Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2 курс ФК, ЕП, УП Денне / Фінанси Ден. (І частина) УП та ЕП. 2011

.pdf
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
635.94 Кб
Скачать

Стадія та учасники бюджетного процесу. Застосування програмноцільового методу у бюджетному процесі. Складання прогнозу бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди. Розпорядники бюджетних коштів. Бюджетні призначення та асигнування. Резервний фонд бюджету. Контроль та аудит у бюджетному процесі.

Доходи, видатки та кредитування Державного бюджету України. Складання проекту Державного бюджету України. Розгляд та

затвердження Державного бюджету України. Виконання Державного бюджету України. Внесення змін до закону про Державний бюджет України. Бухгалтерський облік та звітність про виконання Державного бюджету України.

Модуль 2

Індивідуальне науково-дослідне завдання (ІНДЗ).

Модуль 3

Змістовий модуль 3. Фінанси підприємств Тема 6. Фінанси суб’єктів господарювання

Поняття та економічна сутність фінансів підприємств, їх місце у фінансовій системі. Функції фінансів підприємств.

Основи організації фінансів підприємств різних форм організації бізнесу та форм власності.

Формування та використання фінансових ресурсів підприємств. Характеристика та класифікація грошових потоків підприємств.

Фінансова звітність підприємств.

Тема 7. Фінансовий менеджмент

Сутність, мета, завдання та функції фінансового менеджменту. Система забезпечення фінансового менеджменту. Роль фінансового менеджменту в структурі управління діяльністю підприємства.

Стратегія і політика фінансового менеджменту. Управління грошовими потоками.

Фінансове прогнозування та планування: сутність, завдання та методи.

Змістовий модуль 4. Фінансовий ринок та страхування

Тема 8. Фінансовий ринок

Суть та механізм функціонування фінансового ринку. Фінансовий ринок як складова фінансової системи країни. Особливості державного регулювання фінансового ринку в Україні та його перспективи.

11

Поняття та окремі види цінних паперів. Ринок цінних паперів і особливості його регулювання в державі. Фондова біржа як вторинний ринок обігу цінних паперів.

Особливості розвитку ринку капіталу в сучасних умовах та його подальші перспективи.

Фінансові інститути як комерційні підприємства різних форм власності, основна діяльність яких пов‘язана з фінансовим ринком. Зміст діяльності фінансових інститутів.

Економічна характеристика спеціалізованих кредитно-фінансових інститутів. Склад фінансових інститутів: страхові компанії, пенсійні фонди, фінансові компанії, кредитні спілки, банківські установи, ломбарди, міжбанківські об‘єднання, інвестиційні фінансові інститути.

Тема 9. Страхування. Страховий ринок

Економічна необхідність та роль страхування. Форми і методи страхового захисту. Галузі та види страхування.

Особливості фінансових відносин у сфері страхування.

Перестрахування, його необхідність для забезпечення сталості страхових операцій.

Доходи та витрати страховика.

Страховий ринок та роль держави у розвитку страхового ринку в Україні.

Змістовий модуль 5. Міжнародні фінанси

Тема 10. Міжнародні фінанси

Сутність, призначення і роль міжнародних фінансів. Світові фінансові потоки: валютні, кредитні, фінансові ринки. Міжнародна фінансова інтеграція та її вплив на фінансові інтереси країн і регіонів.

Міжнародні фінансові відносини та валютний ринок. Форми міжнародних розрахунків та системи валютного регулювання. Порядок проведення міжнародних розрахунків.

Фінансова діяльність міжнародних організацій. Фінанси Організації Об‘єднаних Націй і Європейського Союзу.

Міжнародні фінансові інституції. Всесвітні та регіональні фінансові інституції. Міжнародний валютний фонд, основні напрямки його діяльності.

Міжнародні фінансові інституції: Міжнародний валютний банк, Група Світового банку (Міжнародний банк реконструкції і розвитку, Міжнародна асоціація розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, агентство з гарантування багатосторонніх інвестицій). Банк міжнародних розрахунків. Європейський Інвестиційний банк. Європейський банк реконструкції і розвитку їх завдання, сфери діяльності, формування капіталів та ресурсів.

Співпраця України з міжнародними фінансовими інституціями. Міжнародний фінансовий ринок.

12

Модуль 4

Індивідуальне науково-дослідне завдання (ІНДЗ).

13

2. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Модуль 1

Змістовий модуль 1. Теоретичні основи фінансів

Тема 1. Предмет фінансової науки. Фінансові категорії

Мета: засвоїти, закріпити, поглибити та систематизувати знання про загальну мету фінансової науки і об‘єкти дослідження

План вивчення теми

1.Об‘єкти дослідження фінансової науки.

