Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова по Бух.об юра.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
359.94 Кб
Скачать

Відображення в бухгалтерському обліку вибуття запасів

Запаси, які були реалізовані, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому визнається дохід від їх реалізації (принцип відповідності доходів та витрат) відповідно на рахунках 901 “Собівартість реалізованої готової продукції”, 902 “Собівартість реалізованих товарів”, 943 “Собівартість реалізованих виробничих запасів”.

Запаси, використані у процесі виробництва та надання послуг, залежно від мети використання включаються або до собівартості виготовлення продукції, робіт, послуг (рахунок 23 “Виробництво”, 91 “Загальновиробничі витрати”), або до витрат періоду (92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”, 94 “Інші витрати операційної діяльності”, 99 “Надзвичайні витрати”). Більш детально відображення в бухгалтерському обліку вибуття запасів розглянуто нижче.

Вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів (МШП), що передані в експлуатацію, виключається зі складу активів (списується з балансу) з подальшою організацією оперативного кількісного обліку таких предметів за місцем експлуатації і відповідальними особами протягом строку їх фактичного використання.

Передача МШП в експлуатацію відображається в бухгалтерському обліку записом:

Дебет 23 “Виробництво” або відповідний рахунок обліку витрат класу 9

Кредит 22 “Малоцінні та швидкозношувані предмети”

При поверненні МШП з експлуатації на склад робиться запис:

Дебет 22 “Малоцінні та швидкозношувані предмети”

Кредит 719 “Інші доходи від операційної діяльності”

Одним з видів вибуття запасів є втрата запасів від надзвичайних подій або інші втрати, які відносяться на відповідні витрати періоду.

Якщо очікується відшкодувати втрати запасів за рахунок винних осіб, то до прийняття рішення про конкретних винуватців для обліку втрат та нестач від псування цінностей використовується позабалансовий рахунок 072Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей”.

Зменшення цих сум на рахунку 072 відображається після встановлення конкретних винуватців з одночасним записом:

  Дебет 375 “Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків”

Кредит 716 “Відшкодування раніше списаних активів”

Аналітичний облік за позабалансовим рахунком 072 “Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей” ведеться за випадками встановлення нестач і втрат від псування цінностей.

3.2 Практична частина

Задача 2

Підприємство через припинення виробничої діяльності реалізує залишок сировини обліковою ціною 745 грн., за ціною 591 грн. з ПДВ. Підприємство здійснює реалізацію з наступною оплатою Відобразити операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Розв’язання

1. Передача запасів покупцю, виникнення дебіторської заборгованості:

Дт 361…Кт 712 – 591 грн.

2. Відображено ПДВ:

Дт 712…Кт 641 – 98,5 грн.

3. Відображається собівартість реалізації:

Дт 943…Кт 201 – 745 грн.

4. Отримані грошові кошти від покупця:

Дт 311…Кт 361 – 591 грн.

5. Списуємо витрати на фінансовий результат:

Дт 79…Кт 943 – 745 грн.

6. Списуємо дохід на фінансовий результат:

Дт 712…Кт 79 – 492,5 грн

7. Фінансовий результат - збиток:

Дт 44…Кт 79 – 252,50 грн.

РОЗДІЛ VI. ОБЛІК ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ

4.1 ОБЛІК ВИТРАТ НА ПОЛІПШЕННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ

Основні засоби — матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх в процесі виробництва або постачання товарів; надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби» використовують 5 способів оцінки основних засобів (Таблиця 4.1)

Таблиця 4.1 Способи оцінки основних засобів.

Для обліку основних засобів у плані рахунків передбачено рахунок 10 «Основні засоби». Рахунок 10 "Основні засоби" призначено для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух власних або отриманих на умовах фінансового лізингу об'єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби визначені в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби".

За дебетом рахунку 10 "Основні засоби" відображається надходження (придбаних, створених, безоплатно отриманих) основних засобів на баланс підприємства, які обліковуються за первісною вартістю, сума витрат, яка пов'язана з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об'єкта; сума дооцінки вартості об'єкта основних засобів, за кредитом - вибуття основних засобів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом, а також у разі часткової ліквідації об'єкта основних засобів, сума уцінки основних засобів.

Рахунок 10 "Основні засоби" має такі субрахунки:

101 "Земельні ділянки"  102 "Капітальні витрати на поліпшення земель"  103 "Будинки та споруди"  104 "Машини та обладнання"  105 "Транспортні засоби"  106 "Інструменти, прилади та інвентар" 107 "Робоча і продуктивна худоба"  108 "Багаторічні насадження"  109 "Інші основні засоби"

На субрахунку 101 "Земельні ділянки" ведеться облік земельних ділянок.

