Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет по практике.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
69.51 Кб
Скачать

Конспекту позакласної години № 2

Конспект позакласної години, проведеного студента групи ФіР-10 факультету КНіТ, ДонНТУ, Новіковим О. В. в 10-А класі Донецької загальноосвітньої школи І-ІІІст. № 13, 24 лютого 2014 року.

Тема: «Залежність від соціальних мереж».

Мета: ознайомити учнів із правильним використанням соціальних мереж та шкодою, до якой призводить залежність від них.

Тип уроку: лекційне заняття, діалог.

Матеріал за темою:

Залежність від соціальних мереж і як з нею впоратися? Ми з вами живемо у вік комп'ютерних технологій, коли багато доповнюють своє життя комп'ютерною технікою. І зараз немає людей, які б не знали, що таке Інтернет – адже більшість в нього заходять щодня і буває, що витрачають на нього кілька годин на добу. Інтернетом користуються всі – і дорослі, і діти. Навіть бабусі з дідусями кинулися освоювати можливості інтернету. Загалом, інтернет всіх прикував своєю увагою.

Люди люблять спілкуватися і спілкування здатне приносити найбільше задоволення. А соціальні мережі як раз і дають можливість поспілкуватися, хоча і віртуально. Тому люди кинулися в соціальні мережі і стали їх освоювати. Хоча, безумовно, що для різних людей були різні мотиви вступити в соціальну мережу. Можливість поспілкуватися, завжди бути на зв'язку, дізнаватися інформацію про друзів і знайомих, і навіть виражати свою особистість за допомогою соціальних мереж – ось основні мотиви, завдяки яким в соціальних мережах реєструється багато користувачів.

З моменту виникнення інтернету в 1969 році практично і почався розвиток соціальних мереж. Соціальні мережі спочатку створювалися у формі співтовариств, які об'єднували людей за професійними інтересами, потім вже створювалися об'єднання в інтернеті по захопленнях і хобі. А офіційно самої першою соціальною мережею став сайт Classmates.com – звання соціальні мережі були присвоєно цьому сайту в 1995 році. У перекладі даний сайт означає – «Одноклассники». Цей сайт існує і зараз і вже зібрав під своїм крилом 50 мільйонів користувачів.

Віртуальне спілкування в соціальній мережі – в чому ж проблема?

Як вже було сказано, для кожної людини є свої мотиви зареєструватися в соціальній мережі: хтось шукає старих знайомих і друзів; хтось бажає відновити стосунки, які були в минулому; інші реєструються для того, щоб підтримувати зв'язки і знайомитися з новими людьми . З кожним днем все більше і більше людей реєструються в соціальних мережах, і як вже було сказано вище – затягують вони людей самих різних віків. І соціальні мережі складно оцінювати однозначно, як негативні, і як позитивні. Вони несуть як позитивні, так і негативні елементи. Можна навіть організувати своє життя так, щоб соціальна мережа тільки позитивно на неї впливала. З одного боку, соціальні мережі дуже добре спрощують нам життя, а з іншого, вони здатні негативно позначитися на нашому житті – підмінивши реальне спілкування віртуальним.

Найголовніша проблема соціальної мережі полягає в тому, що люди стають повністю залежними від соціальної мережі і не можуть прожити без неї й дня. Люди починають постійно спілкуватися через інтернет, і при цьому на другий план відходить реальне особисте спілкування, якщо зовсім не забувають про нього. Деякі люди навіть іноді стають фанатиками соціальних мереж і витрачають там свої грошові кошти на покупку платних ресурсів, часто не усвідомлюючи свого вчинку. Якщо людина постійно заходить в соціальні мережі, то з часом може розвинутися така патологія, як бажання постійно побувати в соціальній мережі. І це вже повна залежність від соціальної мережі, яку можна порівняти навіть з такими залежностями, як алкогольна або наркотична залежність. Така залежність психологічного характеру, і може вона виникнути через те, що у віртуальному світі легше спілкуватися, легше реалізувати себе, показати себе з ідеальною боку. Поступово замінюються реальні відносини на віртуальні. Усвідомлюючи вплив соціальні мереж, деякі люди віддаляються з неї. Але, по подію певного часу, розуміють, що без них існувати не цікаво, і знову повертаються. Але також є люди, які повністю перебороли себе, і ведуть успішну і яскраву реальне життя, а не віртуальну.

Люди добровільно стають залежними. Є така проблема, яка була виявлена психологами, як «самотність у натовпі». Люди живуть один з одним, постійно контактують, але відчувають себе самотніми. Відчути себе важливою особистістю і виділитися допомагають соціальні мережі.

Час, який людина витрачає на знаходження в соціальній мережі (віртуальне спілкування, перегляд фотографій, відео своїх друзів) часто перевищує час, який людина витрачає на виконання своїх обов'язків по роботі. І це часто не подобатися роботодавцям, тому вони змушують своїх працівників на час роботи не відвідувати соціальні мережі. Хоча деякі люди знаходять вихід з цієї ситуації, і навіть на роботі заходять в інтернет поспілкуватися. Якби вони знали, яку користь їм надає роботодавець – він адже намагається заборонами позбавити їх від добровільної залежності до соціальних мереж.

Людям, які ведуть нудний спосіб життя, соціальні мережі допомагають підвищити самооцінку. Такі люди придумують інформацію про себе, як про ідеальну особистості, і представляють її на своїй сторінці. Змушують людей повірити в їх нову особистість. І щоб не зруйнувати міф про своєї особистості прагнуть знизити реальні контакти з людьми до мінімуму.

Існують спеціальні центри, які допомагають впоратися людям із залежністю від соціальних спільнот. Але тільки шкода, що вони поки існують в основному тільки в Європі. Можливо, що подібні спеціальні центри в майбутньому з'являться і в Україні.

Люди, що користуються активно соціальними мережами, прагнуть знизити реальне спілкування. Так, все частіше, замість номера телефону, люди повідомляють іншій людині адресу своєї сторінки.