Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2 курс ФК, ЕП, УП Денне / Фінанси Ден. (І частина) УП та ЕП. 2011

.pdf
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
635.94 Кб
Скачать

3. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Модуль 1

Змістовий модуль 1. Основи фінансів

Семінарське заняття № 1

Тема 1. Предмет фінансової науки. Фінансові категорії

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів про предмет фінансової науки, зосередивши їх увагу на фінансових явищах та процесах, що здійснюються на різних рівнях економіки, а також на методах пізнання фінансового життя

План заняття

1.Предмет фінансової науки.

2.Фінансові явища та процеси на різних рівнях національної економіки.

3.Методи пізнання фінансового життя.

4.Фінансові категорії.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Розкриваючи зміст першого питання, насамперед треба зрозуміти, що фінансова наука вивчає явища та процеси, які здійснюються у державі при створенні й використанні фондів фінансових ресурсів на цілі її економічного та соціального розвитку. Фінанси існують об'єктивно, тому пізнання їх функціонування пов'язано з аналізом, вивченням і точним описанням фактів, що належать до процесів здобування державою і підприємницькими структурами необхідних коштів для втілення своїх цілей.

Предметом фінансової науки є діяльність держави, підприємницьких структур, організацій та окремих громадян, що пов'язана зі створенням і використанням фондів фінансових ресурсів. Проте фінансові ресурси в економіці держави величина завжди обмежена, тому актуально постає питання їхнього ефективного використання для найкращого задоволення потреб суспільного добробуту. Для цього повинні залучатися досконалі методи мобілізації фінансових ресурсів, уважно обиратися напрями їх використання.

Вивчаючи друге питання, слід звернути увагу на те, що фінансові явища та процеси можна досліджувати на різних рівнях. На рівні національної економіки, тобто на макрорівні, досліджуються інтегральні показники загальної величини фінансових ресурсів, їхня динаміка, взаємозв'язок із валовим

21

внутрішнім продуктом, фондом оплати праці, їхня структура, розміщення за місцем володіння та розпорядження тощо.

Дослідження фінансових явищ і процесів на рівні підприємницької структури або окремого громадянина, тобто на мікрорівні, включає вивчення процесів створення й використання фондів фінансових ресурсів на рівні господарюючого суб'єкта або окремого громадянина. Тут об'єктом дослідження є загальна сума валових доходів і валових витрат, амортизаційних відрахувань, прибутку, грошова вартість основних та обігових коштів.

Фінансова наука завжди повинна давати відповідь на дуже важливі запитання — як і в яких формах повинні створюватися та використовуватися фонди фінансових ресурсів для загальнолюдських потреб. Проте шляхи вирішення цього питання залежать від умов, у яких перебуває держава, від того, який рівень економічного розвитку у суспільстві, яка форма власності, структура економіки, соціальний склад населення, рівень інтеграції у світову економіку тощо.

Необхідно звернути увагу на те, що фінансова наука вивчає факти і явища не відособлено від сьогодення, а в конкретних умовах організації держави та інтересів різних верств населення. Але врахування цього повинно здійснюватися виходячи з поняття закономірностей фінансових явищ, їхньої об'єктивної необхідності.

Загальною метою фінансової науки є пізнання дії об'єктивних законів і закономірностей у сфері фінансів, а також передача результатів наукових досліджень до практичного використання.

Слід зазначити, що в фінансовій науці є багато не розв'язаних проблем. Це передусім пов'язано з тим, що економічне життя з часом змінюється, відповідно змінюються взаємозв'язки і сфери активного впливу фінансів на економіку. Фінансова наука повинна бути впорядкованим процесом одержання знань, їхньою повною систематизацією відповідно до існуючої економічної ситуації в державі.

Розглядаючи третє питання, треба усвідомити, що фінансова наука зможе успішно виконати свою роль тільки при використанні певних методів пізнання фінансового життя, основними з яких, як і в кожній науці, є методи індукції і дедукції.

