Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robota_po_praktike.docx
Скачиваний:
98
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
255.12 Кб
Скачать

Зміст

Вступ……………………………………………………………….3

Розділ 1. Організаційно-правові основи функціонування підприємства……………………………………………………..….….5

1.1. Визначення юридичного статусу підприємства …………...5

1.2. Мета та види діяльності підприємства ……….……….……7

1.3. Продукція підприємства, аналіз обсягів її випуску………..8

1.4. Організаційна структура управління та виробництва підприємства……………………………………………………………..9

Розділ 2. Визначення та аналіз основних фінансово-економічних показників діяльності підприємства…………………………………11

Розділ 3. Факторний аналіз обсягу випуску продукції ……..20

Розділ 4. Список літератури за темою дослідження …...........35

Розділ 5. Формування глосарію ………………………….........40

Висновки……………………………………….…………………54

ВСТУП

Перехід до ринкової економіки потребує від підприємства підвищення ефективності виробництва, конкурентноздатності продукції і послуг на основі впровадження досягнень науково-технічного прогресу, ефективних форм господарювання і управління виробництвом, активізації підприємництва і т.п. Важлива роль у реалізації цієї задачі приділяється аналізу господарської діяльності підприємств. З його допомогою виробляються стратегія і тактика розвитку підприємства, обгрунтовуються плани й управлінські рішення, здійснюється контроль за їхнім виконанням, виявляються резерви підвищення ефективності виробництва, оцінюються результати діяльності підприємства, його підрозділів і робітників.

З метою оптимізації діяльності підприємств використовують різні засоби: фінансовий аналіз, економічний аналіз, найрізноманітніші методи дослідження, які повинні виконувати різні функції. Однією з таких функцій являється вивчення характеру дії економічних законів, встановлення закономірностей і тенденцій економічних явищ і процесів у конкретних умовах підприємства. Наступна функція - контроль за виконанням планів і управлінських рішень, за економічним використанням ресурсів. Центральна функція - пошук резервів підвищення ефективності виробництва на основі вивчення передового досвіду і досягнень науки і практики. Також інша функція - оцінка результатів діяльності підприємства по виконанню планів, досягнутому рівню розвитку економіки, використанню наявних можливостей. І накінець - розробка заходів по використанню виявлених резервів у процесі господарської діяльності.

Аналізом фінансового стану підприємства, організації займаються керівники і відповідні служби, також засновники, інвестори з метою вивчення ефективного використання ресурсів. Банки для оцінки умов надання кредиту і визначення ступеня ризику, постачальники для своєчасного одержання платежів, податкові інспекції для виконання плану надходжень засобів у бюджет і т.п. Фінансовий аналіз є гнучким інструментом у руках керівників підприємства. Фінансовий стан підприємства характеризується розміщенням і використання засобів підприємства. Ця інформація представляється в балансі підприємства. Основними чинниками, що визначають фінансовий стан підприємства, є, по-перше, виконання фінансового плану і поповнення в міру виникнення потреби власного обороту капіталу за рахунок прибутку і, по-друге, швидкість оборотності оборотних коштів ( активів). Сигнальним показником, у якому виявляється фінансовий стан, виступає платоспроможність підприємства, під яким розуміють його спроможність вчасно задовольняти платіжні вимоги, повертати кредити, проводити оплату праці персоналу, вносити платежі в бюджет. В аналіз фінансового стану підприємства входить аналіз бухгалтерської звітності, пасив і актив, їхній взаємозв'язок і структура; аналіз використання капіталу й оцінка фінансової стійкості; аналіз платоспроможності і кредитоспроможності підприємства і т.п.

Метою практики є оволодіння навиками практичного застосування знань щодо організації і управління господарчою діяльністю підприємства.

Завданням практики є вивчення:

  • питань організації і управління господарчою діяльністю підприємства;

  • виробництва і реалізації продукції (робіт, послуг);

  • здійснюваних на підприємстві видів діяльності;

  • методики розрахунку техніко-економічних показників і виробничо-господарчої діяльності;

  • стану і використання основних засобів.

Розділ 1

    1. Визначення юридичного статусу підприємства

Товариство з обмеженою відповідальністю «Завод Кобзаренка» є правонаступником Українсько – німецького товариства з обмеженою відповідальністю Флігель, зареєстрованого Липоводолинською районною державною адміністрацією Сумської області.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Завод Кобзаренка» створено згідно з чинним законом України «Про господарські товариства», Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України і діє згідно з чинним законодавством України та Статутом.

Єдиним Засновником Товариства є Кобзаренко Анатолій Дмитрович.

Товариство є самостійно діючим господарюючим суб’єктом на внутрішньому та зовнішньому ринках України, що здійснює свою діяльність з метою отримання прибутку.

Товариство засноване на невизначений строк. Фінансовим роком є календарний рік.

Товариство є юридичною особою. Воно не відповідає за зобов’язання учасника. Учасник відповідає за зобов’язання Товариства тільки в межах свого вкладу. Особиста відповідальність учасника за зобов’язаннями виключається.

Товариство здійснює свою діяльність на основі повного господарського розрахунку, самофінансування, рентабельності, має відособлене майно, самостійний баланс, круглу печатку, штампи та фірмові бланки з його назвою українською та німецькими мовами, а також має рахунки в національній та іноземній валютах в банках.

Товариство виконує покладені на нього зобов’язання та здійснює свої права пов’язані з його діяльністю, може від свого імені набувати майнові та особисті не майнові права та мати зобов’язання, виступати позивачем та відповідачем у суді.

Повне найменування Товариства українською мовою:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Завод Кобзаренка».

Товариство набуває прав юридичної особи з дня внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Предметом діяльності Товариства є:

  • Виробництво с/г машин і комплектуючих деталей до них

  • Виробництво тракторних напівпричепів, причепів та інших транспортних засобів

  • Переобладнання та виробництво автомобільних причепів та напівпричепів

  • Оптова та роздрібна реалізація продукції власного та не власного виробництва

  • Організація сервісного обслуговування, включаючи автомобільний сервіс

  • Ремонтні роботи.

    1. Мета та види діяльності підприємства

Товариство створено з метою отримання прибутку в сферах, які є предметом діяльності Товариства.

Таблиця 1 – Аналіз обсягу реалізованої продукції, робіт, послуг за видами економічної діяльності підприємства за 2009-2011 р.р.*

Види економічної діяльності

Обсяг реалізованої продукції

Відхилення

2009 рік

2010 рік

2011 рік

2011 до 2009

2011 до 2010

Тис.грн.

Питома вага, %

Тис.грн.

Питома вага, %

Тис.грн.

Питома вага, %

У сумі

У стр-рі

У сумі

У стр-рі

А

1

2

3

4

5

6

7=

(5-1)

8=

(6-2)

9=

(5-3)

10=

(6-4)

Виробництво:

Прицепи с/г призначення

15079,2

77,83

21302,3

70,64

45107,8

66,87

30028,6

-10,96

23805,5

-3,77

Тачки та візки

2127,1

10,98

2172,8

7,21

2833,4

4,2

706,3

-6,78

660,6

-3,01

Технічне обслуговування автомобілів

482,7

2,49

569,3

1,89

382,9

0,57

-99,8

-1,92

-186,4

-1,32

Оптова торгівля іншими матеріали

1684,7

8,7

6110,1

20,26

19136,0

28,36

17451,3

19,66

13025,9

8,1

Всього

19373,7

100

30154,5

100

67460,1

100

48086,4

-

37305,6

-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]