Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологічний розділ (2).docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
595.16 Кб
Скачать

2.8 Розробка операційно-технологічної карти на проведення то

Для найбільш раціональної організації робіт з ТО, ремонту та діагностування тракторів, їх агрегатів і систем складаються операційно-технологічні карти.

На підставі цих карт визначається обсяг робіт з технічних впливів, а також проводиться розподіл робіт (операцій) між виконавцями.

Будь-яка технологічна карта є керівною інструкцією для кожного виконавця і, крім того, служить документом для технічного контролю виконання обслуговування або ремонту.

Операційна карта являє собою детальну розробку технічного процесу, тієї або іншої операції технічного обслуговування. Операційна карта містить перелік всіх операцій, умови і технічні параметри регулювання, а також необхідні для виконання даної операції переліки обладнання, пристосувань і інструмента.

При розробці операційно-технологічних карт необхідно передбачити:

- зручність установки, зняття і переміщення агрегатів у процесі виконання операцій;

- необхідне оглядове, підйомно-транспортне обладнання;

- застосування високопродуктивного технологічного обладнання, інструменту та пристосувань;

- створення зручних, безпечних і гігієнічних умов праці для робітників;

- засоби і способи контролю якості робіт.

Такі карти дозволяють зменшити витрати часу на проведення ТО систем і агрегатів тракторів та чітко дотримуватись порядку і послідовності виконання операцій.

В графічній частині дипломної роботи наведена операційно-технологічна карта на проведення ТО діагностики електроустаткування МТЗ-80.

2.9 Організація контролю технічного стану мтп

Положення в державному нагляді за технічним станом тракторів і сільськогосподарських машин передбачає обов'язково проводити річний технічний огляд машин. Його проводять один раз у рік після закінчення польових робіт наприкінці календарного року, або в інший час, зручний для господарства. Терміни і порядок проведення технічного огляду встановлюють обласні організації. Поряд з перевіркою технічного стану машин, річний огляд визначає ефективність використання машин у господарстві, рівень їх технічного обслуговування і ремонту, контролює схоронність техніки і правильність списання тракторів, комбайнів і інших сільськогосподарських машин.

Проведення річного техогляду не виключає проведення періодичних обслуговувань перед початком весняних польових і збиральних робіт. Перед оглядом машин проводять чергове планово-технічне обслуговування. Починають технічний огляд з перевірки наявності і правильності заповнення формуляра. Потім перевіряють наявність правил, інструкції з техніки безпеки при використанні даної машини. У механізатора перевіряють посвідчення на право керування машиною.

2.10 Методика проведення дто

Власники транспортних засобів зобов’язані подати машини на технічний огляд у строк і на місце, вказані Державтоінспекцією, а власники, які виконують завдання по військово-транспортному обов’язку – за рішенням органів Міністерства оборони. Якщо транспортні засоби відправляються у тривале відрядження, то вони подаються на технічний огляд до від’їзду. Транспортні засоби, які у період проведення технічного огляду перебувають на капітальному ремонті, підлягають технічному огляду після його закінчення.

Під час технічного огляду транспортного засобу його власник пред’являє комісії:

- паспорт (підприємства, установи та організації – копію наказу про закріплення водія за транспортним засобом);

- реєстраційний документ;

- квитанція про сплату за технічний огляд і встановленої суми податку з власників транспортних засобів;

- у водія перевіряється наявність посвідчення на право керування відповідною категорією транспортних засобів і довідки про медичний огляд.

Технічний огляд машини розпочинається з перевірки відповідності записів у реєстраційному документі:

- типу, марки, моделі;

- номерного знака;

- номерів шасі, рами і двигуна.

У разі виявлення розбіжностей або підробки цих номерів чи записів у реєстраційних документах і посвідченнях трактористів-машиністів застосовуються заходи, передбаченні чинним законодавством.

Технічний стан машини перевіряється на відповідність вимогам законодавства, правил, норм і стандартів щодо забезпечення безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища.

На спеціальній техніці додатково перевіряється наявність передбаченого стаціонарного обладнання, спеціальних світлових і звукових сигналів, кольорографічного пофарбування і надписів.

Результати технічного огляду транспортних засобів підприємств (об'єднань), установ, організацій (тракторів, самохідних шасі, самохідних меліоративних і дорожньо-будівельних машин, тракторних причепів) оформляються актом державного технічного огляду транспортних засобів.

Інженери-інспектори Держтехнагляду на підставі актів технічного огляду машин і квитанцій про сплату збору за його проведення роблять відповідні відмітки в облікових картках машин і складають звіт про технічний стан машин, рівень їх справності (із зазначенням приналежності та кількості за марками, що не були подані на технічний огляд).

Акти технічного огляду машин, які перебувають на тимчасовому обліку в 10-денний термін надсилаються до інспекції Держтехнагляду за постійним місцем їх реєстрації.

Інспекції Держтехнагляду інформують виконкоми рад народних депутатів про результати технічного огляду про заходи, що вживаються для проведення технічного огляду машин, які не пройшли його у визначений термін, і надсилають звіт у Державну інспекцію з нагляду за технічним станом машин і обладнання Мінагрополітики України.

Одним із заходів щодо наслідків проведення технічного огляду є складання актів-приписів з усунення виявлених порушень у встановлені інженером-інспектором терміни.

У випадку виявлених несправностей, внаслідок яких використання технічного засобу є небезпечним, він повинен заборонити його експлуатацію складанням акта відповідної форми та вилучити номерний знак.