Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
694_метод_указ_диплом_ук.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
860.67 Кб
Скачать

11.4.2 Ілюстрації

Кількість ілюстрацій повинна бути достатнім для пояснення тексту, що викладається.

Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) варто розташовувати в пояснювальній записці безпосередньо після тексту, у якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації повинні бути дані посилання в записці. При посиланнях на ілюстрації варто писати «... відповідно до рисунка 3 “ або “... відповідно до рис. 3» при наскрізній нумерації і «...відповідно до рисунка 1.2» або «...відповідно до рис. 1.2»при нумерації в межах розділу.

Рисунки, графіки, схеми, діаграми, поміщені в записці повинні відповідати вимогам стандартів «Єдиної системи конструкторської документації» (ЕСКД) і «Єдиної системи програмної документації» (ЕСПД).

Допускається поміщати в розрахунково-пояснювальну записку ілюстрації, виконувані методом ксерокопії.

Ксерокопії і фотознімки розміром менше формату А4 повинні бути наклеєні на аркуші білого папера формату А4.

Якщо в тексті документа мається ілюстрація, на якій зображені складові частини виробу, то на цій ілюстрації повинні бути зазначені номери позицій цих складових частин у межах цієї ілюстрації, які розташовують у зростаючому порядку, за винятком повторюваних позицій.

Ілюстрації варто нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком ілюстрацій, що приводяться в додатках.

Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, розділених крапкою, наприклад 1.4 – четвертий малюнок першого розділу.

Ілюстрація позначується «Рисунок - » і разом з назвою ілюстрації поміщають після даних, що пояснюють, наприклад: «Рисунок 1.4 – Ескіз деталі» (див. рис. 11.1). При необхідності під ілюстрацією поміщають данні, що пояснюють, рисунок.

Вище і нижче кожної ілюстрації повинно бути залишене нс менш одного вільного рядка.

11.4.3 Оформлення таблиць

Таблиці застосовують для кращої наочності і зручності порівняння показників. Назва таблиці, при його наявності, повинно відображати її зміст, бути точним, коротким. Назву варто поміщати над таблицею.

При переносі частини таблиці на ту ж або інші сторінки назву поміщають тільки над першою частиною таблиці.

Цифровий матеріал оформляють, як правило, у виді таблиць відповідно до рис. 10.2.

            1. Рисунок 10.2 – Приклад оформлення таблиці і її структура

Таблиці, за винятком таблиць додатків, можна нумерувати арабськими цифрами наскрізною нумерацією й у межах розділів. В останньому

Рисунок 11.2 – Приклад оформлення таблиці і її структура

Таблиці, за винятком таблиць додатків, можна нумерувати арабськими цифрами наскрізною нумерацією й у межах розділів. В останньому випадку номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, відділених крапкою. При цьому перша цифра номер розділу, а друга – порядковий номер таблиці в розділі.

Таблиці кожного додатка позначають окремою нумерацією арабськими цифрами з додаванням перед цифрою позначення додатка. Якщо в документі одна таблиця, вона повинна бути позначена «Таблиця 1» або «Таблиця В. 1 », якщо вона приведена в додатку В.

На всі таблиці повинні бути приведені посилання в тексті записки. При посиланні варто писати слово «таблиця (табл. )» із указівкою її номера. Наприклад, таблиця 2.1, означає, що це перша таблиця другого розділу.

Заголовки граф і рядків таблиці варто писати з прописної букви, а підзаголовки граф – з малої літери,, якщо вони складають одне речення з заголовком або з прописної букви, якщо вони мають самостійне значення. Наприкінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставляться. Заголовки і підзаголовки граф вказують в однині.

Таблиці ліворуч, праворуч і знизу, як правило, обмежують лініями.

Розділяти заголовки і підзаголовки діагональними лініями не допускається.

Горизонтальні і вертикальні лінії, що розмежовують рядки таблиці, допускається не проводити, якщо їхня відсутність не утрудняє користування таблицею.

Заголовки граф, як правило, записують паралельно рядкам таблиці. При необхідності допускається перпендикулярне розташування заголовків граф.

Висота рядків таблиці повинна бути не менш 8 мм.

Таблицю, у залежності від її розміру, поміщають під текстом, у якому вперше дане посилання на неї, або на наступній сторінці, а, при необхідності, в додатку до документа.

Допускається поміщати таблицю уздовж довгої сторони листа записки.

Якщо рядки або графи таблиці виходять за формат сторінки, таблицю поділяють на частині, поміщаючи одну частину під інший або поруч або переносячи частину таблиці на наступну сторінку. При цьому в кожній частині таблиці повторюють її голівку і боковик. При розподілі таблиці на частині допускається її голівку і боковик заміняти відповідно номером граф і рядків. При цьому нумерують арабськими цифрами графи і (або) рядка першої частини таблиці.

Слово «Таблиця» вказують один раз ліворуч над першою частиною таблиці. Над іншими частинами пишуть слова «Продовження таблиці» із указівкою номера (позначення).

Якщо наприкінці сторінки таблиця переривається і її продовження буде на наступній сторінці, у першій частині таблиці нижню горизонтальну лінію, що обмежує таблицю можна не проводити.

Таблиці з невеликою кількістю граф допускається поділяти на частині і поміщати одну частину поруч з іншої на одній сторінці. При цьому повторюють голівку таблиці відповідно до рис. 10.2. Рекомендується розділяти частини таблиці подвійною лінією або лінією подвійної товщини

Нумерація граф таблиці арабськими цифрами допускається в тих випадках, коли в тексті документа маються посилання на них, при розподілі таблиці на частини, а також при переносі частини таблиці на наступну сторінку.

При необхідності нумерації показників, параметрів або інших даних порядкові номери варто вказувати в першій графі (боковике) таблиці безпосередньо перед їх найменуванням. Перед числовими значеннями величин і позначенням типів, марок і т.п. порядкові номери в таблицях не проставляються.

Правила оформлення таблиць сугубо специфічного характеру варто робити відповідно до ГОСТ 2.105-95.