Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник - 4278.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
635.39 Кб
Скачать

Модуль 1 «гроші та грошові системи»

Тема 1. Сутність і функції грошей Програмна анотація та ключові питання лекції

Сутність і походження грошей. Концепції походження грошей. Виникнення грошей. Раціоналістична та еволюційна концепції походження грошей. Розвиток форм вартості і гроші. Гроші як особливий товар. Роль держави у творенні грошей.

Форми грошей та їх еволюція. Характеристика сучасних засобів платежу.

Еволюція форм грошей і грошових відносин. Неповноцінні гроші та їх форми. Причини появи неповноцінних грошей. Демонетизація срібла та золота, виникнення паперових і кредитних грошей. Функціональні форми неповноцінних грошей. Банкноти та їх види. Казначейські білети. Білонна монета.

Форми грошей та їх еволюція. Характеристика сучасних засобів платежу. Квізігроші: векселі, чеки, електронні гроші. Властивості сучасних засобів платежу. Кредитна природа сучасних грошей.

Споживча вартість і вартість грошей. Формування вартості грошей. Ліквідність грошей. Портфельний підхід до сутності грошей. «Гроші як гроші» і «Гроші як капітал». Відносна вартість грошей. Купівельна спроможність грошей та чинники, які впливають на неї.

Функції грошей. Гроші як міри вартості, засіб обігу, засіб платежу, засіб нагромадження та світові гроші.

Роль грошей у ринковій економіці. Суспільна роль грошей. Гроші як самозростаюча вартість. Значення грошей в утворенні і перерозподілі національного доходу. Гроші як об’єкт грошово-кредитного регулювання економіки.

Завдання для підготовки до практичного заняття

Товар і його властивості — елементи економічної теорії, які слід повторити, щоб зрозуміти суть грошей у ринковій економіці. Варто з'ясувати питання про походження грошей (дві його концепції: еволюційна та раціоналістична), роль держави у формуванні феномена грошей. Необхідно зро­зуміти недоліки бартерного обміну порівняно з грошовим.

Наступним кроком буде вивчення еволюції грошового товару та функціональних форм грошей, поступової втрати золотом грошових функцій. Важливо звернути увагу на вивчення суті грошей, подумати, чим гроші від­різняються від звичайного товару. Потрібно засвоїти ме­ханізм формування вартості грошей, особливості прояву грошей як грошей і грошей як капіталу.

Слід з'ясувати ознаки функцій грошей як засобу обігу, переваги в процесі обміну товарами між товаровиробника­ми. Вивчаючи функції грошей як засобу платежу, необхідно звернути увагу на походження цієї функції й усві­домити основні її ознаки. Звернути увагу на форму нагромадження і заощадження та їх мотиви і вплив на розвиток економіки й добробуту народу, на генезис міжнародних розрахунків під час вивчення функції світових грошей.

Таблиця 1

Функції грошей і сфери їх використання

Функція грошей

Сфери використання

Міра вартості

Забезпечують впровадження та вимірювання вартості всіх товарів

Засіб обігу

Виконують роль посередника в обміні товарів

Засіб платежу

Обслуговують погашення різноманітних боргових зобов’язань

Засіб нагромадження

Зберігають вартість, слугують представниками абстрактної форми багатства

Світові гроші

Обслуговують рух вартості в міжнародному економічному обороті

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]