Метод індукції передбачає проведення досліджень шляхом вивчення окремих фактів, аналізу статистичних даних, даних опитувань, спостережень та інших способів пізнання, на основі яких вчений-фінансист доходить певних висновків щодо наявності закономірностей та залежностей між фінансовими явищами й процесами, а також їх впливу на економічне життя.

При використанні методу дедукції спочатку висувається певна гіпотеза, а потім здійснюється її перевірка на фактичному матеріалі. Гіпотеза, як правило, народжується на основі спостережень або логічних висновків. При дослідженні із застосуванням будь-якого методу фінансова наука як економічна може використовувати спосіб абстрагування. Абстрагування — це навмисне

22

спрощення ситуації шляхом виключення із дослідження нетипових явищ або другорядних фактів.

Фінансове життя як держави в цілому, так і окремих юридичних чи фізичних осіб дуже складне, тому при проведенні досліджень треба використовувати математичні методи й моделі, що дасть змогу зробити наукові висновки і пропозиції обґрунтованішими.

На основі висновків фінансової науки встановлюється стійкість тих чи інших форм виявлення фінансів. У цьому проявляється зв'язок фінансової науки з правовими. Фінансова наука — основа для відпрацювання принципів фінансової політики.

Студенти повинні знати, що фінансова наука, фінансове право та фінансова політика — це напрями дослідження фінансових проблем. Усі вони однаково необхідні для всебічного вивчення фінансів. Фінансова наука включає такі розділи: науку про державний бюджет; науку про державні доходи і податки; науку про фінанси підприємницьких структур; науку про державний кредит; науку про місцеві фінанси, страхування тощо.

Питання для обговорення

1.Які існують основні напрями розвитку фінансової науки?

2.Що таке предмет фінансової науки?

3.Яка загальна мета фінансової науки?

4.Які існують методи мобілізації фінансової науки в економіку держави?

5.За допомогою яких показників досліджується рівень національної економіки на макрорівні?

6.Які фінансові явища і процеси досліджуються на рівні підприємницьких структур?

7.Що є об‘єктом дослідження фінансових явищ і процесів?

8.Які методи дослідження використовує фінансова наука?

9.У чому полягає метод індукції?

10.У чому полягає метод дедукції?

Ключові терміни і поняття

Фінансова наука

Об‘єктивні закони в сфері

Предмет фінансової науки

фінансів

Мета фінансової науки

Методи пізнання финансового

Метод індукції

життя

Метод дедукції

Метод фінансової науки

Абстрагування

Фінансові категорії

23

Теми для підготовки доповідей та рефератів

1.Об‘єкти дослідження фінансової науки.

2.Використання математичних методів і моделей при проведенні досліджень.

Бібліографічний список до теми

[15 р. 3, § 3.1; 3.2; [16] р.1, § 1.2]

Семінарське заняття № 2

Тема 2. Генезис і еволюція фінансів

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів про значення фінансової політики на сучасному етапі, зосередивши їх увагу на ролі фінансового механізму в реалізації фінансової політики

План заняття

1.Історичні та економічні передумови виникнення фінансів.

2.Моделі фінансових відносин у суспільстві.

3.Функції фінансів.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Розкриваючи зміст першого питання, насамперед треба зрозуміти, що фінанси - це специфічна форма руху виробничих відносин, підсистема економічного базису з певною регулюючою основою. Далі необхідно звернути увагу на об‘єктивні передумови виникнення фінансів. Фінанси треба розглянути як економічну, вартісну, розподільчу та історичну категорії. Особливу увагу слід звернути на необхідність фінансів в умовах переходу до ринкових відносин.

Вивчаючи моделі фінансових відносин у суспільстві слід звернути увагу на те, що основою побудови фінансової моделі суспільства є роль і місце в ній держави. Моделі розрізняються за двома ознаками:

1)за послідовністю розподілу ВВП;

2)за рівнем державної централізації ВВП.

За послідовністю розподілу ВВП розрізняють дві моделі – ринкової й адміністративної економіки.

