Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Студентам / ТБ / Правила (№ 135 від 10. 06. 2008).rtf
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

XXIII. Вимоги безпеки під час виконання робіт у цехах фталевого ангідриду

1. Апарати, у яких міститься фталевий і малеїновий ангідрид, необхідно герметизувати та обладнати місцевим відсмоктуванням.

2. Поверхні апаратів і трубопроводів повинні бути покриті вогнестійкою теплоізоляцією.

3. На контактних апаратах, конденсаторах і трубопроводах після випарників необхідно встановити запобіжні мембрани, до яких повинен бути підведений азот.

4. Керування контактним процесом необхідно автоматизувати з виносом основних показників на щит керування.

5. Для переодягання та вживання їжі повинні бути обладнані спеціальні, відокремлені від виробничих, приміщення.

6. Під час вимірювання рівня продуктів у ємностях працівники повинні застосовувати захисні окуляри та рукавиці.

7. Обслуговувальний персонал необхідно забезпечити такими засобами індивідуального захисту: ізолювальний апарат (у безпосередній близькості), губку для промивання рота, шкіряні рукавички та захисні окуляри (постійно при собі), гумові чоботи (завжди одягнуті).

8. Після закінчення роботи персонал повинен прийняти душ, здати білизну, спецодяг і комбінезон до прання.

9. Під час ремонтів, а також у разі підвищеної концентрації парів нафталіну, фталевого і малеїнового ангідридів вище граничнодопустимих (20 мг/м3; 1 мг/м3 і 1 мг/м3 відповідно) роботи повинні проводитися тільки в ізолювальних апаратах, а під час очищення газоходів працівники, крім того, повинні одягати довгі рукавиці та капюшон.

Під час роботи з розплавленими продуктами необхідно обов'язково одягати захисні окуляри та рукавички.

10. Не дозволяється застосовувати відкритий вогонь для розігріву пробок у трубопроводах. Для цього необхідно використовувати гарячу воду або пару.

11. Під час перевірки, розбирання та чищення комунікацій розчинів і суспензій працівники повинні застосовувати гумові костюми, окуляри, шлангові протигази, капюшони.

12. Потрапляння продуктів на паропроводи, конденсаційні горщики та інші гарячі поверхні не дозволяється.

13. У разі потрапляння продуктів на шкіру вражене місце необхідно протерти ватним тампоном, змоченим у спирті, та негайно звернутися у медпункт.

У разі появи на шкірному покриві почервоніння або в разі відчуття печіння також необхідно звернутися до медпункту.

XXIV. Вимоги безпеки під час виконання робіт у цехах ректифікації сирого бензолу

1. Бензольні продукти необхідно зберігати під подушкою інертного газу (азоту) у герметичних стальних резервуарах, що обладнані повітряними клапанами та забезпечені вогнеперешкоджувачами.

Повітряний клапан і вогнеперешкоджувач повинні бути завжди в справному стані та систематично перевірятися.

Результати перевірки необхідно заносити в цеховий журнал огляду апаратури та устаткування.

2. Зливні тарілки мийних апаратів повинні бути обладнані витяжкою для відводу парів.

3. Технічний сірководень необхідно зберігати під шаром води.

4. Заходити в закритий склад сирого бензолу та продуктів його переробки та проводити там будь-які роботи дозволяється тільки в присутності газорятувальника.

Двері закритих складів сирого бензолу, продуктів його переробки та ворота в огорожах відкритих складів повинні зачинятися на замок.

5. Усі куби ректифікаційного цеху повинні бути обладнані запобіжними клапанами. Дію клапанів необхідно перевіряти кожної зміни із записом у спеціальному журналі.

6. Спуск відстояної води з мийних апаратів необхідно здійснювати тільки через сепаратор.

7. Візки, грабарки та площадки, що застосовуються в цехах ректифікації сирого бензолу і пересуваються на колесах, повинні мати колеса, виготовлені з матеріалу, який не дає іскри.

8. Спускати в каналізацію кислу смолку, а також відпрацьовану сірчану кислоту та луги не дозволяється.

9. Тиск у ректифікаційних колонах безперервної дії та кубах періодичної дії не повинен перевищувати 0,05 МПа (0,5 кгс/см2).

10. Під час навантаження та розвантаження бензольних продуктів необхідно заземляти наливний пристрій і тару. Крім того, повинні бути заземлені рейки залізничних колій у районі наливних станцій, а також стаціонарні розвантажувальні та завантажувальні майданчики. Умови виконання робіт повинні відповідати вимогам пункту 15 розділу XV цих Правил.

11. Вивантажувати сирий бензол із залізничних цистерн необхідно тільки через верхній люк.

12. Вивантаження сирого бензолу або фракцій із залізничних цистерн повинно проводитися, тільки якщо трубопроводи та запірна арматура справні, а також за наявності достатньої ємності для зливу продукту. При цьому повинні забезпечуватися умови безпеки.

13. У разі випадкового розливу бензольних продуктів необхідно негайно ліквідувати причину розливу та провести прибирання продукту. Прибирання повинно виконуватися з обов'язковим застосуванням кисневих ізолювальних апаратів. Дозволяється застосовувати шлангові апарати, якщо є можливість винесення забірного патрубка у незагазовану зону. Застосування фільтрувальних протигазів не дозволяється.

Зазначені роботи повинні проводитися під наглядом газорятувальників.