Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
37.18 Кб
Скачать

Тема: Ознайомлення студентiв з монтажними схемами

Монтажні схеми викреслюються в довільному масштабі, у вигляді лінійних схем, без додаткової деталировки монтажних з'єднань, зображених з вичерпною повнотою на конструктивних кресленнях. На кожному аркуші монтажної схеми дається відомість відправних марок за формою

Монтажна схема - це креслення, на якому показані розташування окремих деталей, з'єднання їх між собою проводами. Елементи схеми показані на монтажній схемі не умовними знаками, а так, як вони приблизно виглядають без зображення подробиць конструкції. Часто на монтажних схемах з'єднують дроти показуються умовно у вигляді ліній.

Монтажні схеми, на відміну від принципових, будуються за принципом суворої відповідності розташування обладнання, електричних ланцюгів і елементів апаратури на схемі фактичного його розташуванню. На монтажних схемах обладнання, струмопровідні дроти, апаратура або окремі її елементи зображуються на панелях управління чи корпусі апарату, приладу.

Монтажна схема (схема з'єднань) показує з'єднання вузлів за допомогою проводів, джгутів, кабелів, місця їх приєднання і вводу. Монтажними схемами користуються при розробці креслень, прокладці і кріпленні проводів, джгутів, кабелів, при виготовленні сполук, а також при наладці, контролі, ремонті виробів.

Монтажні схеми виконуються, як правило, на підставі повних схем і є завершальними в процесі проектування вторинних схем.

Тема: Виконання джгутiв провiдникiв

Джгутом називається виріб, що складається з двох і більше ізольованих провідників (проводів, кабелів), що скріплюються в пучок сплетінням, зв'язуванням або яким-небудь іншим способом, та інших складових частин (з'єднувальних пристроїв, наконечників і т. П.).

Креслення джгута (кабелю) повинен містити зображення виробу, що дає уявлення про розташування та зв'язки його складових частин (проводів, роз'ємів, наконечників, бирок н т. П.); таблиці або схеми, що пояснюють з'єднання складових частин (при необхідності); розміри і граничні відхилення довжин всіх ділянок джгута; номери позицій складових частин, що входять до джгут (кабель); технічні вимоги до виготовлення і контролю джгута (кабелю). Основним конструкторським документом креслення джгута є специфікація, виконувана на окремих аркушах формату А4 за правилами, встановленими ГОСТ 2.108-68.

Тема: Монтаж електричної апаратури

Перед початком монтажу електрообладнання необхідно виконати підготовчі роботи. Якщо монтаж електроустаткування виконується без проектної документації (як правило, побутові кондиціонери малої потужності), скласти схеми електричних з'єднань, схему прокладки електропроводки, провести розрахунки вибору електропроводів, пристроїв захисту, скласти специфікацію на комплектуючі та монтажні матеріали. Ці документи повинні бути погоджені з замовником.

Електромонтажні роботи повинні виконуватися відповідно до "Правил улаштування електроустановок (ПУЕ)" і діючими нормативними документами.

Після вивчення плану, перевірки траси, розмітки і підбору комплектації можна приступити до монтажу проводів.

Існують три способи монтажу: схована проводка, відкрита проводка і комбінована проводка.

Найбільш простий є відкрита проводка. Вона зручна тим, що будь-який її ділянка доступний для ремонту і підключення нових струмоприймачів. Монтаж проводиться швидко, так як не пов'язаний з довбанням стін.

Недоліком цього способу є неестетичний зовнішній вигляд, тому всередині приміщень така проводка виконується дуже рідко.

При прокладанні зовнішньої проводки необхідно виконати кріплення кабелів через 500-600 мм спеціальними пластмасовими хомутиками. Кріплення хомутиков до стіни проводиться за допомогою пластмасових дюбелів і забивних саморізів.

Для підвищення естетичності та безпеки проводка може прокладатися в спеціальних коробах. При цьому способі прокладки, з одного боку, зберігаються всі переваги відкритої проводки, з іншого боку, вона більш безпечна і менш трудомістка в порівнянні з прихованою проводкою.

Допускається прокладка проводів під штукатуркою в штробах без застосування пластикових труб на глибині не менше 20 мм, але при такому способі прокладки не забезпечується заміна проводів без руйнування штукатурки.

При розробці плану проводки або визначення траси за місцем необхідно враховувати наступні вимоги:

Розгалужувальні коробки, розетки і вимикачі повинні розташовуватися в доступних для обслуговування місцях, а струмоведучі частини повинні бути закриті.

Розетки повинні встановлюватися у місцях передбачуваної установки електричного устаткування на висоті 50-80 см від рівня підлоги і не ближче ніж в 50 см від заземлених металевих пристроїв (водопровідні труби і труби опалення, батареї і т. П.).

Проведення прокладаються тільки по вертикальних і горизонтальних лініях, а їхнє розташування повинне бути точно відомо, щоб уникнути пошкодження при свердлінні отворів, забиванні дюбелів, цвяхів або інших кріпильних виробів. Горизонтальна прокладка проводів проводиться на відстані 50-100 мм від карниза і балок, 150 мм від стелі і 150-200 мм від плінтуса. Вертикально прокладені ділянки проводів повинні бути віддалені від кутів приміщення, віконних і дверних отворів не менше ніж на 100 мм. Провід не повинен стикатися з металоконструкціями будівлі.

Паралельна прокладка проводів поблизу труб газопроводу або газових лічильників проводиться на відстані не менше 1 м. При наявності гарячих трубопроводів (опалення і гаряча вода) проводка повинна бути захищена від впливу високої температури теплоізоляційними прокладками, наприклад, азбестовими листами. Забороняється прокладати дроти під штукатуркою пучками, а також з відстанню між ними менш 3 мм.