Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч посібник_Гроші та кредит.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
12.08 Mб
Скачать

Порівняльна характеристика діяльності банків та небанківських фінансових інститутів

Фінансові посередники

Банки

Небанківські фінансові установи

Правовий статус

Комерційна організація

Комерційна організація (страхові компанії, інститути спільного інвестування, лізингові, факторингові компанії, ломбарди)

Некомерційна організація (кредитні спілки, недержавні пенсійні фонди)

Коло осіб, що обслуговуються

Не обмежене (працює на відкритому фінансовому ринку)

Не обмежене (працює на відкритому фінансовому ринку)

Тільки члени організації (кредитні спілки)

Співвідношення клієнт-власник-менеджер

Коло клієнтів, власників, менеджерів не збігається

Коло клієнтів, власників, менеджерів не збігається (страхові компанії)

Коло клієнтів, власників, менеджерів збігається (кредитні спілки)

Коло клієнтів і власників не збігається, управління активами здійснюють уповноважені організації (недержавні пенсійні фонди)

Види діяльності

Банківські операції та інші фінансові послуги клієнтам за наявності ліцензії НБУ

Спеціалізовані для кожного інституту окремо

Відповідальність

Обмежена відповідальність

Обмежена відповідальність

Субсидіарна солідарна відповідальність пайовиків (кредитні спілки)

Обмежена відповідальність і фонду, і компанії з управління активами (недержавний пенсійний фонд)

Посередницька діяльність

Більше універсальна

Вузькоспеціалізована

Серед нових суперників банків – супермаркети, роздрібні торгові мережі, великі корпорації. Вони успішно конкурують з банками, за рахунок значно вигіднішої структури витрат і доходів, високої якості, зручності, а головне – нижчої вартості банківських послуг, пропонованих клієнтові.

13.2. Банки як провідні суб'єкти фінансового посередництва. Функції банків

Роль банківської системи в сучасному вітчизняному просторі визначається не лише фінансовим посередництвом на грошовому ринку, але й найважливішим регулятором ринкових процесів в цілому. Банківські установи, як найважливіший елемент відтворювальної структури економіки, організують рух і перерозподіл ресурсів суспільства в їх грошовому виразі. Проте за кожним з напрямків прояву ролі функціонування банківської системи стоїть багаторічна боротьба за самовизначення та незалежність.

Початок банківської діяльності відноситься до часів Древнього Вавилону, коли храми приймали внески на заощадження і видавали позики під відсотки, беручи в клієнтів письмові зобовязання, або під заставу. Аналогічні операції, а також грошові розрахунки здійснювалися в Древній Греції жерцями, храмами і міняйлами-транзитами, а в Древньому Римі – менсаріями. З падінням Римської імперії занепав і початок банківського ремесла.

Розвиток виробництва і торгівлі в середині століття сприяв відро­дженню банківської справи. У 1171 році був заснований банк Венеції, а в XIV – XV століттях банкіри були могутньою соціальною силою. У бага­тьох країнах Європи банки виникли завдяки розвиткові торгівлі. Вони створювалися купцями для збереження грошей і здійснення роз­ра­хун­ків. Надалі банківська справа набуває інтенсивного розвитку і удо­ско­на­лення. Повноцінні гроші в банківських операціях поступово витісня­ються борго­вими розписками, записами на рахунках. З розписок, іменних векселів виростає банкнота, розширюється застосування чеків, практика безготів­кових розрахунків, що приводить до розвитку "жиробанків". Кре­ди­тування значною мірою залишається в руках приватних банкірів – лихварів.

Витоки банківської системи України можна віднести до середини XVIII ст. Початок діяльності українських банків був тісно пов’язаний з тими країнами, до складу яких на той час входили українські землі: Західна Україна – з Австро-Угорщиною та Польщею, Східна Україна – з Росією.

Але безпосереднє формування банківської системи в Україні розпочалося з проголошенням незалежності і виходом зі складу СРСР у 1991 р. До цього часу в Україні не було необхідних передумов для існування самостійної банківської системи. Більшість банківських установ, що діяли на її території наприкінці 80-х років, були не самостійними банками, а філіями союзних банків. Вони входили до складу банківської системи СРСР й управлялися з союзного центру. Союзна банківська система була далеко не ринковою, і тому після проголошення курсу на перебудову з 1988 р. розпочалося активне її реформування, у тому числі і на території України.

Умовно можна виділити кілька часових етапів створення та розвитку національної банківської системи (рис. 13.2).