Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
92.87 Кб
Скачать

Субрахунок:

704 «Вирахування з доходу»

Призначення субрахунка: для узагальнення інформації від суми знижок, наданих покупцям та про інші

За дебетом за субрахунків

За кредитом субрахунків

Суми надходжень за договорами комісії, агентами та іншими агентськими та договорами на користь комітентів, принципалів.

Сума наданих після дати реалізації знижок покупцям, вартість повернених покупцям продукції і товарів та інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу

Списання дебетових оборотів на рахунок 79 «Фінансові результати»



Таблиця 1.2 – Призначення та побудова рахунка 70 «Доходи від реалізації» [5].

За кредитом субрахунків 701 -703 відображають збільшення (одержання) доходу, за дебетом – належна сума непрямих податків (акцизного збору, податку на додану вартість та інших, передбачених законодавством); результат операцій перестрахування (у кореспонденції з субрахунком 705 «Перестрахування»); результат зміни резервів незароблених премій (у страхових організаціях); та списання у порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

На субрахунку 701 «Дохід від реалізації готової продукції» узагальнюють інформацію про доходи від реалізації готової продукції.

На субрахунку 702 «Дохід від реалізації товарів» підприємства торгівлі та інших організації узагальнюють інформацію про доходи від реалізації товарів.

На субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг» підприємства і організації, що виконують роботи і надають послуги, узагальнюють інформацію про доходи від реалізації робіт і послуг, про результати зміни резервів незароблених премій.

Аналітичний облік доходів від реалізації ведуть за видами (групами) продукції, товарів, робіт, послуг, регіонами збуту та/або іншими напрямками, визначеними підприємством.

На субрахунку 704 «вирахування з доходу» за дебетом відображують суми надходжень за договорами комісії, агентськими та іншими аналогічними договорами на користь комітентів, принципалів; сума наданих після дати реалізації знижок покупцям, вартість повернених покупцем продукції та товарів та інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу. За кредитом субрахунку 704 відображають списання дебетових оборотів на рахунок 79 «Фінансові результати».

На субрахунку 705 «Перестрахування» підприємства, які є страховиками відповідно до Закону України «Про страхування», узагальнюють інформацію про частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) за договорами перестрахування. За дебетом субрахунку 705 відображаються суми часток страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), що належать перестраховикам за договорами перестрахування, за кредитом – частки страхових

платежів (страхових внесків, страхових премій), що повертаються перестраховиками у разі довгострокового припинення договору перестрахування. Щомісяця сальдо субрахунку 705 списується (закривається) у кореспонденції зі субрахунком 703 Дохід від реалізації робіт і послуг».

Первинними документами з обліку доходів від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг є розрахунки (довідки) бухгалтерії. При журнально-ордерній формі обліку регістрами аналітичного обліку доходу від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг є журнал 6. При спрощеній формі обліку – Відомість 5-м (розділ III) [4].