За рівнем державної централізації ВВП у рамках фінансової моделі ринкової економіки умовно можна виділити три основні моделі: американську, західноєвропейську та скандинавську. Слід детально охарактеризувати кожну модель і визначити їх характерні риси.

24

Розглядаючи функції фінансів, треба усвідомити, що це виявлення найважливіших суттєвих ознак, властивостей і суспільного призначення фінансів.

Сутність розподільної функції полягає в тому, що фінанси є цільовим інструментом розподілу і перерозподілу ВВП. Причому вони є основним розподільним інструментом. Слід звернути увагу на те, що крім них, хоч і в значно обмежених рамках, насамперед у сфері перерозподілу, цю функцію можуть виконувати ціни.

Механізм дії розподільної функції фінансів пов‘язаний зі схемою розподілу ВВП. Він включає в себе кілька стадій:

1)первинний розподіл;

2)перерозподіл;

3)вторинний розподіл.

Студенти повинні розібратися, що відбувається на кожній із цих стадій. Розглядаючи контрольну функцію, треба зрозуміти, яку роль відіграє

фінансова інформація в реалізації контрольної функції.

Питання для обговорення

1.У чому полягає внутрішній зміст фінансів?

2.У чому полягає визначення фінансів як економічної категорії?

3.Охарактеризуйте історичний аспект розвитку фінансів.

4.Які економічні передумови виникнення і розвитку фінансів?

5.Яка форма прояву фінансових відносин?

6.Що є об‘єктами фінансових відносин?

7.Хто є суб‘єктами фінансових відносин?

8.Чим характеризується нормальна фінансова ситуація?

9.Яка характерна ознака кризової фінансової ситуації?

10.Які існують способи розв‘язання фінансових протиріч? 11.У чому полягає роль фінансів у суспільстві?

12.Що таке фінансова діяльність?

13.Що є інструментом фінансових відносин?

14.Які чинники характеризують фінансову модель ринкової економіки?

15.У чому полягають переваги і недоліки американської, скандинавської та західноєвропейської фінансових моделей?

16.На чому засновується вибір фінансової моделі?

17.У чому полягає сутність фінансових протиріч?

18.Які існують способи розв‘язання фінансових протиріч?

19.У чому полягає сутність і механізм дії розподільної функції фінансів? 20.Чим виражається сутність і значення контрольної функції фінансів?

25

Тести

1.Чим фінанси відрізняються від грошей? а) функцiями, які вони виконують;

б) змiстом i функцiями, які вони виконують;

в) забезпеченням потреб держави i пiдприємств коштами.

2.Предметом вивчення курсу "Фiнанси" є:

а) фiнансово-грошовi вiдносини, пов`язанi з формуванням, розподiлом, використанням централiзованих i децентралiзованих коштiв;

б) процес утворення фiнансово-бюджетного механiзму України;

в) закономiрностi, принципи, якi дiють у сферi фiнансових вiдносин.

3. Особливiсть фiнансiв заключається в тому, що вони:

а) безпосередньо не пов`язанi з товарно-грошовим виробництвом i обiгом; б) безпосередньо пов`язанi з товарно-грошовим виробництвом i обiгом.

4. Фiнансовi ресурси - це:

а) грошовi доходи, нагромадження i надходження, зосередженi у суб`єктiв господарювання i держави, якi призначенi для розширеного вiдтворення, матерiальне стимулювання, задоволення соцiальних потреб, потреб оборони, державне управлiння;

б) грошовi доходи, зосередженi в руках держави i призначенi для виконання її функцiй;

в) грошовi фонди, якi призначенi для задоволення суспiльних потреб;

г) грошовi доходи, нагромадження i надходження, зосередженi на пiдприємствах i призначенi для обслуговування виробничих i соцiальних потреб.

5. Ведучою ланкою державних фiнансiв є: а) державний бюджет; б) державний кредит;

в) фiнанси населення;

г) цiльовi централiзованi фонди.

