Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота № 1 студенти.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
35.06 Кб
Скачать

Приклад колективного договору

Колективний договір прийнятий на загальних зборах трудового колективу

____________________________________________________________________

(найменування підприємства, організації)

"___"_________ 20 | р.

В цілях сприяння регулюванню трудових стосунків і соціально-економічних інтересів працівників і власників_________________________________у особі ________________, (генерального директора, його прізвище, ім'я, по батькові) з одного боку, і трудовий колектив ________________________в особі вибраного і уповноваженого ____________ (голови ради трудового колективу, його посада, прізвище, ім'я, по батькові) уклали цей договір про наступні свої взаємні зобов'язання:

1. Загальні положення

1.1 Цей колективний договір складений відповідно до Закону України "Про колективні договори і угоди" і визначає взаємні виробничі, трудові і соціально-економічні стосунки між уповноваженим власника (далі - Адміністрація) і працівниками підприємства.

1.2 Умови цього колективного договору є обов'язковими для Сторін, що уклали його. Ці умови у випадку будь-яких суперечок і розбіжностей не можуть трактувати положення працівників, як погіршуючі, в порівнянні з чинним законодавством України, інакше вони визнаються недійсними.

1.3 Положення цього колективного договору розповсюджуються на всіх працівників підприємства і обов'язкові як для власників і управлінського персоналу, так і для кожного члена трудового колективу.

1.4 Жодна із Сторін, що уклали колективний договір, не може в односторонньому порядку припинити виконання його положень.

1.5 Цей колективний договір зберігає силу у випадку зміни складу, структури і найменування підприємства, а в випадку його реорганізації він може бути переглянутий за згодою сторін.

7. Умови і охорона праці

7.1 Забезпечення безпечних умов праці є обов'язком власника підприємства (уповноваженого ним органу), який організовує умови праці на робочому місці, безпеку технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування, інших засобів виробництва, наявність засобів захисту, відповідність санітарно-побутових нормативних актів з охорони праці.

7.2 З метою забезпечення безпечних для здоров'я умов праці, зниження виробничого травматизму власник зобов'язується:

- забезпечити фінансування всіх робіт і заходів щодо охорони праці і техніки безпеки;

- проводити систематичну роботу по поліпшенню умов праці, забезпечити на високому рівні охорону праці і техніку безпеки по ліквідації причин, що викликають травматизм і профзахворювання;

- вести узагальнення і регулярний аналіз виробничого травматизму і профзахворювань з розробкою заходів і конкретних завдань по їх попередженню і зниженню;

- своєчасно розробляти і переглядати нормативно-технічну документацію по охороні праці;

- своєчасно забезпечувати працівників підприємства спецодягом, спецвзуттям і іншими засобами індивідуального захисту згідно галузевим нормам і вимогам чинного законодавства, організовувати належний догляд за ними і зберігання згідно правилам. У разі незабезпечення спецодягом і спецвзуттям виплачувати співробітникам грошову компенсацію на їх придбання;

- забезпечувати строге дотримання посадовими особами вимог законодавства про охорону праці, технологічної дисципліни, графіків планово-запобіжних ремонтів;

- вести постійну, цілеспрямовану роботу по раціоналізації робочих місць, забезпеченню їх безпеки, ліквідації шкідливих виробничих чинників за рахунок впровадження нових прогресивних технологічних процесів, а також впровадження засобів механізації і автоматизації;

- забезпечувати впровадження і строге дотримання в технологічних процесах норм, вимог, стандартів і правил з охорони праці.

7.3 Працівники мають право відмовитися від дорученої роботи, при якій створюється ситуація, небезпечна для їх життя і здоров'я (якщо такі умови прямо не передбачені трудовими договорами), а також для життя і здоров'я інших людей і навколишнього середовища.

7.4 Затвердити комплексні організаційно-технічні заходи щодо досягнення нормативів безпеки, гігієни праці, підвищення існуючого рівня охорони праці (додаток 1) з виділенням коштів на їх виконання в сумі:

- з фонду охорони праці підприємства _________ тис. грн|.;

- з власних коштів (чистого прибутку) підприємства ________ тис. грн.

7.5 Виділити додаткові кошти:

- з фонду охорони праці підприємства __________ тис. грн. на придбання спецодягу, спецвзуття і інших засобів індивідуального захисту працівників;

- з прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства, в сумі ______ грн., на видачу лікувально-профілактичного харчування працівників (для професій, по яких це не передбачено галузевими нормами).

7.6 Працівники зобов'язані знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, правила поведінки з машинами механізмами, устаткуванням, іншими засобами виробництва, користуватися засобами індивідуального і колективного захисту, проходити обов'язкові медичні огляди (можуть бути передбачені і інші обов'язки працівників).

7.7 Власник зобов'язаний відшкодовувати працівникам фізичний збиток, заподіяний ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням трудових обов'язків, а також моральний збиток, заподіяний унаслідок небезпечних або шкідливих умов праці на умовах і в порядку, передбачених статтями 173, 173-1 КЗпП України, статтями 11-13 Закону України «Про охорону праці", Правилами відшкодування власником підприємства, установи і організації або уповноваженим ним органом збитку, заподіяного пошкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням ним трудових обов'язків», затвердженими ухвалою Кабінету МіністрівУкраїни від 23 червня 1993 року № 472, і іншими законодавчими актами України.

Таблиця 1- Вихідні дані для виконання практичної роботи № 1*

№ варіанту

Найменування

відділення

Умови праці

Вологість

Освітлення

Температура повітря

Шум, вібрація

Наявність

протягів

Відсутність огородження

Проведення навчання, інструктажів

Забезпечення спецодігом

1

Відділення сухої класифікації вугілля

+

+

+

+

+

2

Відділення мокрої класифікації і знешламлювання

+

+

+

+

+

3

Відділення вуглеприйому

+

+

+

+

4

Відділення збагачення у важких середовищах

+

+

+

+

+

5

Відділення відсадки

+

+

+

+

+

6

Відділення флотації

+

+

+

+

+

7

Відділення згущення і зневоднення шламів

+

+

+

+

+

8

Відділення фільтр-пресів

+

+

+

+

*В таблиці знаком + зазначені параметри, які не відповідають діючим нормативам