Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Elektronika_Z1_Lisitsa.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 7

«Дослідження вибіркових підсилювачів (активних фільтрів ) на ОП»

1. Мета роботи

1.1. Визначення експериментальним шляхом амплітудно-частотних характеристик фільтрів низьких частот (ФНЧ), високих частот (ФВЧ), смугових фільтрів (СФ) і порівняти їх з розрахунковими.

2. Порядок виконання роботи

2.1. Ознайомитися з лабораторним стендом (панель № 6).

2.2. Накреслити схему частотно-вибіркового підсилювача на ОП (рис. 1).

Рис. 1. Частотно-вибірковий підсилювач

2.3. Зняти і побудувати амплітудно-частотну характеристику (АЧХ) фільтру низьких частот першого порядку (ФНЧ). Кнопки S1 і S2 натиснуті. Характеристики знімаються шляхом зміни напруги Uвих (гніздо Х11) при Uвх=ЗВ, яке підтримується постійним за допомогою ручки «Ег» при зміні частоти від 0,08 до 20 кГц перемикачем «кГц()».

2.4. Зняти і побудувати амплітудно-частотну характеристику (АЧХ) для фільтру верхніх частот першого порядку (ФВЧ). Кнопки S1 і S2 віджаті. Порядок зняття характеристик проводиться відповідно до п. 2.3.

2.5. Зняти і побудувати амплітудно-частотну характеристику (АЧХ) для смугового фільтру (СФ). Кнопка S1 віджата, кнопка S2 натиснута. Порядок зняття характеристик проводиться відповідно до п. 2.3.

2.6. Визначити експериментально і розрахунковим шляхом коефіцієнти підсилення в смузі пропускання і граничні частоти смуги пропускання ФНЧ і ФВЧ, а також резонансну частоту смугового фільтру. Коефіцієнт підсилення для ФНЧ і ФВЧ визначаються з виразу

.

Граничні частоти (частоти зрізу) знаходяться з наступних виразів:

– для ФНЧ ;

– для ФВЧ .

Резонансна частота смугового фільтру

.

Дані схеми: R1= R2= 6,8 кOм, С1= С2 = 0,022 мкФ.

Лабораторна робота № 8

"Дослідження компаратора і тригера Шмітта

на операційному підсилювачі"

1. Мета роботи

1.1. Експериментальне дослідження основних характеристик компаратора.

1.2. Експериментальне дослідження основних характеристик тригера Шмітта. Порівняння їх з розрахунковими значеннями.

2. Порядок виконання роботи

2.1. Ознайомитися з лабораторним стендом (панель № 7).

2.2. Накреслити схему компаратора на ОП (рис. 1).

Рис 1. Компаратор

2.3. Зняти передавальну характеристику компаратора Uвих = f(E1) при фіксованому значенні напруги на другому вході Е2 (кнопка S1 віджата). Регулювання вхідних сигналів здійснюється ручками "Е1" і "Е2". Вимірювання вхідної і вихідної напруги проводиться з відповідних гнізд X1, X2 і X3. Встановити ручкою "Е2" фіксовані значення напруги: 0 B,+1 B, 2 В. Повільно змінюючи ручкою «Е1» напругу в обидві сторони від фіксованого значення Е2, спостерігати ступінчасту зміну вихідної напруги компаратора із зміною полярності. Дані вимірювань оформити у вигляді таблиці і представити у вигляді графіків.

2.4. Накреслити схему тригера Шмітта на ОП.

2.5. Визначити поріг спрацьовування Uс і поріг відпускання Uв тригера Шмітта при фіксованих значеннях опорної напруги на другому вході (Е2). Натиснути кнопку S1. Встановити напругу Е2 = 0 В. Ручку «Е1» встановити в крайнє ліве положення і зафіксувати максимальне значення Uвих = U+. Повільно збільшуючи напругу Е1 у бік додатніх значень, зафіксувати за допомогою цифрового вольтметра момент перемикання тригера в протилежний стан з від’ємним значенням напруги Uвих = U. Зафіксувати, з урахуванням знаку, напругу Е1, яка відповідає порогу спрацьовування Uс, а також значення U. Потім, повільно зменшуючи напруга Е1, зафіксувати по цифровому вольтметру момент перемикання тригера в протилежний стан з напругою Uвих = U+. Виміряти напруга Е1, яка відповідає порогу відпуску Uв тригера.

Встановити значення опорної напруги Е2 = +2 В і повторити вимірювання даного пункту, маючи на увазі, що напруга U+ і U не змінюється і їх повторно вимірювати не слід.

2.6. На підставі експериментальних даних побудувати передавальні характеристики компаратора і тригера Шмітта, а також для останнього визначити розрахункові значення порогів спрацьовування і відпускання з наступних виразів:

,

,

де .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]