Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка контр.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
222.21 Кб
Скачать

Зміст програми курсу “діловодство”

Тема 1. Діловодство в управлінській діяльності. Загальні норми культури писемного ділового мовлення

Діловодство як діяльність, що охоплює питання документування й організації роботи з документами в процесі управлінських дій. Поняття про складові частини діловодства: систему документації, документування й організацію роботи з документами. Структура та функції служби діловодства. Документи: призначення і класифікація. Правила викладання матеріалу і логічної побудови тексту ділового папера. Основні реквізити документів згідно з держстандартом та загальні правила їх оформлення.

Тема 2. Організаційні документи: положення, статут, інструкція, правила

Формуляр-зразок як модель побудови форми документа. Робоча площа і береги ділового папера. Поняття про бланк документа, його види, варіанти розташування реквізитів. Організаційні документи як такі, що закріплюють функції, обов’язки та права органів протягом тривалого терміну. Положення, статути: типові та індивідуальні; структура текстів. Інструкція, її види, реквізити. Правила як службові документи організаційного характеру, особливості їх укладання й оформлення.

Тема 3. Розпорядчі документи: постанови, ухвали, розпорядження, накази, вказівки

Аналіз розпорядчих документів як таких, за допомогою яких здійснюється розпорядча діяльність, оперативне керівництво в певній установі, організації, фірмі, на підприємстві. Поняття про постанову, її структура, характеристика текстів. Ухвала як правовий акт, що приймається місцевими радами, держадміністраціями, виконавчими комітетами. Загальні й часткові розпорядження: вимоги до укладання. Структура тексту наказу, його види, реквізити. Вказівки як розпорядчі документи переважно інформаційно-методичного характеру, пов’язані з виконанням наказів, інструкцій та інших актів вищих органів управління. Реквізити вказівок, типові мовні звороти розпорядчих документів.

Тема 4. Довідково-інформаційні документи та вимоги до їх документування

Допоміжний характер довідково-інформаційних документів. Спонукальний або інформаційний їх зміст. Акти, довідки (огляди), службові записки, оголошення, протоколи. Їх призначення, складові. Види, особливості та структура тексту службових листів. Зміст і реквізити планів роботи, звітів, доповідей. Специфіка укладання службових телеграм, телефонограм, факсів.

Тема 5. Документація з кадрово-контрактових питань. Особисті офіційні документи

Кадрово-контрактові документи як такі, що містять інформацію про особовий склад підприємства (організації), зафіксовану в заявах про прийняття (звільнення, переведення) на роботу, наказах щодо особового складу, автобіографіях, характеристиках, резюме, особових листках, трудових книжках, контрактах, трудових угодах із найму працівників. Типові мовні звороти, реквізити.

Особисті офіційні документи – ділові папери, за допомогою яких громадяни висловлюють свої пропозиції, прохання, скарги, передають повноваження іншій особі щодо отримання документів, грошей, товарів тощо, закріплюють свої права перед державою, установами, іншими особами. Характеристика особистих офіційних документів (заповітів, доручень, розписок, посвідчень, заяв громадян, що розглядаються народними судами, заяв до ЖКО тощо) та вимоги до їх укладання.