На субрахунку 102 "Капітальні витрати на поліпшення земель" ведеться облік капітальних вкладень у поліпшення земель (меліоративні, осушувальні, іригаційні та інші роботи).

На субрахунку 103 "Будинки та споруди" ведеться облік наявності та руху будинків, споруд, їх структурних компонентів та передавальних пристроїв, а також житлових будівель.

На субрахунках 104 "Машини та обладнання", 105 "Транспортні засоби", 106 "Інструменти, прилади та інвентар", 107 "Робоча і продуктивна худоба", 108 "Багаторічні насадження" здійснюється облік відповідно машин та обладнання, транспортних засобів, інструментів, приладів та інвентарю, робочої і продуктивної худоби, багаторічних насаджень.

На субрахунку 109 "Інші основні засоби" ведеться облік основних засобів, які не включені до інших субрахунків рахунку 10 "Основні засоби".

Аналітичний облік основних засобів ведеться щодо кожного об'єкта окремо.

У процесі експлуатації основних засобів підприємство несе витрати, пов’язані з:

  ремонтом основних засобів,

  технічним обслуговуванням,

  модернізацією,

  реконструкцією,

  іншими заходами щодо підтримки основних засобів у робочому стані.

Відображення подальших витрат, пов’язаних з експлуатацією та обслуговуванням основних засобів в бухгалтерському обліку, відповідно до П(С)БО 7 залежить тільки від того, як вони впливають на майбутні економічні вигоди, очікувані від використання об’єкта основних засобів і не залежать від вартості ремонту та її співвідношення до вартості основних засобів.

Витрати, що здійснюються для підтримання об’єкта основних засобів в робочому стані та одержання чи підтримання первісно очікуваних майбутніх економічних вигод від його використання, включаються до складу витрат того періоду, коли вони були понесені.

До таких витрат відносяться витрати на ремонт і обслуговування основних засобів і в обліку вони відображаються таким чином:

1) варіант

Дебет 23 “Виробництво” субрахунок допоміжне виробництво ” (в частині ремонту)

Кредит рахунків 63 розрахунки з постачальниками та підрядниками”, 65 “Розрахунки по страхуванню”, 66 “Розрахунки по оплаті праці”, 20 “Виробничі запаси або рахунки класу 8 “Витрати по елементах” (для підприємств, що його використовують) та ін.

Дебет рахунків класу 9 “Витрати діяльності” залежно від функціонального призначення основних засобів

Кредит 23 “Виробництво” субрахунок “Допоміжне виробництво” (в частині ремонту).

2) варіант

Дебет рахунків класу 9 “Витрати діяльності” залежно від функціонального призначення основних засобів в частині витрат на утримання і експлуатацію основних засобів

Кредит рахунків 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”, 65 “Розрахунки по страхуванню”, 66 “Розрахунки по оплаті праці”, 20 “Виробничі запаси” або рахунки класу 8 “Витрати по елементах” (для підприємств, що його використовують) та ін.

Витрати, пов’язані з поліпшенням об’єкта основних засобів (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводять до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від їхнього використання, включають до первісної вартості об’єкта.

Збільшення первісно очікуваних економічних вигод може бути досягнуто двома способами:

1) збільшення надходжень грошових коштів внаслідок зростання виробничої потужності об’єкта;

2) зменшення витрат, пов’язаних з використанням об’єкта основних засобів.

Прикладами витрат, які включають до первісної вартості об’єкта , є:

  • реконструкція об’єкта основних засобів, після якої відбувається збільшення виробничої потужності, або скорочення матеріальних витрат на виробництво, або збільшення терміну його корисного використання тощо;

  • модифікація об’єкта основних засобів з метою продовження строку його корисної експлуатації або збільшення його виробничої потужності;

  • заміна окремих частин верстата для підвищення якості продукції, яка виробляється;

  • впровадження більш ефективного технологічного процесу, що дало змогу зменшити первісно оцінені виробничі витрати.

Бухгалтерські записи для обліку таких витрат такі ж, як при створенні і придбанні основних засобів, тобто використовується рахунок 15 “Капітальні інвестиції”.

Витрати накопичуються на відповідному субрахунку рахунку 15 “Капітальні інвестиції” і після їх завершення включаються до первісної вартості об’єкта основних засобів:

Дебет 15 “Капітальні інвестиції”

Кредит 23 “Виробництво”

Кредит 20 “Виробничі запаси”

Кредит 66 “Розрахунки з оплати праці”

Кредит 65 “Розрахунки за страхуванням”

Кредит 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”

Дебет 10 “Основні засоби”

Кредит 15 “Капітальні інвестиції”

Витрати, пов’язані з поліпшенням основних засобів, являють собою за економічним змістом капітальні інвестиції і призводять до збільшення первісної вартості основних засобів.

