Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IT_v_MS_KP.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
387.58 Кб
Скачать

2.2. Редагування запитів

Для внесення необхідних змін до запиту будь-якого виду його ім'я слід маркірувати у вікні бази даних і натиснути на кнопці Конструктор. На екрані з'являється бланк запиту, в який можна вносити зміни : вставити, видалити або перейменувати поля, змінити умови відбору, тип сортування та ін.

Щоб видалити поле, необхідно натиснути на будь-якому осередку цього поля, а потім виконати команду Правка ( Видалити).

Для переміщення поля його виділяють натисканням над його заголовком і перетягують у відповідне місце бланка запиту.

Додавання нового поля здійснюється так само, як вставка поля при формуванні запиту.

3. Форми

3.1 Створення форм

Access надає можливість вводити дані або безпосередньо в таблицю, як було розглянуто раніше, або за допомогою форм. Форми рекомендується використовувати, якщо дані часто міняються або база постійно поповнюється новими записами. Якщо дані вводяться безпосередньо з бланків, то графічними засобами форму можна представити так, щоб вона повторювала оформлення бланка, що помітно полегшує роботу користувача.

За допомогою форм дані можна не лише вводити, але і відображати в зручному для користувача виді.

Форми можна створювати в режимі Конструктор або за допомогою Майстра форм, або використовувати автоформи. На відміну від таблиць і запитів, які рекомендується формувати за допомогою Конструктора, форми зручніше створювати, використовуючи автоформи або Майстер форм, а Конструктор застосовувати при редагуванні і форматуванні форм.

Автоформи бувають трьох видів: «в стовпець» стрічкові і табличні. Табличні форми мають вигляд таблиць автоформа «в стовпець» може відображати тільки один запис.

Для створення автоформи у вікні бази даних потрібно натиснути на значку елементу Форми і потім натиснути на кнопці Створити. У діалоговому вікні Нова форма вибирається вид автоформи і джерело даних : таблиця або запит. Після натискання на кнопці OK автоформа виводиться на екран.

Використання Майстра форм дозволяє відображати у формі не усі поля джерела даних, а вибірково, за бажанням користувача. Для вибору поля у вікні Доступні поля маркірується ім'я необхідного поля, а потім виконується натискання на кнопці перенесення > . Для «перенесення» усіх полів джерела даних у вікно Вибрані поля використовується кнопка >> .

Рисунок 12 – Створення форми

Створюючи форму за допомогою Майстра, можна вибрати зовнішній вигляд форми : в один стовпець (на екрані відображається тільки один запис), стрічковий або табличний. Можна також задати необхідний стиль і ім'я форми (рис. 13).

Рисунок 13 – Вибір стилю форми

    1. Редагування форми

Під редагуванням форми розуміються такі зміни, як видалення поля і додавання нового, додавання нових текстових записів і зміна існуючих і т. п. Для відображення структури форми на екрані потрібне у вікні бази даних виділити ім'я необхідної форми і натиснути на кнопці Конструктор. Структура форми

Розділи заголовка і приміток містять в основному такі елементи оформлення форми, як текстові написи і малюнки. Основними елементами області даних є поля, за допомогою яких виконується відображення даних або їх введення.

Елементи управління представлені на Панелі елементів командою Вид, що викликається, Панель елементів або натисканням на відповідній кнопці панелі інструментів. Вибір елементу управління здійснюється натисканням на його значку в Панелі елементів, після чого покажчик миші встановлюється в те місце структури форми, куди має бути вставлений елемент, і миша протягається в необхідному напрямі.

Найчастіше при редагуванні форм або створення форм в режимі Конструктор використовуються елементи управління Напис, Поле, Малюнок, Звідна рамка об'єкту. Малюнок вибирається з графічного файлу і вставляється в об'єкт. Елемент Звідна рамка об'єкту може бути представлена не лише у вигляді малюнка, створеного, допустимо, в графічному редакторові Paintbrush, але і у вигляді іншого об'єкту, наприклад мультимедійного.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]