2.Загальна мета фінансової науки.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При підготовці першого питання, перш за все слід звернути увагу на те, що об‘єкти дослідження фінансової науки визначаються рівнем національної економіки.

На макрорівні, досліджуються інтегральні показники загальної величини фінансових ресурсів, їхня динаміка, взаємозв'язок із валовим внутрішнім продуктом, фондом оплати праці, їхня структура, розміщення за місцем володіння та розпорядження тощо.

Дослідження фінансових явищ і процесів на рівні підприємницької структури або окремого громадянина, тобто на мікрорівні, включає вивчення процесів створення й використання фондів фінансових ресурсів на рівні господарюючого суб'єкта або окремого громадянина. Тут об'єктом дослідження є загальна сума валових доходів і валових витрат, амортизаційних відрахувань, прибутку, грошова вартість основних та обігових коштів.

Студенти повинні знати, що загальною метою фінансової науки є пізнання дії об'єктивних законів і закономірностей у сфері фінансів, а також передача результатів наукових досліджень до практичного використання.

Об'єктивні закони в сфері фінансів — це найстійкіші зв'язки та залежності фінансових явищ. Так, рівень бюджетного дефіциту тісно пов'язаний з рівнем інфляції в державі, поряд із цим від джерел фінансування дефіциту залежить його вплив на доходи юридичних і фізичних осіб. Можна впевнено стверджувати, що ставки податків впливають на розвиток певних видів діяльності чи виробництв. Але на запитання, в яких випадках ставки податків мають руйнівний вплив на господарську діяльність, а в яких вони набувають лише фіскального змісту і не завдають шкоди підприємницькій діяльності, повинна відповісти фінансова наука.

14

Питання для самоконтролю

1.Які можливості дає дослідження фактів й аналітична обробка статистичних даних?

2.Яким чином здійснюється врахування інтересів усіх учасників процесу створення валового внутрішнього продукту?

3.Яке основне завдання фінансової науки?

4.Які Ви знаєте основні закономірності, що діють у сфері фінансів?

Бібліографічний список до теми

[15 р. 3, § 3.1; 3.2; [16] р.1, § 1.2]

Тема 2. Генезис і еволюція фінансів

Мета: засвоїти, закріпити, поглибити та систематизувати знання про вплив фінансів на розвиток суспільного виробництва; співвідношення між категоріями «фінанси» і «гроші»

План вивчення теми

1.Співвідношення між категоріями ―фінанси‖ і ―гроші‖.

2.Вплив фінансів на розвиток суспільного виробництва.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Головною ознакою, що визначає сутність і форму функціонування фінансів, є рух грошових потоків, у якому відображаються і фінансові відносини, і фінансова діяльність. Саме вони є тією універсальною властивістю, що поєднує всі аспекти функціонування фінансів.

Розглядаючи перше питання, слід взяти до уваги те, що оскільки інструментом фінансових відносин є гроші, необхідно визначити співвідношення між категоріями «фінанси» і «гроші». Загальновідомим і визнаним усіма є твердження, що фінанси — це не гроші. Сфери функціонування грошей і фінансів, будучи досить широкими і розгалуженими, пересікаються у певному сегменті. Це пересічення настільки важливе, що визначає характер дії і грошей, і фінансів. З одного боку, фінанси неможливі без грошей, адже інструментом фінансових відносин є саме гроші, а зовнішнім, видимим проявом цих відносин є грошові потоки. З іншого боку, функціонування грошей без фінансів багато в чому втрачає сенс і зводиться до суто технічних питань обміну. Виходячи з цього врешті-решт зрозумілим стає побутове ототожнення фінансів і грошей.

Функціонування фінансів пов'язане з такими поняттями, як фінансові відносини, фінансова діяльність, гроші і грошові кошти, фінансові ресурси, доходи і видатки (витрати).Студенти повинні розібратися в організаційних

15

засадах функціонування фінансів і вміти пояснити вплив фінансових відносин на фінансову діяльність.

При вивченні другого питання студентам слід спиратися на суттєвозмістовну характеристику категорії ―фінанси‖ та функції фінансів. Це пояснюється тим, що ступінь впливу фінансів на розвиток суспільного виробництва зумовлені змістом самої категорії.

Як економічний інструмент господарювання фінанси кількісно і якісно впливають на суспільне виробництво. Кількісний вплив характеризується пропорціями фінансових ресурсів, які мобілізуються, розподіляються і використовуються у суспільстві. Якісний вплив характеризується дією фінансів на матеріальні інтереси учасників відтворювального процесу через форми організації фінансових відносин.

