Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологічний розділ (2).docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
595.16 Кб
Скачать

2 Технологічний розділ

2.1 Склад машинно-тракторного парку свк «Новосеменівка»

Центральна садиба сільськогосподарського виробничого кооперативу «Новосеменівка» розташована в с. Новосеменівка. Відстань до районного центру смт. Іванівка – 20 км, до обласного центра міста Херсон - 180 км. Найближча залізнична станція – ст. Партизани, до неї 38 км.

Склад МТП господарства приведений в таблиці 2.1[3].

Таблиця 2.1 – Склад МТП господарства

Найменування і марка

Роки

2010

2011

2012

1

2

3

4

Трактора:

Т-150К

7

6

3

Т-150-05-09

4

4

4

К-700

1

1

1

ДТ-75М

8

6

2

МТЗ-82

1

2

3

МТЗ-100

4

3

1

ЮМЗ-8040

5

5

4

Т-40М

3

3

2

Комбайни:

ДОН-1500

1

1

1

СК-6

7

3

3

КЗС-9-1

2

2

2

КСК-100

2

2

2

Причепи тракторні:

2ПТС-4А

4

6

6

ПСУ-20

5

5

4

2ПТС-4-45

5

5

5

Технічний стан МТП – задовільний. Збереження комбайнів і складної сільськогосподарської техніки проводиться в ангарах на машинному дворі. Трактори зберігаються частково в ангарах, частково на машинному дворі під відкритим небом. Однак у господарстві є ряд труднощів зв'язаних зі збереженням і підтримкою в працездатному стані наявного парку машин.

В даний час технічне обслуговування машин проводиться в господарстві несвоєчасно і не в повному обсязі. Поточний ремонт проводиться в закритих приміщеннях, але якість його невисока, тому що застосовується застаріле обладнання і пристосування, які не відповідають сучасним вимогам. Пункт технічного обслуговування тракторів і сільськогосподарських машин не достатньо обладнаний сучасним обладнанням.

2.2 Організація технічного обслуговування

тракторів і сільськогосподарських машин

У сільському господарстві прийнята комплексна система технічного обслуговування й ремонту машин. У ній строго за планом у певний термін, передбаченого виконання робіт, попереджені передчасні несправності або порушення якості роботи, при цьому плануються ремонти тільки при необхідності.

У ТО машинно-тракторного парку входять наступні елементи:

- обкатування нових і відремонтованих машин;

- комплектування машин у тракторні агрегати;

- регулювання робочих органів стосовно до умов роботи;

- періодичні й сезонні технічні обслуговування;

- зберігання машин;

- поточний і капітальний ремонт;

- усунення несправностей виникаючих у процесі роботи;

- матеріально-технічне обслуговування.

При одержанні нових або капітально відремонтованих машин перевіряють їхню комплектність і технічний стан. У випадку некомплектності або ушкодження машин складають акт за встановленою формою. Складання нових машин проводять відповідно до заводської інструкції. Після складання машину закріплюють за відповідальною особою.

- обкатування нової машини полягає в тому, що машину пускають зі змінним навантаженням, що збільшує, обкатування завершується технічним обслуговуванням, що полягають зі спеціальних операцій;

- зміст їх викладений в заводських інструкціях до машин і зводиться в основному до промивання картерів і магістралей, заміні масел, підтяжці кріплень, перевірці дії всіх вузлів машини.

При комплектуванні агрегатів проводиться установка на машині відповідних робочих органів, приєднання машин безпосередньо до трактора або сівалок, перевірка працездатності агрегату, а також регулюванню, що забезпечує дотримання агротехнічних вимог.

Технічне обслуговування – основна ланка в системі профілактичного обслуговування. Воно являє собою сукупність обов'язкових до виконання у встановлений термін операцій, що мають метою попередити передчасні зноси, несправності й поломки машин і забезпечити постійну технічну готовність до роботи.

