Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАВ.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
256.98 Кб
Скачать

35

Зміст

Вступ 3

1. Загальна частина 4

1.1 Зрівняльний аналіз машини подібного призначення та обгрунтування вибору машини, яка проектується 4

1.2 Призначення, будова і принцип дії машини 4

2. Розрахункова частина 7

2.1Розрахунок основних параметрів сушильного барабана 7

2.2 Розрахунок на міцність основних вузлів і деталей 10

2.3 Змащення вузлів тертя. Карта змащення 21

2.4 Ремонт деталей, які швидко зношуються 23

3. Охорона праці 24

3.1 Охорона праці при експлуатації машини 24

3.2 Промислова санітарія 30

3.3 Заходи з охорони навколишнього середовища 31

Перелік посилань 33

ВСТУП

Перед вогнетривкою промисловістю поставлено завдання повного забезпечення потреби народного господарства у вогнетривах за рахунок підвищення ефективності їх виробництва, збільшення стійкості вогнетривких виробів і різкого зниження їх питомої витрати у споживачів. Розвиток вогнетривкої промисловості визначає завдання розвитку чорної і кольорової металургії, машинобудівної, хімічної та нафто - та газопереробної промисловості, енергетики, транспорту і інших галузей народного господарства.

Процесом виробництва вогнетривкого матеріалу є лава послідовних технологічних операцій. До основних технологічних операцій вогнетривкого виробництва відносяться: дроблення природного або заздалегідь обпаленої сировини, грубий і тонкий помел, сортування мелених матеріалів на фракції, дозування компонентів шихти, підготовка прес-порошків або вогнетривких мас для пластичного формування, пресування, сушка, випалення.

Вогнетривка промисловість випускає штучні і порошкові матеріали. До штучних відносяться: вогнетривкі вироби і блоки; до порошкових: матеріал, засипка та інші. Останнім часом отримує розповсюдження виробництва волокнистих теплоізоляційних матеріалів.

На заводах вогнетривкої промисловості сучасне пресове для змішувача обладнання, упроваджується гідростатичне пресування для виробництва крупних і складних виробів підвищеної стійкості, широко застосовуються тунельні печі і сушила, печі, що обертаються, для випалення магнезиту, доломіту, цегли. Багато виробничих процесів механізовано і автоматизовано.

Металургійна промисловість України має в своєму розпорядженні потужні підприємства, оснащені першокласні агрегати, які по рівню механізації та автоматизації, інтенсифікації технологічних процесів перевершують аналогічні агрегати що випускаються іншими країнами.

1 Загальна частина

1.1 Зрівняльний аналіз машини подібного призначення та обгрунтування вибору машини, яка проектується

Сушильні барабани застосовуються для сушіння різних сировинних матеріалів і палива з порівняно високою первісної вологістю і в'язкістю.

      Сушильні барабани мають порівняно більшу продуктивність з вихровими сушарками. Вони є поки єдиними установками, в яких можна без особливих труднощів висушувати в'язкі кускові матеріали. При обертанні барабана відбувається безперервне перемішування матеріалу, який висушується. Це дозволяє застосовувати для сушіння високу температуру газів (до 460 ° С для легкозаймистих вугілля до 1000 ° С дли сировини і добавок). Застосування газів з високою температурою робить ці сушарки щодо економічними апаратами як по витраті електроенергії, що витрачається на обертання барабана до аспірацію, так і по витраті тепла.

У вихрових сушарках можна висушувати тільки сипучі матеріали, які не налипають на лопаті валу і її футеровку. Продуктивність вихрових сушарок висока; вона в 2-3 рази перевищує продуктивність сушильних барабанів. Так, в 1 м3 сушильного простору вихровий сушарки може випаровуватися 125-150 кг води за 1 год, а в сушильних барабанах - 50-60 кг / ч.

Вихрові сушарки економічніші і компактні в порівнянні з сушильними барабанами. Недоліки сушарок - мала потужність, великий винос пилу і швидке зношування металевих вузлів, стираються абразивними матеріалами. Тому вихрові сушарки не отримали достатньо широкого поширення.

