Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
37.18 Кб
Скачать

Тема: Правила техніки безпеки при виконанні електромонтажних робіт

При проведенні електромонтажних робіт необхідно пам'ятати про ризик, якому можна піддати своє здоров'я і життя, нехтуючи елементарними правилами безпеки. Будь-які електромонтажні або ремонтні роботи, незалежно від рівня складності, потрібно проводити тільки при повному знеструмленні приміщення.

Звичайно, для проведення складних електромонтажних робіт безпечніше запросити професіонала-електрика, але якщо все-таки ви вирішили обійтися своїми силами, необхідно пам'ятати про техніку безпеки.

Як відключити електрику від мережі?

Звичайний вимикач не може повністю відключити електрику від мережі, так як розриває ланцюг в одному проводі, а інший дріт залишається з'єднаним з мережею. Для того щоб повністю зняти напругу в приміщенні, необхідно відключити запобіжники, що знаходяться в квартирному електрощиті. Якщо електрощит обладнаний плавкими запобіжниками - просто виверніть їх. Більш сучасні автоматичні різьбові автомати вимикаються натисканням червоної кнопки, при цьому вискакує чорна кнопка і електрична ланцюг переривається. Лінійні електрощити оснащені важелями, які досить опустити для того, що б відключити струм.

Як переконатися в тому, що електрику відключено?

Переконатися в тому, що приміщення знеструмлено можна за допомогою індикаторної викрутки або покажчика напруги. Ці прилади використовуються електриками для визначення наявності струму в мережі, на носіях струму пристроїв та приладів, для визначення фазного проводу на контактах елементів електропроводки. Принцип дії покажчика напруги в світінні неонової лампи при протіканні через неї струму. Для приведення в дію індикатора потрібно доторкнутися рукою до його фазной голівці. Якщо напруга в мережі є - головка індикатора буде світитися.

Існують кілька правил, які просто необхідно засвоїти, перш ніж приступати до роботи з електрикою:

Перед початком будь-яких електромонтажних робіт слід повністю знеструмити електричну ланцюг, в якій ви збираєтеся працювати.

Працюючи з електричними приладами, не забувайте виймати штекер з розетки.

Інструмент, яким ви користуєтеся під час роботи з електрикою, повинен бути з ізольованими ручками. На ручках повинна стояти відмітка «1000 В».

На коробці з електрощитом повісьте попереджувальну табличку, що б хто-небудь випадково не включив запобіжник під час вашої роботи.

Перед початком роботи з електрикою за допомогою спеціальних приладів переконайтеся, що напруга в мережі дійсно відключено.

Роботу з розподільними пристроями, запобіжниками, лічильником, вхідним напругою і заземленням, варто довірити виключно електрику-професіоналу.

Пошкоджені штекери, з'єднувальні муфти і кабелі лагодити не можна. Їх просто необхідно змінювати.

Дотримання цих правил допоможе уникнути небезпечних ситуацій при проведенні електромонтажних робіт, а також під час установки і ремонту електроустаткування.

Тема: Заземлення та iншi заходи з електробезпеки

Робоче заземлення ‑ це заземлення нейтралей генераторів, трансформаторів, фази при використанні землі як робочого проводу і т. ін.

Заземлювачем називають металевий провідник (стрижень, штаба тощо), який електрично з'єднує заземлювану деталь електроустановки з землею.

Основна електрична характеристика заземлювача або заземлюючого контуру ‑ це опір розтіканню струму.

Зануленням називається навмисне електричне з'єднання металевих частин, які звичайно не бувають під напругою, з глухозаземленою нейтраллю джерела живлення через нульові захисні провідники. При цьому немає потреби передбачати додаткове заземлення занулених елементів електроустановок. Нульовий же провід може мати повторні заземлення. Будь-яке замикання струмоведучих частин на занулені частини перетворюється таким чином в однофазне коротке замикання. А це спричинює вимкнення аварійної ділянки мережі.

Вимоги до заземлень і занулень в електроустановках.Споживчі мережі з напругою до 1000 В мають заземлену нейтраль і занулені корпуси електроустаткування. Замикання однієї з фаз на корпус в електроустановці спричиняються до перегоряння запобіжника або вимкнення іншого апарата захисту. При ізольованій нейтралі, якщо одна з фаз добре заземлена, тобто сталось однофазне коротке замикання, усі струмоприймачі можуть продовжувати нормально працювати, проте людина, яка доторкнулась до однієї з вільних фаз, потрапляє під дію лінійної напруги мережі. У нормальному ж режимі мережі з ізольованою нейтраллю, але при значній протяжності її через велику ємність відносно землі, людина, доторкнувшись до фази, виявиться під фазною напругою.

Вважають, що максимально допустиме значення напруги доторкання в приміщеннях без підвищеної небезпеки ураження струмом не має бути вищим від 65 В. У жарких, вологих і тісних приміщеннях напруга доторкання не повинна бути вищою від 36 В, а в умовах особливо небезпечних ( наприклад, під час роботи в котлах, баках тощо ) ‑ 6...12В. В електроустановках до 1000 В (щоглові підстанції, сільські електростанції тощо) з ізольованою або заземленою нейтраллю опір розтіканню заземлюючого пристрою має бути не більшим від 2 Ом в електроустановках напругою 660/380 В, 4 Ом в електроустановках 380/220 В, 8 Ом в електроустановках 220/127 В. Цей опір має бути забезпечений з урахуванням того, що буде використано природні заземлювачі, а також заземлювачі повторних заземлень нульового проводу повітряних ліній до 1000 В при не менш як двох відхідних лініях. Однак опір штучного заземлювача не повинен перевищувати 15 Ом для установок 660/380 В, 30 і 60 Ом ‑ для установок відповідно 380/220 і 220/127 В. В електроустановках підлягають заземленню:  станини та кожухи електричних машин і трансформаторів, вимикачів та інших апаратів;  приводи електричних апаратів;  вторинні обмотки вимірювальних трансформаторів;  каркаси розподільних щитів і щитів керування, металеві конструкції відкритих розподільних пристроїв, стальні труби електропроводок, металеві оболонки кабелів тощо. Не підлягають заземленню:  арматура підвісних і штирових ізоляторів на дерев'яних опорах і конструкціях, за винятком гаків і штирів у розподільних мережах 380/220 В, де заземлення передбачено для захисту від атмосферних перенапруг;  недоступна для доторкання арматура опорних і прохідних ізоляторів, установлених на заземлених металевих опорах;  рейкові колії, що виходять за межі електричних станцій і підстанцій, іт.ін.