Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Студентам / ТБ / Правила (№ 135 від 10. 06. 2008).rtf
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

XX. Вимоги безпеки під час виконання робіт у смолопереробних цехах

1. Підлога та майданчики біля кубів повинні бути вогнетривкі та мати схил у бік, протилежний від топок.

2. Відбір проб і замір рівня продукту в кубах необхідно проводити під вакуумом. З ємностей проби повинні відбиратися тільки через спеціальні штуцери. Не дозволяється тримати замірні лючки відчиненими та оглядові ліхтарі без скла.

3. Ретурбенди трубчастої печі та колектори пароперегрівників повинні бути розташовані в камерах з металевими дверцятами, що щільно зачиняються та мають ізоляцію з внутрішнього боку.

4. Лази та інспекційні вікна в топці печі повинні бути обладнані металевими дверцятами.

5. Під час зупинки смолоперегінного куба або трубчастої печі перед ремонтом на газопроводах, що підводять газ до пальників, необхідно встановлювати заглушки.

6. Газопроводи, по яких підводять коксовий газ до пальників кубів та трубчастих печей, необхідно обладнати автоматичними клапанами безпеки та сигналізацією падіння тиску газу та повітря відповідно до НПАОП 27.1-1.10-07 (z0441-07).

7. Продуктопроводи та матеріалопроводи смолопереробних цехів повинні бути забезпечені пропарювальними лініями, а пекопроводи та інші трубопроводи рідин, що легко застигають, повинні мати парові оболонки або "супутники".

8. Матеріалопроводи та продуктопроводи необхідно пропарювати перед перекачуванням і після нього.

9. Перед подачею пари на пропарювання трубопроводів і апаратів конденсат пари необхідно заздалегідь скинути через дренаж.

10. Пропарювання апаратів і трубопроводів необхідно проводити тільки при поступовій подачі пари.

Перед пропарюванням апаратів і ємностей необхідно перевірити чистоту повітряних клапанів.

11. Під час пропарювання трубопроводів перебувати напроти фланцевих з'єднань у період пуску не дозволяється.

12. Трубчасті печі та смолоперегінні куби повинні бути обладнані контрольно-вимірювальними приладами для вимірювання тиску та витрат опалювального газу, а також тиску, витрат і температури смоли.

13. На трубопроводах, що перебувають під тиском, виконувати роботи, що можуть призвести до порушення герметичності, не дозволяється.

14. Збірники, мірники та напірні баки смолопереробних цехів, через повітряні клапани яких виділяються шкідливі пари, повинні бути обладнані колекторами та підключені до системи примусового відсмоктування та вловлювання цих парів.

15. Вихлопні труби від вакуум-насосів необхідно виводити вище гребеня покрівлі не менше ніж на 4 м і обладнувати вловлювачами.

16. Робочі місця машиністів пресів і центрифуг повинні бути обладнані місцевими вентиляційними установками.

17. Преси для нафталіну повинні бути обладнані місцевим відсмоктуванням, що забезпечує видалення парів нафталіну від місць їх інтенсивного виділення.

18. Уключати в роботу барабанні кристалізатори (охолоджувачі) без попереднього розігріву залишку продукту у ванні та спорожнення її не дозволяється.

19. Наближати до барабана ніж, що зрізає кристали під час роботи кристалізатора (охолоджувача), не дозволяється.

20. Очищати нафталінові бункери, жолоби та конвеєри необхідно інструментом, що не дає іскри.

21. Уключати вакуум-фільтри при заповненій ванні не дозволяється.

22. Видавати пек з кубів і пекогасильників під тиском повітря не дозволяється.

23. Смолоперегінні куби безперервної та періодичної дії повинні мати два манометри, повітряні клапани та два запобіжні клапани для випуску надмірних парів з куба за межі будинку.

24. Скидання в атмосферу відпрацьованого повітря з реакторів без очищення його від пекових дистилятів не дозволяється.

25. Під час пуску агрегата дистиляції смоли безперервної дії випускати продукт у пусковий резервуар за наявності в ньому води не дозволяється.

26. Перед випуском пеку з куба необхідно переконатися в справності запобіжних клапанів, кранів на кубі, манометрів, чистоті пекопроводів, справності та правильності положення кранів на пекових лініях, наявності вільного місця в пекогасильниках і відсутності в них води.

27. Подача пеку в напірні баки та мішалки для приготування лаку та препарованої смоли за наявності в апаратах і в маслі води не дозволяється.

28. Топки кубів і трубчастих печей перед запалюванням газу необхідно ретельно провентилювати.

Камери ретурбендів, кубів і топок трубчастих печей повинні бути обладнані підводом пари для пожежогасіння.

29. Топки кубів не можна розташовувати з боку видачі пеку.

30. Живильники пекових конвеєрів повинні бути закриті кожухами, мати примусове відсмоктування парів і установку для їх утилізації.

31. Приміщення, у яких розміщені збірники легкого масла, повинні бути обладнані засобами пожежогасіння відповідно до чинних нормативно-правових актів.

32. Завантаження в цистерну та розвантаження з цистерни пеку необхідно проводити в пунктах зливу та наливу.

Пункти наливу повинні бути обладнані сигналізаторами граничного рівня наливу цистерни.

Пункти зливу повинні бути обладнані засобами підключення термоцистерни для розігріву.

Дозволяється вимірювати рівень продукту дерев'яною рейкою довжиною не менше ніж 3 м з поділками.

33. Перед наливом, зливом цистерну необхідно закріпити гальмівними башмаками або стоянковим гальмом; цистерна та наливне (зливне) обладнання повинні бути заземлені.

34. Повітря та пари продукту, що виходять з котла цистерни, необхідно відводити через спеціальний кран на цистерні по трубопроводу у визначене місце.

35. Експлуатація, ремонт, підготовка до зливу (наливу), а також обслуговування під час зливу (наливу) термоцистерн для розплавленого пеку повинні проводитися відповідно до інструкції, затвердженої роботодавцем.