Ключові терміни і поняття

Продукт

Фінанси

Товар

Гроші

Товарне виробництво

Ціна

Грошовий потік

Кредит

Закон вартості

Фінансові ресурси

Валовий внутрішній продукт

Фінансові фонди

Національний дохід

Централізовані фінанси

Первинні доходи

Децентралізовані фінанси

Вторинні доходи

Розподільна функция

Національне багатство

Контрольна функция

 

26

Теми для підготовки доповідей та рефератів

1.Механізм дії розподільної функції фінансів.

2.Принципи та роль фінансів в ринковій економіці.

Бібліографічний список до теми

[15]р. 1, р. 2; [16] р.1, р. 2; [17] р. 1-3; [18] р. 1, р. 2;

[19]р. 1, р. 2; [20] р. 1, р. 2; [21] р. 1, р. 2; Дод. [33]; [37]

Змістовий модуль 1. Основи фінансів

Семінарське заняття № 3

Тема 3. Фінансове право і фінансова політика

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів про значення фінансової політики на сучасному етапі, зосередивши їх увагу на ролі фінансового механізму в реалізації фінансової політики

План заняття

1.Зміст і значення фінансової політики на сучасному етапі.

2.Стратегія і тактика фінансової політики.

3.Фінансовий механізм і його роль в реалізації фінансової політики.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Вивчаючи цю тему, слід звернути увагу на те, що фінансова політика - складова частина економічної і соціальної політики держави. Вона являє собою систему заходів (законів, адміністративних рішень) у сфері фінансів з метою цілеспрямованого впливу держави на розвиток фінансово-кредитної системи та національної економіки загалом. Головним завданням фінансової політики є пошук оптимальної моделі перерозподілу фінансових ресурсів з метою стимулювання матеріального виробництва та соціального захисту населення.

Студентам необхідно знати, що фінансова політика держави базується на таких загальних принципах:

1)постійне сприяння розвитку виробництва, підтримання підприємницької активності та підвищення рівня зайнятості населення;

2)мобілізація і використання фінансових ресурсів на забезпечення соціальних гарантій (освіта, оборона, охорона здоров'я, культура, соціальне страхування, допомога малозабезпеченим та ін.);

3)вплив за допомогою фінансового механізму на раціональне використання природних ресурсів.

27

Залежно від тривалості періоду та характеру розв‘язуваних завдань фінансова політика поділяється на фінансову стратегію і фінансову тактику.

Фінансова стратегія — довготерміновий курс фінансової політики, розрахований на перспективу, який передбачає вирішення великомасштабних завдань, визначених економічною та соціальною стратегією. У процесі її розробки прогнозуються основні тенденції розвитку фінансів, формуються концепції їх використання, розробляються принципи організації фінансових відносин.

Фінансова тактика спрямована на вирішення завдань конкретного етапу розвитку суспільства.

Слід пам‘ятати, що стратегія і тактика фінансової політики взаємопов'язані. Стратегія створює сприятливі можливості для вирішення тактичних завдань.

Студенти повинні знати, що у складі фінансової політики як самостійні чинники існують: податкова політика, бюджетна, грошово-кредитна та митна. При підготовці до семінарського заняття слід розібратися у сутності цих економічних категорій і уміти їх охарактеризувати.

Розглядаючи фінансовий механізм, потрібно простежити взаємодію фінансового механізму з господарським механізмом і фінансовою політикою, а також звернути увагу на складові елементи фінансового механізму. Складовими елементами фінансового механізму є:

фінансове планування і прогнозування; фінансові показники; нормативи; ліміти і резерви;

система управління фінансами.

Питання для обговорення

1.У чому полягає зміст та значення фінансової політики як складової частини економічної політики держави?

2.Який існує взаємозв‘язок між фінансами і фінансовою політикою?

3.Які фактори діють на посилення впливу фінансової політики на економічне і духовне життя суспільства?

4.В чому суть наукового підходу до розробки напрямків фінансової політики?

5.Що собою являє класична фінансова політика?

6.Вказати головну мету та стратегічні напрямки вдосконалення фінансової політики.

7.Які особливості формування і становлення фінансової політики України?

