Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник - 4278.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
635.39 Кб
Скачать

Тематика рефератів:

1. Абстрактні теорії грошей та їх сутність.

2. Внесок Дж. Кейнса у розвиток теорії грошей.

3. Кон’юктурний варіант кількісної теорії грошей М. Туган-Барановського.

4. Внесок М. Фрідмена в розробку монетарної теорії.

5. Сучасний монетаризм та його вплив на грошово-кредитну політику України.

Модуль 2 « кредит і банки»

Тема 8.Необхідність та сутність кредиту Програмна анотація та ключові питання лекції

Необхідність та сутність кредиту. Кредит як специфічний тип економічних відносин. Історія виникнення кредиту. Особливості кредиту як економічної категорії. Необхідність кредиту.

Теорії кредиту. Сутність натуралістичної теорії кредиту. Праці А. Сміта, Д. Рікардо, А. Тюрго, Дж. Міля, К. Маркса, А. Маршалла. Капіталотворча теорія кредиту. Праці Дж. Ло, Г. Маклеода, Й. Шумпетера, А. Гана.

Кредитні відносини: характеристика, структура, види. Сутність кредитних відносин. Суб’єкти і об’єкти кредитних відносин. Види кредитних відносин та їх характеристика. Основні ознаки кредитних відносин.

Принципи кредитування. Цільовий характер кредитування. Строковість передачі коштів кредитором позичальнику. Поверненість позичальником коштів кредитору в повному обсязі. Забезпеченість позички. Платність користування позиченими коштами.

Позичковий процент. Фактори, що на нього впливають. Позичковий процент як плата за користування позичковим капіталом. Норма позичкового процента. Макроекономічні та мікроекономічні фактори впливу на позичковий процент. Функції позичкового проценту.

Функції кредиту. Роль кредиту у ринкові економіці. Основні функції кредиту: перерозподільна, контрольна та стимулююча. Економічні межі кредиту. Взаємозв’язок кредиту та грошей. Роль кредиту в розвитку економіки.

Форми та види кредиту. Методологічні основи класифікації форм та видів кредиту. Основні форми кредиту. Класифікація видів кредиту за суб’єктами кредитних відносин, галузевою спрямованістю, за цільовим призначенням, термінами надання та організаційно-правовими ознаками. Характеристика основних видів кредиту.

Розвиток кредитних відносин в Україні. Історія становлення та розвитку кредитних відносин в Україні. Сучасний стан кредитних відносин в Україні.

Завдання для підготовки до практичного заняття

Однією з форм економічних відносин є кредит. Необхідність відносин зумовлена об’єктивними потребами суспільства. Для формування кредитних відносин потрібен ряд передумов: достатній рівень розвитку товарного виробництва, висока ефективність господарювання економічних агентів. Існування довіри між ними та наявність механізмів захисту прав кредитора.

Необхідно звернути увагу на нерівномірність круообороту капіталу та особливості її прояву на підприємствах із сезонним та несезонним характером виробництва. Важливо навчитись розрізняти методи перерозподілу коштів: фінансовий і кредитний. Потрібно засвоїти переваги та недоліки кожного з них, розібратись у сферах їх застосування.

Слід звернути увагу на притаманні відмінні форми кредитних відносин при різних етапах розвитку суспільного виробництва. Розуміння суті кредиту як форми руху вартості на зворотній основі пов’язане з вивченням еволюції кредитних відносин. Необхідно розібратись у відмінностях лихварського кредиту від кредиту в умовах капіталістичного способу виробництва, звернувши увагу на характер використання авансованих коштів, джерела і рівень плати за кредит і, особливо, на економічну роль кредиту.

Зверніть увагу на відповідність тих чи інших видів форм кредиту, постарайтесь зрозуміти роль кожного з видів кредиту в ринковій економіці. Особливо важливо зрозуміти фактори, що вливають на зміну ринкових ставок процента (у тому числі інфляції як альтернативної вартості), навчитись розраховувати норму процента, ознайомитись з методикою нарахування процентів за кредитами і депозитами.

Норма процента розраховується за формулою:

Д

Н = -------- х 100%

К

де Н – норма процента;

Д – дохід, отриманий на позичковий капітал;

К - сума наданого кредиту;

Сума простих процентів за депозитами і кредитами банків нараховується таким способом:

С х Т х П

К = -----------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]