Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з 8с / ФК 09-2з / Облік в бюджетних установах Заоч. 2012. Фін.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Вивчення матеріалу по темі «Облік розрахунків» доцільно розпочати з розгляду розрахунків, що виникають у процесі виконання кошторисів бюджетних установ.

У процесі виконання кошторисів бюджетних установ виникають розрахунки з робітниками та службовцями по заробітній платі, стипендіатами, депонентами, бюджетом, Пенсійним фондом, фондами соціального страхування, дебіторами та кредиторами, у порядку планових платежів, з батьками за утримання дітей у дитячих дошкільних закладах, з підзвітними особами.

Облік праці та розрахунків щодо зарплати є однією з найважливіших ділянок облікової роботи в бюджетних установах. Його завдання такі:

  • контроль за дотриманням штатної дисципліни і використанням фонду заробітної плати;

  • правильне обчислення витрат робочого часу та контроль за його раціональним використанням;

  • своєчасне і достовірне нарахування заробітної плати і допомоги за тимчасовою непрацездатністю;

  • здійснення своєчасних і достовірних розрахунків щодо заробітної плати;

  • контроль за використанням виділених на зарплату коштів загального і спеціального фондів.

Виконання цих завдань можливе лише при раціональній організації всього облікового процесу і постійному контролі за ним з боку керівника, головного бухгалтера установи та органів державного казначейства, які видають дозвіл на отримання коштів на зарплату в межах кошторису.

Для обліку розрахунків з працівниками за всіма видами заробітної плати і допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю призначено пасивний субрахунок № 661 „Розрахунки із заробітної плати”. За кредитом відображаються нараховані суми, а за дебетом – утримання, вирахування, виплати, суми депонованої заробітної плати.

Нарахування заробітної плати і допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю здіснюється один раз на місяць і відображається в останній день місяця. Заробітна плата , нарахована працівникам за відпрацьований час або за виконану роботу , для бюджетних установ є фактичними видатками. На суми нарахованої зарплати кредитується субрахунок № 661 і дебетуються рахунки № 80, 81, 82 залежно від того, яким працівникам і за рахунок яких коштів здійснюється нарахування.

Суми, утримані і вираховані із заробітної плати, відображаються за дебетом субрахунка № 661, при цьому кредитуються різні субрахунки залежно від віду утримань.

Стипендія – це грошове забезпечення, яке регулярно надається особам, що вчаться на денних відділеннях вищих навчальних і середніх спеціальних навчальних закладах на бюджетний основі, а також особам, які проходять підготовку на стаціонарі в аспірантурі та докторантурі.

Стипендія забезпечує умови реалізації гарантій держави щодо здобуття освіти і матеріальне стимулювання якісного навчання.

Для розрахунків по стипендіях призначено пасивний субрахунок 662 «Розрахунки зі стипендіатами». За кредитом відображаються суми нарахованих стипендій, за дебетом – суми виданих, не отриманих в строк стипендій, а також утримання з них.

Суми заробітної плати і стипендій, які не одержані працівниками та студентами в установлений термін, депонуються і обліковуються на субрахунку 671 «Розрахунки з депонентами» пасивному. У кредит 671 рахунку записуються депоновані суми, в дебет – суми виданої депонованої зарплати і стипендій, а також суми депонентської заборгованості, строк позитивної давності яких минув, підлягає списанню на «Результати виконання кошторису».

Права працівників на матеріальне забезпечення у старості,а також у разі хвороби і втрати працездатності закріплене Конституцією України і забезпечуеться широким розвитком мережі соціального страхування за рахунок держави.

Для обліку розрахунків із соціального страхування призначений пасивний рахунок № 65 „Розрахунки із страхування” та його субрахунки.

Суми відрахувань на соціальне страхування щомісячно включаються у видатки бюджетних установ такими бухгалтерскими записами:

Дебет рахунків № 80,81, 82.

Кредит рахунка № 651.

Утримання із заробітної плати працівників сум єдиного соціального внеску фіксуються бухгалтерською проводкою:

Дебет субрахунка №661 Кредит субрахунків № 651.

Нарахування допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю відображаеться кореспонденцією:

Дебет рахунків № 80, 81 Кредит субрахунка № 661 – перші 5 днів та

Дебет субрахунка № 652 Кредит субрахунка № 661 – наступні дні .

Перерахування установою страхових внесків відображається записом:

Дебет субрахунків № 651

Кредит субрахунків № 321,323.

Аналітичний облік розрахунків зі страхування ведеться на багатографних картках ф. №283 у розрізі фондів.

Для обліку розрахунків з різними дебіторами призначені активний субрахунок 364 «Розрахунки з іншими дебіторами», а з різними кредиторами – пасивний субрахунок 675 «Розрахунки з іншими кредиторами». Поділ різних підприємств, установ та організацій на дебіторів і кредиторів носить умовний характер і визначається бюджетною установою самостійно, виходячи зі змісту першої операції або переважності дебетового чи кредитового сальдо.

Крім того, на субрахунку 364 обліковують розрахунки за претензіями і боргами, переданими на розгляд судових органів, розрахунки зі студентами та учнями навчальних закладів за користування гуртожитком і постільними речами, з орендарями за передані в оренду приміщення, квартиронаймачами за квартирну плату, за виконані роботи і послуги на сторону (в тому числі і розрахунки з оплати за навчання в вищих навчальних закладах) та ін.

За дебетом 364 субрахунку відображається виникнення та збільшення дебіторської заборгованості, а за кредитом – її погашення. Відповідно за кредитом субрахунку 675 відображається виникнення та збільшення кредиторської заборгованості, а за дебетом – її погашення.

Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з різними дебіторами поєднується в накопичувальній відомості – меморіальному ордері № 4, а з різними кредиторами – у накопичувальній відомості – меморіальному ордері № 6.

Облік розрахунків ведеться позиційним способом, сальдо виводиться з кожного випадку отримання товарів (послуг) та їх оплати. Аналітичний облік розрахунків зі студентами за користування гуртожитком, квартиронаймачами, за квартирну плату і комунальні послуги ведуть у спеціальних оборотних відомостях, підсумки яких переносять до меморіального ордера № 4. Загальне сальдо розрахунків з дебіторами (субрахунок 364) і кредиторами (субрахунок 675) може бути розгорнутим (у дебіті і кредиті). У такому ж вигляді загальне сальдо переноситься до книги «Журнал – Головна» і до балансу.

Розрахунки у порядку планових платежів застосовуються бюджетними установами за наявності постійних господарських зв’язків з різними установами і організаціями, що постачають матеріальні цінності (продукти харчування, медикаменти, навчальні та канцелярські товари) або надають послуги. Важливою умовою таких розрахунків є систематичний характер отримання бюджетною установою відповідних цінностей та послуг та неможливість точного прогнозування обсягу цих товарів або послуг.

Розрахунки з постачальниками у порядку планових платежів здійснюються не за кожною окремою постановою (послугою), а шляхом періодичного перерахування постачальникові коштів з реєстраційних рахунків у терміни і в розмірах, попередньо обумовлених сторонами у відповідній угоді. Такі перерахування можуть здійснюватися періодично за фактично поставлені цінності, надані послуги.

Щомісячно постачальник і платник (бюджетна установа) звіряють стан розрахунків, результати якого оформляють спеціальним актом, на підставі якого здійснюють регулювання стану розрахунків. Це запобігає порушенням платіжної і фінансової дисципліни.

Облік розрахунків у порядку планових платежів ведеться на активно-пасивному субрахунку 361 «Розрахунки у порядку планових платежів». За дебетом записують суми перерахованих платежів, а за кредитом – вартість отриманих матеріальних цінностей, виконаних робіт та послуг. Аналітичний облік розрахунків у порядку планових платежів ведуть у накопичувальній відомості – меморіальному ордері № 7, в якій для кожного постачальника відводиться декілька рядків для відображення операцій протягом місяця. Записи у меморіальному ордері здійснюють за кожним документом зокрема у міру їх надходження в бухгалтерію, а залишок на кінець місяця виводять за кожним постачальником та за субрахунком у цілому. Підсумки оборотів і сальдо з накопичувальної відомості – меморіального ордера № 7 переносять у книгу «Журнал – головна».

Розрахунки з батьками за утримання дітей в дитячих дошкільних закладах; за навчання дітей в школах естетичного виховання, інтернатах; з працівниками за формений одяг; за харчування дітей в інтернатах здійснюються на субрахунку 674 «Розрахунки за спеціальними видами платежів». На суму отриманих коштів кредитується субрахунок 674, нарахування сум здійснюється за дебетом субрахунку 674.

Підзвітними особами є працівники даної установи, яким видаються аванси на здійснення деяких операційно-господарських витрат, а також на відрядження і наукові експедиції.

Готівка видається під звіт з каси установи за дозволом керівника установи і лише у разі відсутності заборгованості за раніше отримані аванси.

Розмір авансу на господарські потреби не лімітується, але підзвітна особа зобов’язана відзвітувати за отримані кошти не пізніше наступного робочого дня після їх отримання.

На службові відрядження аванс видається з розрахунку витрат, необхідних відрядженому на оплату вартості проїзду до місця відрядження і назад, добових та наймання житла.

Порядок оплати службових відряджень регулюється постановою КМУ від 23.04.1999 р. № 663 (із змінами) «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон».

Після повернення з відрядження підзвітна особа зобов’язана протягом трьох робочих днів подати в бухгалтерію авансовий звіт про витрачені у відрядженні кошти, до якого додаються посвідчення на відрядження з відмітками про прибуття і вибуття, а також в оригіналі документи, що підтверджують вартість витрат (проїзні квитки, рахунки, чеки, квитанції тощо). Залишок невикористаних коштів згідно з авансовим звітом підлягає поверненню до каси установи у валюті, в якій був виданий аванс, але не пізніше трьох робочих днів після повернення з відрядження.

У бухгалтерії здійснюється арифметична перевірка авансових звітів, а також перевірка правильності оформлення документів і витрачання коштів за призначенням. Керівник установи зобов’язаний не пізніше трьох робочих днів прийняти рішення щодо затвердження перевірених авансових звітів.

У разі неподання в строк авансових звітів або неповернення в касу невикористаних авансів бухгалтерія має право здійснювати утримання цієї заборгованості із заробітної плати осіб, які отримали аванси з дотриманням вимог, встановлених чинним законодавством.

Розрахунки з підзвітними особами обліковуються на активному субрахунку № 362 «Розрахунки з підзвітними особами». За дебетом 362 субрахунку обліковується суми, видані підзвітним особам, а також суми перевитрат, що відшкодовують підзвітній особі, за кредитом – витрати суми авансу і повернені залишки підзвітних сум.

Аналітичний облік розрахунків з підзвітними особами ведеться у накопичувальній відомості по розрахунках із підзвітними особами ф. 386 – меморіальному ордері № 8, записи в якому здійснюють позиційним способом.