8.Які існують форми реалізації фінансової політики?

9.Які, на Вашу думку, засоби запобігання фінансової кризи?

10.У чому сутність та які інструменти монетарної політики? 11.У чому сутність та які інструменти фіскальної політики? 12.Що являє собою боргова політика?

13.Чим визначається зміст фінансової стратегії?

14.На що орієнтована фінансова тактика?

28

15.Які існують фінансові способи реалізації політики економічного зростання? 16.У чому полягає сутність та які існують форми фінансового забезпечення? 17.Чим забезпечується ефективність дії фінансового механізму?

18.Яким чином організується здійснення фінансової політики?

19.Який існує взаємозв‘язок між фінансовим механізмом і фінансовим правом? 20.На що спрямована політика мінімальних обмежень?

Тести

1.Hа стадiї складання фiнансового плану пiдприємства перевiряється обґрунтованiсть розрахункiв прибутку, потреби в джерелах фiнансування капiтальних вкладень. В якiй формi проводиться фiнансовий контроль в даному випадку?

а) попереднiй контроль; б) поточний контроль; в) подальший контроль.

2.Якi органи здiйснюють незалежний фiнансовий контроль на пiдприємствi?

а) фiнансова служба пiдприємства; б) мiсцевi фiнансовi органи;

в) аудиторська фiрма;

г) мiсцева податкова адмiнiстрацiя.

3.Якому з термiнiв вiдповiдає значення: "...це дiяльнiсть держави по цiлеспрямованому використанню фiнансiв"?

а) фiнансовий механiзм; б) фiнансовий контроль; в) фiнансова система;

г) фiнансова полiтика.

4.В країнах з розвинутою ринковою економiкою державне управлiння фiнансами країни здiйснюється через:

а) вплив за допомогою податкової полiтики, регламентацiї кредитних вiдносин, регулювання фiнансового ринку на приватнi фiнанси i безпосереднє управлiння державними фiнансами;

б) вищi законодавчi органи затвердженням державного бюджету;

в) мобiлiзацiю державою коштiв в державному i мiсцевому бюджетах.

5.Змiст фiнансової полiтики включає:

а) покриття затрат за рахунок фiнансових ресурсiв, якi акумулюються суб`єктами господарювання;

б) розробку науково-обґрунтованих концепцiй розвитку фiнансiв, визначення основних напрямкiв їх використання на перспективу i поточний перiод i

29

розробку заходiв, спрямованих на досягнення поставлених цiлей i здiйснення практичних дiй;

в) розробку методiв (способiв) формування i використання фiнансових ресурсiв, якi використовує суспiльство з метою створення сприятливих умов для економiчного i соцiального розвитку суспiльства;

г) розробку науково-обґрунтованих концепцiй розвитку фiнансiв на конкретному етапi.

Ключові терміни і поняття

Фінансова політика

Планово-директивна фінансова

Фінансова стратегія

політика

Фінансова тактика

Фінансовий механізм

Класична фінансова політика

Директивний фінансовий

Регулююча фінансова політика

механізм

Фінансові важелі

Регулюючий фінансовий

Фінансові методи

механізм

Теми для підготовки доповідей та рефератів

1.Фінансова політика на різних історичних етапах розвитку економіки.

2.Фінансова політика України на сучасному етапі.

Бібліографічний список до теми

[15]р. 4, § 4.1; 4.2; 4.3; [16] р. 3, § 3.1; 3.2; 3.3; [17] р. 1, § 1.4;

[18]р. 3, § 3.1; 3.2; [19] р. 3, § 3.1; 3.2; [20] р. 4, § 1, 2; [21] р. 3;

Дод. [33]

Семінарське заняття № 4

Тема 4. Податки. Податкова система.

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів про податки і податкову систему України, зосередивши їх увагу на необхідності вдосконалення податкового законодавства на різних етапах розвитку економіки

План заняття

1.Сутність податків та їх економічний зміст.

2.Функції податків.

3.Елементи системи оподаткування.

4.Класифікація податків, її ознаки.

30