Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАВ.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
256.98 Кб
Скачать

3.2 Промислова санітарія

Промислова санітарія являє собою систему організаційних , гігієнічних та санітарно- технічних заходів і засобів , що запобігають вплив на працюючих шкідливих виробничих факторів. Вимоги промислової санітарії враховуються при проектуванні , будівництві та експлуатації будівель і приміщень для підприємств вогнетривкої промисловості. Основні вимоги викладені в « Санітарних нормах проектування промислових підприємств".

Метеорологічні умови виробничого середовища визначаються температурою повітря, його вологістю, швидкістю руху, а також ступенем випромінювання від нагрітих поверхонь вогнетривких виробів та технологічного обладнання і регламентуються ГОСТ 12.1.005-76 "ссбт. Повітря робочої зони. Загальні санітарно -гігієнічні вимоги». Для боротьби з надмірним виділенням тепла в певних приміщеннях використовується аерація.

Найважливішим заходом, спрямованим на створення нормальних метеорологічних умов, є вентиляція виробничих приміщень.

Вентиляцією називається комплекс взаємопов'язаних пристроїв і процесів, призначених для створення організованого повітрообміну, що дозволяє забезпечити в робочій зоні сприятливі умови повітряного середовища, що відповідають вимогам ГОСТ 12.1.005-76, СН245 - 71 технологічних норм.

До шкідливих виробничих факторів відносяться вібрація і шум. Вплив шуму на організм людини в умовах виробництва протікає на тлі інших несприятливих факторів виробничого середовища . Негативно впливає на (людини ) стан здоров'я робітників вібрація. Для усунення шкідливого впливу підвищеного рівня шуму,

вібрації застосовують різні методи: технічні засоби (зменшення шуму в джерелі освіти тощо); будівельно - акустичні заходи звукоізоляціяі звукопоглинання, глушники шуму, вібропоглощеніе). Для зниження механічного шуму рекомендується прийняти пружні прокладки між окремими елементами машин.

Раціональне освітлення виробничих приміщень і заводської території має велике гігієнічне значення. Для усунень затемнень встановлюються додаткові або перестенние світильники. Для додаткового освітлення при ремонті і поладки обладнання встановлюється персональне освітлення. На освітленість робочих приміщень впливає стан і колір навколишніх об'єктів, тому колірна обробка виконується відповідно до вказівок виробничих будівель.

Освітленість в цеху повинна відповідати рекомендованим нормам в люксах. У цеху передбачається робоче освітлення.

3.3 Заходи з охорони навколишнього середовища

Майже всі стадії технологічних процесів супроводжуються виділенням пилу, який виноситься технологічними газами й аспіраційним повітрям. Джерелами пилевидеління служать помольні й грубні агрегати, сушильні й дробильні установки, вузли пересипань і збору мілкодісперсних сировинних матеріалів і готового продукту при його транспортуванні й ін.

Для очищення газів, що викидаються в атмосферу, і повітря використовують спеціальні пилеуловлюючі установки, які запобігають забруднення повітря, втрати матеріалів, що переробляються, І готового продукту. Відповідно до діючих санітарних норм (СН- 245 т 71) припустима концентрація пилу в повітрі в робочих приміщеннях не повинна перевищувати 6 г/м3. Запиленність газів, що не викидаються в атмосферу, 1 аспіраційного повітря після, пиловловлювачів повинна бути не більше 0,1 г/м3, щоб після розсіювання пилу в атмосфері середньодобова запиленність повітря санітарно-захисної зони підприємства не перевищувала 0,15 г/м3.

Дотримання даних норм забезпечують вибором відповідних пиловловлювачів з урахуванням температури й вологовмісту газів, що відходять, концентрації й крупности пилу, його щільності, абразивності й електричного опору,

Основними вихідними даними для вибору схеми й типу пилеуловлюючого встаткування є температура, запиленність газіщ що відходять, і аспіраційного повітря.

В межах санітарно-захисної зони має буя збережений природршй трав'яний покрів. Зведення промислових і житлових будов, транспортних магістралей і продуктопроводів, відкриття і випас худоби мають бути виключені.

Заглиблені резервуари, колодязі, ємкості мають бути закриті міцними кришками в рівень з прилеглою територією, а під час виробництва ремонтних робіт або інших робіт захищені переносними огорожами а установкою попереджувальних знаків безпеки.

Пристрій систем водопостачання і каналізації будівель 1 побудов Підприємства переробки глини повинні відповідачі вимогам СНіП 2.04.01 - 85, СНіП 2.04.03 -85.

Експлуатація водопровідних і каналізаційних мереж і споруд повинна задовольняти вимогам ГОСТ 2874 — 82 і ГОСТ 2761-84.

При скиданні стічних вод повинні дотримуватися вимог Правил охорони поверхневих вод від забруднення стічними водами. Метод очищення стічних вод і місця їх спуску у водоймища повинні узгоджуватися з органами санітарного нагляду.

Спуск збірних вод з оборотних систем водопостачання допускається тільки у виробничу каналізацію.

Спуск отруйних продуктів і реагентів в каналізацію, зокрема, і при аваріях, забороняється. Ці продукти повинні прямувати в спеціальні технологічні ємкості для подальшої утилізації і знешкодження.

Перелік посилань

  1. Лоскутов Ю.А. и др. Механическое оборудование предприятий по производству вяжущих строительных материалов. М.: Машиностроение, 1986.-376 с.

  2. Зубанов В.А. и др. Механическое оборудование стекольных и ситалловыз заводов. Учебник для техникумов. М.: Машиностроение, 1975.-408 с.

  3. Механическое и транспортное оборудование заводов огнеупорной промышленности. Байсоголов В.Г. М., "Металлургия", 1982, 296 с.

  4. Курсовое проектирование деталей машин: Учеб. Пособие для учащихся машиностроительных специальностей техникумов С.А. Чернавский, К.Н. Боков, И.М. Чернин и др. - 2-е из., перераб. и доп. - М.: Машиностроение, 1988, - 416 с.: ил.

  5. Банит Ф.Е. Эксплуатация, ремонт и монтаж промышленных установок. М.: Издательство литературы по строительству, 1971.

  6. Устюгов И.И. Детали машин: Учеб. пособие для учащихся техникумов.- 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Высш. школа, 1981. - 399 с., ил.