Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laborat_rab det mach.pdf
Скачиваний:
16
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Обрати мінімальне з отриманих значень, яке визначить несучу здатність валу. Результати розрахунків крутних моментів внести в табл. 2 «Звіту...».

4. Визначити сили, що діють в зубчастому зачепленні.

Умови для визначення напрямку моментів і сил наведено в Додатку А. Напрямок обертання вала при погляді зі сторони хвостовика показано в завданні на лабораторну роботу.

5. Накреслити розрахункову схему вала в двох площинах в проекційному зв’язку з ескізом вала.

Заняття №2 (2 години)

1. Виконати ескіз вала засобами модуля “Shaft” системи АРМ WinMachine згідно з запропонованою нижче послідовністю:

а) Запустити APM WinMachine , для чого на робочому столі активізувати АPM Integrator, потім Инженерный анализ, потім обрати мо-

дуль APM Shaft .

б) За допомогою набору примітивів інструментальної панелі (другий зверху ряд кнопок) на робочому полі виконати ескіз вала.

На інструментальній панелі APM Shaft представлені позначки основних елементів конструкцій вала (циліндричні і конічні сегменти, фаски, галтелі, канавки, отвори, ділянки з різьбою, шпонки й шліцьові з’єднання), а також позначки навантажень на вал и типів опор, на котрих його встановлено.

Робоче поле є головним компонентом редактора валів. В цієї області екрана зображується вал і виконуються операції його редагування.

Робоче поле містить дві лінійки вертикальну й горизонтальну. На лінійках показано шкали масштабу.

При натисканні правою кнопкою миші, коли курсор знаходиться на обраному об’єкті, з’являється інформаційна панель.

Інформаційна панель використовується для виводу поточних значень параметрів в процесі креслення вала. Набір параметрів, що відображуються, залежить від того, з яким елементом проводиться робота. Так, наприклад, при кресленні циліндричної дільниці вала на інформаційній панелі зображуються координати курсору, а також поточні значення довжини і діаметра циліндричної секції.

Примітка! В процесі редагування необхідно точно встановити курсор у вигляді + на те місце, котре необхідно редагувати.

в) Приложити зовнішні навантаження, позначити на ескізі місця розташування опор, прикласти до опор реакції, що викликані осьовою силою в зачепленні.

г) Призначити матеріал валу по базі даних Материал (верхній ряд позначок інструментальної панелі).

39

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]