Модернізація обладнання - вдосконалення конструкції, що забезпечує підвищення продуктивності об’єкта, який модернізується, сприяє розширенню його технологічних можливостей до рівня сучасних технічних і технологічних вимог, досягненню економії ресурсів, поліпшенню умов праці. Це порівняно незначні зміни в конструкції робочих механізмів, машин, установок та іншого обладнання, а також матеріалів та методів обробки.

Реконструкція виробництва - комплекс заходів щодо збільшення виробничих потужностей, підвищення продуктивності праці, технічного рівня виробництва з метою збільшення випуску продукції, зниження її собівартості з якнайменшими затратами матеріальних і грошових ресурсів на одиницю введеної потужності.Реконструкція у перекладі з грецької - докорінна перебудова.

Ремонт основних засобів - часткове відновлення окремих об’єктів для підтримання їх у робочому стані. Ремонт може бути поточний, середній і капітальний, а також плановий і аварійний. (Усі наведені визначення термінів (реконструкція, модернізація, ремонт) є результатом авторського порівняння різних формулювань, узятих з різних спеціальних (бухгалтерських, економічних) словників, виданих у різні часи (як радянських, пострадянських, так і сучасних). З усіх цих джерел автор взяла найсуттєвіші характеристики відповідного процесу й об’єднала в єдине визначення.)

Таким чином, можна зробити висновок, що модернізація стосується обладнання (машин, устаткування), реконструкція - підприємства загалом або його виробничих підрозділів (цехів, дільниць), а ремонтний процес - кожного окремого об’єкта або його складової.

    1. Практична частина

Задача 3

Відобразити на рахунках бухгалтерського обліку господарські операції пов’язані з ремонтом виробничої будівлі господарським способом на підставі наступних даних:

    1. підприємство використовує рахунки 8 класу;

    2. об’єкт виробничого призначення ;

    3. витрати на ремонт:

  • матеріали – 11621 грн.;

  • запчастини – 5721 грн.;

  • МШП – 1341 грн.;

  • заробітна плата – 4651 грн.;

  • відрахування – 38%.

Розв’язання

  1. Відображаємо витрати пов’язані з ремонтом:

  • матеріали – Дт 801…Кт 201 – 11621 грн.;

  • запчастини Дт 806…Кт 207 – 5721 грн.;

  • МШП – Дт 809…Кт 22 – 1341 грн.;

  • заробітна плата – Дт 81…Кт 66 – 4651 грн.;

  • відрахування на соціальні заходи – Дт 82…Кт 65 – 1767,38 грн.

  1. Загальна сума витрат:

11621+5721+1341+4651+1767,38=25101,38 грн.

ВИСНОВКИ

В умовах переходу економіки України до ринкових відносин все більше

зростає необхідність активного використання бухгалтерського обліку і контролю в управлінні виробничим процесом. У цей період, що характеризується пошуком оптимальних економічних рішень, виникає необхідність удосконалювати організаційні, історичні і законодавчі нормативи бухгалтерського обліку.

Розрахункові і облікові операції на підприємстві складна і цікава ділянка роботи бухгалтерії, але вона дуже важлива і має потребу в мобілізації зусиль бухгалтерії (як розумових так і фізичних), як менеджера - перш за все в ринкових умовах. Істотним є те, що розрахункові і облікові операції, - їх суть і форми постійно змінюються і удосконалюються. Отже, спостереження за такими даними дає змогу

бухгалтерові проявити себе як творця, ініціативного працівника, адже вибираючи форму розрахунку їм самим обирається шлях подальшого розвитку підприємства, дотримуючись норм законодавства - забезпечується відносна стабільність і безпека діяльності підприємства, щодо різних штрафів, змісту за невчасне виконання зобов'язань.

Потрібно додати, що саме область відносин вимагає від бухгалтера знань

юридичних, оскільки вірне укладення договорів з передбаченням всіх ситуацій веде до надійності в отриманні нових вигод. Враховуючи відмічене, переконуєшся в необхідності наявності у фахівця-бухгалтера знань фінансових, юридичних, уважності і обережності, обачності причому на будь-якій ділянці бухгалтерського обліку на підприємстві. На практиці бухгалтерський облік втратив найголовнішу свою межу - оперативність, яка дає можливість щонайшвидше керівному персоналу оперативно реагувати на будь-які зміни в господарсько-фінансовому житті підприємства. По суті бухгалтерський облік на підприємстві виконує функції контрольну і звітно-статистичну.Назріває невідкладна потреба як у підвищенні якості бухгалтерського обліку щодо ухвалення господарських рішень, так і підвищенні рівня освіти і кваліфікації працівників адміністрації, збуту і тому подібне.