Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль з ООП.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
73.46 Кб
Скачать

3.6.2. Основні причини пожеж у побуті та навчальних закладах

Основні причини пожеж (рис . 3 . 52): необережне поводження з вогнем, порушення правил користування газовою плитою та електро- і радіоприладами, коротке замикання в електромережі, перенавантаження ліній електроживлення, петарди та інші вибухові пристрої в руках дітей, випадкові вибухи газу та аерозольних балончиків, ігри дітей з сірниками, паління у ліжку в нетверезому стані, порушення правил використання електрозварювальних апаратів, порушення правил зберігання та роботи з пожежонебезпечними легкозаймистими рідинами (бензин, ацетон, гас тощо).

6.4.1 Основні засади системи попередження пожеж

Система попередження пожежоб'єднується загальним поняттям — пожежна профілактика.

Пожежна профілактика — це комплекс організаційних заходів та технічних засобів, спрямованих на запобігання можливого виникнення пожежі чи зменшення її негативних наслідків і створення умов для пожежогасіння.

Пожежна профілактика передбачає оцінку пожежної і вибухово-виробничої небезпеки та здійснення різних способів і засобів захисту:

  • технологічних (автоматичне блокування, сигналізація і ін.);

  • будівельних (димовидалення, легкорозбірні конструкції, шляхи евакуації, брандмауери і ін.);

  • організаційних (створення пожежно-рятувальних частин, газорятувальних служб і ін.).

Система попередження пожеж має забезпечувати необхідний рівень безпеки працюючих і матеріальних цінностей. Її призначення полягає у тому, щоб:

  • унеможливити виникнення пожеж;

  • у разі виникнення пожежі гарантувати максимальну безпеку людей;

  • забезпечувати одночасну пожежну безпеку як для працюючих, так і для матеріальних цінностей;

  • попереджувати та не допускати негативного впливу на працюючих небезпечних чинників пожежі.

Об'єкти, на яких пожежі можуть призвести до ураження працюючих унаслідок впливу небезпечних чинників, пов'язаних з пожежею, повинні розробляти чітку систему заходів попередження пожеж.

17 пит.

4.3. Пожежонебезпечна характеристика об’єктів

Поняття пожежовибухонебезпечності є найбільш узагальненою характеристикою властивостей матеріалів і речовин. Знаючи характеристику такої небезпеки речовин і матеріалів, можна прогнозувати умови, за яких вони при зберіганні, переробці і використанні можуть вибухати або загорятись і спричиняти негативні наслідки.

Пожежонебезпечний перелік властивостей і якостей, що характеризують матеріали і речовини включає велику кількість показників, ці показники детально характеризують горючі матеріали і речовини. До такої характеристики належить: група горючості, нижня і верхня межа розповсюдження полум’я, зона розповсюдження полум’я, температурні межі розповсюдження полум’я, мінімальна енергія самозапалювання, кисневий індекс, швидкість розповсюдження полум’я, швидкість вигоряння, коефіцієнт димоутворення, індекс розповсюдження полум’я, показник токсичності, мінімальний тиск вибуху, стехіометрична концентрація горючої речовини, адіабатична температура горіння і ін.

Дані про наведені показники використовуються для: визначення категорії будівель, приміщень та зовнішніх установок за вибухопожежною і пожежною небезпекою; класів вибухопожежонебезпечних зон відповідно до вимог ПББ та ПУЕ; проектування вентиляційних систем; розрахунках вибухонебезпечних концентрацій газів; оцінка роботи технологічного обладнання при аварійних ситуаціях, пов’язаних з розливом горючих рідин; вибір безпечних умов виконання технологічних процесів та умов сумісного зберігання й транспортування речовин і матеріалів; класифікація матеріалів за димоутворюючою здатністю і т. д.

18 пит.

ЗАСОБИ ПОЖЕЖОГАСІННЯ, ПРОТИПОЖЕЖНЕ УСТАТКУВАННЯ ТА ІНВЕНТАР, ПОРЯДОК ЇХ ВИКОРИСТАННЯ ПІД ЧАС ПОЖЕЖІ (тривалість заняття — 2 години)