Студентам слід засвоїти, чим визначаються можливості і характер кількісного впливу фінансів на суспільне виробництво, а також від чого залежить їх якісний вплив на нього.

Потенційно значні можливості впливу фінансів на суспільне відтворення обумовлені наступним: по-перше, фінанси як категорія розподілу обслуговують відтворювальний процес у цілому; сфера їх впливу не вичерпується тільки областю вартісного розподілу, а розповсюджується і на інші стадії відтворення. По-друге, фінанси володіють потенційною властивістю каталізатора економічних процесів, яка витікає з їх розподільчої природи.

Можна виділити такі основні напрямки фінансового впливу на процеси суспільного розвитку:

-фінансове забезпечення потреб розширеного відтворення;

-фінансове регулювання економічних і соціальних процесів;

-фінансове стимулювання кращих результатів діяльності.

Студенти повинні розглянути і проаналізувати окреслені основні напрямки впливу фінансів на процеси суспільного розвитку.

Питання для самоконтролю

1.Чим фінанси відрізняються від грошей?

2.У якому сегменті пересікаються сфери функціонування фінансів і грошей?

3.Чим визначаються можливості і характер кількісного впливу фінансів на суспільне виробництво?

4.Від яких факторів залежить якісний вплив фінансів на суспільне виробництво?

Бібліографічний список до теми

[15] р. 1, р. 2; [16] р.1, р. 2; [17] р. 1-3; [18] р. 1, р. 2; [19] р. 1, р. 2; [20] р. 1, р. 2; [21] р. 1, р. 2;

Дод. [33]; [37]

16

Змістовий модуль 2. Державні фінансів

Тема 3. Фінансове право і фінансова політика

Мета: засвоїти, закріпити, поглибити та систематизувати знання про правовий аспект регулювання фінансових відносин і розвиток фінансового законодавства в Україні

План вивчення теми

1.Організаційно-правове забезпечення фінансової політики.

2.Види, форми і методи фінансового контролю.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Вивчаючи перше питання, слід ураховувати деякі моменти. Вироблення фінансової політики та її реалізація з допомогою фінансового механізму ґрунтуються на відповідних організаційних елементах цього механізму, які тісно взаємопов'язані і підпорядковані один одному.

Фінансове законодавство формує правове поле для здійснення фінансової діяльності і, відповідно, для реалізації фінансової політики. Фінансове планування є відображенням напрямів, форм і методів фінансової політики. Воно, по суті, є її матеріалізацією. Організація фінансової діяльності та фінансових відносин спрямована на втілення в практику завдань фінансової політики, на реалізацію фінансових планів. Фінансовий контроль призначений для перевірки законності фінансових операцій, моніторингу реалізації завдань фінансової політики і виконання прийнятих планів.

Далі слід розглянути фінансове право. Необхідно пам‘ятати, що фінансове законодавство охоплює усі сфери і ланки фінансової системи й усі форми і методи фінансової діяльності, які підлягають правовій регламентації. Загалом його можна поділити на дві частини: законодавчі акти, що безпосередньо регулюють фінансові відносини, та закони з інших сфер діяльності, в яких виділяються фінансові засади їх функціонування.

При опрацюванні другого питання слід засвоїти, що ефективність реалізації фінансової політики залежить від багатьох чинників, серед яких особлива роль належить фінансовому контролю. Саме він забезпечує зворотний зв‘язок між наміченими і досягнутими результатами.

Фінансовий контроль являє собою сукупність видів, форм і методів перевірки законності і доцільності здійснення фінансових операцій та реалізації на цій основі завдань фінансової політики.

Студенти повинні зрозуміти, що фінансовий контроль зв‘язаний з реалізацією фінансової політики як безпосередньо, так і через контроль за фінансовою діяльністю окремих суб‘єктів.

17

Фінансовий контроль за діяльністю суб‘єктів фінансових відносин передбачає різноманітні його види, форми і методи. Студенти повинні знати не тільки їх класифікацію, а й характеристику кожного з них.

Питання для самоконтролю

1.У чому полягає організаційно-правове забезпечення фінансової політики?

2.Яке значення має впровадження правових норм в область фінансів?

3.Які органи влади здійснюють державний фінансовий контроль?

4.Що собою являє ревізія як метод фінансового контролю?