1.2 Призначення, будова і принцип дії машини

Сушильний барабан (рис.) являє собою циліндр, зварений з окремих сталевих обичайок з листів толщіноі 12 - 20 мм. Бабаран встановлений з нахилом 3-5% і спирається двома бандажами 2 на опори 6, які з двох опорних роликів 13. На одній з підбандажної опор встановлені два контрольних ролика 14, що упираються з обох сторін у бічну поверхню бандажа і перешкоджають сповзанню бандажів з опорних роликів.

Бандажі являють собою жорсткі цільні кільця великого поперечного перерізу. Їх внутрішній розмір дещо більше посадкового місця на барабані. У міру розігріву барабана і його теплового розширення зазор між бандажами і корпусом стає мінімальним, в результаті чого бандажі щільно з'єднуються з корпусом. Для оберігання бандажів від бокового зміщення за їх торцях встановлені упорні башмаки, приварені до корпусу.

Для передачі обертання барабану на його корпусі закріплено вінцеве зубчасте колесо 3, яке складається з двох половин з'єднаних болтами і циліндричними штифтами. Вінцеве зубчасте колесо на корпусі закріплено за допомогою пластин, приварених по дотичній до обичайки, що дозволяє компенсувати теплове розширення корпусу. У місцях установки опорних бандажів і вінцевого зубчастого колеса для збільшення жорсткості в цих навантажених місцях корпусу товщину обичайок корпусу сушарки роблять більше порівняно з товщиною прогонових обичайок.

Вагове навантаження від корпусу барабана і сир'євого матеріалу, який висушується, сприймається від бандажа двома опорними роликами 13, розташованими під кутом 600 до осі барабана. Кожна пара опорних роликів закріплена на фундаментній рамі . Відстань між опорними роликами регулюють бічними упорними болтами. Опорні ролики оснащені двохрядними сферичними роликовими радіальними підшипниками кочення. Змазування опор здійснюється від масельниць.

Для підвищення ефективності теплообміну між сировинним матеріалом і газовим потоком використовують вбудовані теплообмінники різних видів (лопатеві, осередкові, секторні та ін).

Наприклад, внутрішня порожнина барабана розділена секторними перегородками 16, на поверхні яких закріплені швелери 18 з привареними до них смугами 17. Випаровування вологи з сировинного матеріалу відбувається в результаті зіткнення матеріалу з нагрітими металевими елементами конструкції теплообмінника і нагріву від газового потоку при пересипанні шматків. Спіральні лопаті 15, встановлені усередині барабана з боку топки 5, служать для прискореного транспортування завантажуваних сировинних матеріалів до теплообмінника і запобігання їх просипи в шахту топки .

Один кінець барабана входить в топкову камеру 5, а другий в розвантажувальну камеру 11. Обидва кінці мають ущільнення, що перешкоджають підсосу зовнішнього холодного повітря.

Призначений для сушіння матеріал, попередньо подрібнений до розмірів 20-25 мм, за допомогою живильника і похилої тічки 4 надходить у порожнину барабана. В результаті нахилу і обертання барабана висушуваний матеріал безперервно переміщається від місця завантаження до розвантажувального кінця. Одночасно з цим в барабан з топки надходять гази температурою до 700 °С. Перед подачею в сушильний барабан гази розбавляють зовнішнім холодним повітрям. Стикаючись з перемішаним в барабані матеріалом, гази нагрівають і висушують його. Охолоджені до 80-120 °С димові гази відсмоктуються з порожнини барабана через 1 патрубок верхній частині розвантажувальної камери 11 за допомогою вентилятора.

Односторонній привід, яким оснащений сушильний барабан, складається з електродвигуна 10, редуктора 9, підвенцового зубчастого колеса 7. На сушильних барабанах окремих типів крім головного приводу передбачений допоміжний, призначений для проведення ремонтних робіт.