Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (12).docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
90.32 Кб
Скачать

Тема 7. Українська культура хх ст. – на шляху до суверенності

Роль і значення теми для діяльності правників.

Поглиблення знань студентів з теми, ознайомлення з фактичним матеріалом з історії української культури ХХ ст. має формувати грамотного та принципового фахівця, обізнаного з процесами та ідеями національно-визвольних змагань та з правовими засадами радянського часу в галузі культури для порівняння з періодом Незалежності.

Ключові поняття: пісні січових стрільців, політика «коренізації», метод «соціалістичного реалізму», творча спілка, «розстріляне відродження», авангардизм, супрематизм, «Березіль», бойчукісти, хрущовська відлига, шістдесятники, українське поетичне кіно, Гельсінська спілка, діаспора.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми: знати особливості, факти, процеси, здобутки та імена культури ХХ ст., умови розвитку української культури в Радянському Союзі, вплив сталінської тоталітарної системи на культуру, постаті видатних українців від часів УНР до епохи «перестройки»; вміти розрізняти ідеологічні системи як основу різних типів культур ХХ ст., аналізувати явища духовного життя, застосовувати знання художньої цінності творів мистецтва для визначення їх ринкової цінності як об’єктів можливих злочинів.

Перелік нормативних актів до вивчення теми:

  1. Закон України «Про охорону культурної спадщини» (08.06.2000).

ТЕМА № 8. Сучасна культура доби постмодернізму. Культура України в умовах Незалежності

Роль і значення теми для діяльності правників.

Знайомство із сучасними процесами в культурі Незалежної України сприяє формуванню вмінь самостійно орієнтуватися в сучасних соціокультурних процесах, вірно оцінювати національні культурні здобутки, що у майбутньому допоможе розв’язувати й фахові проблеми у сфері правового захисту національних надбань та прав у сфері культури та мистецтва.

Ключові поняття: постіндустріальна (інформаційна) цивілізація, модернізм, постмодернізм, субкультура, контркультура, масова культура, елітарна культура, кітч, мас-медіа, арт-фестиваль, бієнале, інсталяція, відео-арт, відеокліп, перформанс, синтетичні мистецтва, законодавство в культурі, культурна спадщина, пам’ятка культури, ЮНЕСКО.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми: знати процеси, проблеми та імена в культурі періоду глобалізації, сучасну масову та молодіжну культуру та її субкультури; нову законодавчу базу України у сфері культури, становлення національної освіти та науки, постаті провідних діячів культури сьогодення; ідейні засади розвитку нової української культури; вміти аналізувати явища сучасного духовного життя, проявляти творчість в усіх серах діяльності.

Перелік нормативних актів до вивчення теми:

  1. Закон України «Про культуру» (14.12.2010);

  2. Закон України «Про професійних творчих працівників та творчі спілки» (07.10.1997, із змінами від 02.03.2000 та 21.06.2001);

  3. Закон України «Про кінематографію» (13.01.1998);

  4. Закон України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» (21.09.99);

  5. Закон України «Про охорону культурної спадщини» (08.06.2000);

  6. Закон України «Про авторське право та суміжні права» (06.09.2001);