Технічне обслуговування, як система заходів профілактичного характеру, що підтримують машини в справному стані, складається з ряду операцій. До них ставляться постійне спостереження й контроль над станом і роботою машини, періодична перевірка справності агрегатів, вузлів і деталей, очищення й мийка машин, регулювання, усунення несправностей, заправлення паливом, мастильними матеріалами й охолодними рідинами, заміні масел і змащенню, заміна деталей, що зносилися.

Операції, що входять до складу технічного обслуговування виконують через різні проміжки часу роботи машини, після кожної зміни або через певні періоди часу роботи.

Види і періодичність технічних обслуговувань при використанні тракторів незалежно від їх типу і виробітку з початку експлуатації повинні бути такими:

- технічне обслуговування при підготовці до експлуатаційної обкатки нового чи капітально відремонтованого трактора, під час неї та після закінчення;

- щозмінне технічне обслуговування (ЩТО) до початку зміни (через 8…10 год);

- перше технічне обслуговування (ТО-1) – через 125 мото-год;

- друге технічне обслуговування (ТО-2) через 500 мото-год;

- третє технічне обслуговування (ТО-3) – через 1000 мото-год;

- сезонне технічне обслуговування (СТО) – при переході до весняно-літнього або осінньо-зимового періодів експлуатації;

- технічне обслуговування в особливих умовах експлуатації.

Допускається залежно від умов експлуатації тракторів відхилення від встановленої періодичності проведення технічних обслуговувань до ±10%.

Щозмінне технічне обслуговування (ЩТО) по призначенню й змісту операцій спрямоване на визначення технічного стані машин, усунення замічених несправностей. Її основні операції – контроль над станом машини при роботі й після роботи; очищення й мийка машини, усунення несправностей і заміна зношених деталей, змащення й дозаправлення маслом, паливом і водою.

Періодичне технічне обслуговування проводять із метою більш глибокого контролю над станом машини. Основні операції періодичних обслуговувань – контроль над станом машини, її агрегатів і вузлів за допомогою спеціальних приладів і пристосувань, очищення мийка машини, а також промивання картерів і систем, часткове розбирання деяких вузлів.

Кількість періодичних технічних обслуговувань для різних машин не однакова. Так для тракторів діюча система обслуговувань включає 3 періодичних ТО й 2 сезонних. Для машин 2 технічних обслуговування й 2 сезонних.

Технічне обслуговування машин здійснюється з метою підтримання справності і готовності до роботи машин, зменшення інтенсивності зношування їх деталей, попередження несправностей і продовження терміну їх експлуатації, виявлення несправностей, що виникли, з метою своєчасного їх усунення.

В господарстві здійснення технічного обслуговування і ремонту машин покладається на інженерно-технічну службу.

Для проведення робіт з технічного обслуговування та ремонту використовують ПТО з оглядовою канавою і комплектом необхідних інструментів, пристроїв та обладнання.

Роботи виконують із застосуванням необхідних інструментів та технологій проведення операцій технічного обслуговування.

Організувати технічне обслуговування це значить визначити состав виконавців, місце й час проведення, вибрати засобу механізації, способи контролю й оплати. Першочерговим тут є вибір виконавців, тобто застосування принципів поділу праці й спеціалізація.

Спеціалізація переслідує такі мети, як можливість застосування механізації трудомістких, незручних і складних операцій обслуговування, підвищення якості обслуговування шляхом використання кваліфікованої праці й засобів механізації.

Щозмінне технічне обслуговування включає операції по перевірці технічного стану й змащенню окремих вузлів трактора, а також по регулюванню, змащенні й підтяжці кріплень сільськогосподарських машин.

Для проведення ТО-1 і ТО-2 уже значно більше часу, хоча вони, так само як і щоденні можуть проводитися в поле. Щоб ці технічні обслуговування проводилися в повному обсязі й під час поряд з робітниками спеціалізованих служб необхідна участь тракториста або комбайнера. Найбільш складне ТО-3 обов'язково повинно проводитися в ремонтній майстерні оснащеної необхідним устаткуванням.