Бібліоргафічний список до теми

[15]р. 4, § 4.1; 4.2; 4.3; [16] р. 3, § 3.1; 3.2; 3.3; [17] р. 1, § 1.4;

[18]р. 3, § 3.1; 3.2; [19] р. 3, § 3.1; 3.2; [20] р. 4, § 1, 2; [21] р. 3;

Дод. [33]

Тема 4. Податки. Податкова система

Мета: засвоїти, закріпити і розширити знання про принципи формування податкової системи України та окремі види податків як джерело доходів бюджету

План вивчення теми

1.Принципи формування податкової системи.

2.Платежі за ресурси.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Починати опрацювання першого питання слід визначити, що побудова оптимальної податкової системи повинна базуватися на таких принципах:

1.Економічної ефективності.

2.Адміністративної простоти.

3.Гнучкості.

4.Політичної відповідальності.

5.Справедливості.

Студенти повинні вміти охарактеризувати кожен принцип і знати яким чином він застосовується в податковій політиці держави.

Опрацьовуючи друге питання, необхідно визначити економічне призначення ресурсних платежів; види плати за ресурси; ставки платників. Зокрема, слід розглянути такі види платежів: лісовий дохід; плата за землю; плата за воду; плата для відшкодування витрат на геологорозвідувальні роботи; плата за спеціальне використання природних ресурсів.

18

Питання для самоконтролю

1.Чи належить мито до прямих податків?

2.Який порядок стягування мита і перерахування його в бюджет?

3.Які податки збираються як плата за ресурси?

4.Визначте фактори, які впливають на встановлення розміру ставок плати за ресурси (окремо по кожному виду) .

Бібліоргафічний список до теми

[4]; [7]; [15] р. 11; [16] р. 8; [19] р. 6, § 6.3; 3.2; [20] р. 10; [21] р. 6;

Дод. [32]

Тема 5. Бюджет. Бюджетна система

Мета: засвоїти, закріпити, поглибити та систематизувати знання про значення субсидій, субвенцій і дотацій у збалансуванні бюджетів різних рівнів; бюджетні права державних органів

План вивчення теми

1.Субсидії, субвенцій і дотації, їх значення у збалансуванні бюджетів різних рівнів.

2.Бюджетні права державних органів законодавчої і виконавчої влади.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При вивченні першого питання слід ураховувати етап розвитку економіки країни. Так, у дореформений період для досягнення балансу бюджету використовувалися дотації. Основна мета їх надання – покриття розриву між доходами і видатками республіканських бюджетів шляхом видання дотацій із союзного бюджету. При цьому обсяг таких дотацій і кількість дотаційних республік постійно збільшувалася, крім того, дотації не мали цільової спрямованості. Особливістю бюджетів початку перехідного періоду є відновлення такої форми перерозподілу коштів, як субвенція. Субвенції носили цільовий характер і видавалися із державного бюджету на компенсацію недоодержаних доходів у зв'язку з нерівномірним їх розподілом між регіонами в умовах діючої системи цін, а також на фінансові заходи, пов'язані з вирівнюванням соціального розвитку територій. Починаючи з 1991 р. в результаті здійснених перетворень, створення незалежних держав, було розроблене відповідне законодавство про формування бюджетів усіх рівнів на їх територіях. Слід розглянути значення субсидій, субвенцій і дотацій у нових умовах; доцільність їх існування і використання. При цьому необхідно

19

використати Закон України "Про бюджетну систему України" у редакції 1995 р. з доповненнями та змінами до нього.

Для розуміння суті другого питання слід звернути увагу на визначення поняття "бюджетне право". Розглядаючи бюджетні права державних органів влади, потрібно розрізняти їх економічні та управлінські функції; порядок формування бюджету та інші питання, визначені законодавчими актами. Також необхідно визначити питання фінансової бази місцевого самоуправління, спираючись на законодавчі акти, тобто юридичні норми, які гарантують органам місцевого самоуправління самостійну бюджетно-фінансову діяльність.

Питання для самоконтролю

1.У чому полягають відмінності між субсидією, субвенцією і дотацією?

2.Яке місце займають на сучасному етапі розвитку України субсидії, субвенції, дотації у збалансуванні бюджетів різних рівнів?

3.Що таке бюджетне право? Якими основними нормативними актами воно регламентується на сучасному етапі?

4.У чому різниця між поточними бюджетами і бюджетами розвитку?

5.У чому полягають економічні і управлінські функції державних органів влади?

6.На яких основних принципах базується побудова бюджетної системи України на сучасному етапі?

Бібліографічний список до теми

[6]; [14]; [15] р. 9; [16] р. 6, р.7; [17] р. 6; [18] р. 6, §6.2; [19] р. 7, р. 8; [20] р. 5, р. 6; [21] р. 7, р. 8;

Дод. [38]; [44] р. 3-7

20