на інших дорогах - не менше 70% просвітів під 3-метровою рейкою до 3 мм.

Просвіти від 3 до 5мм можуть становити відповідно 15 і 25%;. просвіти більше 5мм.в одиничних випадках можуть становити не больше 5% від усієї кількості параметрів. При цьому гранична величина таких оди­ничних просвітів не больше 10 мм. Допустимі відхилення товщини покриття < 10%

При прийманні закінчених робiт необхідно провести детальний огляд об’єкту та виконати контрольні заміри, перевірку результатів інструментальних вимірів i показників лабораторних випробувань з окремих видів робiт i порівняти їх з технічною документацією згідно з нормативними вимогами.

При прийманні закiнчених дорожньо-будiвельних робiт використовується метод порівняння фактичних значень контрольованих показникiв в кінцевій продукції з проектними i допустимими їх значеннями.

Якщо хоч один з показникiв по конкретному будiвельному об’єкту не відповідає допустимому його значенню, тоді виконана робота по цьому елементу в обсязi розповсюдження дефекту не пiдлягає прийманню i потребує необхiдної доробки.

Відповідальна особа, яка виконує будiвельні роботи, повинна мати на кожен вид робіт розроблену за прийнятим зразком технологiчну карту, де повиннi бути наведенi допустимi значення контрольованих показникiв.

Приймання робiт з складанням актiв на прихованi роботи належить здiйснювати за такими видами:

- закрiплення траси;

- створення геодезичної розбивочної основи;

- розбивка i закрiплення в планi i профiлi осей споруд;

- зрiзка родючого шару грунту, виторфовування, корчування пнiв;

- влаштування уступiв на косогорах, влаштування основ з геотекстилю пiд насипами, влаштування теплоiзолюючих шарiв;

- влаштування водовiдводу i дренажiв, укрiплення русел у водовiдвiдних спор

- спорудження та ущiльнення земляного полотна та пiдготовка його поверхнi для влаштування дорожнiх одягiв;

- влаштування i ущiльнення конструктивних шарiв дорожнiх одягiв;

- установка елементiв швiв розширення i стиснення;

- установка арматури (при влаштуваннi цементобетонних покриттiв);

Виконавча виробничо-технiчна документацiя, що складається в процесi виконання i здавання робiт повинна включати:

- виконавчi креслення, загальнi журнали робiт i авторського нагляду;

- акти огляду прихованих робiт i промiжного приймання;

- журнали лабораторного контролю, акти визначень будiвельних матерiалiв i нарядів, паспорти, сертифiкати на матерiали, що використовуються.

Під час приймального контролю способи випробувань i вимiрювань повиннi вiдповiдати вимогам цього роздiлу i вiдповiдних роздiлiв цього ДБН, що регламентують виконання операцiйного контролю. Обсяг вимiрiв i випробувань повинен бути вибiрковим, але не менше 20% обсягу вимiрiв i випробувань під час операцiйного контролю.

При прийманнi робiт оцiнка рiвностi поверхнi покриття в поздовжньому напрямку здiйснюється по всiх смугах руху в обох напрямках.

В залежності від матеріалу покриття і категорії автомобільної дороги зведена нерівність поверхні покриття не повинна перевищувати значень наведених в таблиці 5.

Зведена нерівність поверхні покриття Таблиця 5

Матеріал покриття

Зведена нерівність поверхні покриття, см/км, в залежності від категорії дороги

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

Асфальтобетон

40

45

50

60

-

Цементобетон

40

45

50

60

-

Поверхнева обробка

45

50

70

80

90

Щебінь, гравiй

-

-

-

100

120

Брукiвка

-

-

-

120

140

Примітка. Зведена нерівність покриття є сума нерівності в поздовжньому напрямку визначена поштовхомiром по всіх смугах руху в обох напрямках на одиному километрі дороги.

Поперечні похили вимірюються за допомогою спеціальної рейки або нівелюванням.

Товщину покриття слід контролювати висвердлюванням кернів, не менше трьох на 1 км по кожній смузі руху діаметром не менше 120 мм на відстані 0,5 м від краю покриття і 0,5 м від його поздовжньої осі.

Для створення безпечних умов руху слід додатково контролювати:

  • видимість в плані на перехрестях в одному рівні;

–облаштування переходів пішоходів до автобусних зупинок, майданчиків відпочинку;

– відповідність огорож проекту, правильність їх монтажу і фарбування;

  • відповідність проекту і стан розподільчих смуг;

– відповідність проекту і правильність фарбування сигнальних стовпчиків;

– ліквідація необлаштованих з’їздів у смузі відводу.

Соседние файлы в папке ТБАД