Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Внутр.мед / Матеріали (для студентів) до практичних занять з гастроентерології 4 курс / Копия Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Шлункова диспепсія.doc
Скачиваний:
202
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
237.57 Кб
Скачать

Тема: Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба

Визначення.

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) – хронічне рецидивуюче захворювання, що проявляється характерними симптомами, які турбують хворого, і/або запаленням дистальних відділів стравоходу (рефлюкс-езофагітом) внаслідок гастроезофагеального рефлюксу – регулярного закиду в стравохід шлункового і/або дуаденального вмісту.

Коментар до визначення.

  • Мінімальна тривалість симптоматики при ГЕРХ в консенсусах не визначена, однак можна орієнтуватися на критерії наявності хронічної патології органів травлення – три останні місяці підряд або не менш як останні 6 місяців (з перервами).

  • Клінічні симптоми рефлюксу (ГЕРХ) – печія (в першу чергу), печіння за грудиною, відрижка, регургітація тощо.

  • До симптомів, що турбують хворого відносять симптоми слабкої інтенсивності, що проявляються не менше як два дні на тиждень або середньої/важкої інтенсивності, що бувають мінімум один день на тиждень (згідно Європейського консенсусу по ГЕРХ, 2006 р.).

  • Клінічні симптоми рефлюксу, що не турбують хворого, не мають діагностуватися як ГЕРХ.

Актуальність проблеми ГЕРХ пов’язана з:

  • високою поширеністю хвороби (клінічно - у 20-50% дорослого населення);

  • чіткою тенденцією до збільшення захворюваності у різних країнах;

  • складністю діагностики та дифдіагностики;

  • важкістю лікування;

  • високим рівнем рецидивності;

  • суттєвим впливом на якість життя пацієнтів;

  • несприятливим впливом на перебіг ряду захворювань (органів грудної клітини, ЛОР-органів, ротоглотки, шкіри тощо).

Етіологія та патогенез ГЕРХ

Основний агресивний фактор у механізмі розвитку ГЕРХ – хронічний гастроезофагальний рефлюкс поліетіологічного ґенезу.

Фактори, що сприяють розвитку рефлюксу і ГЕРХ:

  • різні захворювання і синдроми: виразкова хвороба, цукровий діабет, ожиріння, хронічні закрепи, синдром метеоризму, асцит різного ґенезу (наприклад, при цирозах), особливо – кила стравохідного отвору діафрагми;

  • вагітність;

  • куріння;

  • хронічний нелікований кашель;

  • регулярний прийом ліків, що знижують тонус нижнього стравохідного сфінктера: нітратів, антагоністів кальцію, бета-адреноблокаторів, холінолітиків, метилксантинів;

  • гіподинамія;

  • вживання жирної, смаженої, кислої їжі, різких приправ, консервованих продуктів та консервантів в цілому, штучних газованих напоїв, зловживання кавою та іншими кофеїновмісними напоями, продуктами, що викликають підвищене газоутворення.

Гастроезофагеальний рефлюкс (ГЕР) поділяють на:

  1. Кислотний ГЕР: сильно - або середньокислий (при збереженій кислотності шлункового соку); слабокислий (при зниженому рівні соляної кислоти, за рахунок рефлюксу молочної, масляної кислот на фоні атрофії в шлунку та процесів бродіння).

  2. Некислотний ГЕР – повітрям (газоподібний, поєднується з відрижкою); з’їденою їжею (поєднується з регургітацією); дуоденальним вмістом (дуоденогастроезофагеальний рефлюкс), у т.ч. жовчю та активованими панкреатичними ферментами.

  3. Комбінований ГЕР (за рахунок кислотності шлункового соку та некислотних факторів).

Т.ч., ГЕР сильно – або середньокислим шлунковим вмістом – найбільш часта, але не єдина причина розвитку місцевих стравохідних змін (рефлюкс-езофагіту) та клінічних проявів при ГЕРХ.

Основні патогенетичні механізми ГЕР:

  1. Періодична повна релаксація нижнього стравохідного сфінктера або тимчасове зниження його базального (залишкового) тонусу.

В нормі 20-30 разів за добу відбувається транзиторна спонтанна релаксація гладкої мускулатури стравоходу, однак при цьому має зберігатися певний базальний тонус вказаного сфінктера (тонічний тиск на рівні 10-30 мм. рт. ст.). При патології різного ґенезу спостерігається повне чи часткове (тиск < 10 мм. рт. ст.)паралельне розслаблення сфінктерного апарату, а також зростає частота і тривалість спонтанних релаксацій.

  1. Наявність спонтанного т.зв. «вільного рефлюксу» - при переважанні внутрішньо- шлункового тиску (при гастростазі, пілоростенозі, метеоризмі, асциті) над стравохідним.

  2. Часткова або повна зміна структури (деструктуризація) нижнього стравохідного сфінктера (напр., при діафрагмальній килі).

Ступінь вираженості місцевих змін стравоходу (рефлюкс-езофагіту) при ГЕРХ залежать від:

а) тривалості контакту рефлюксату зі стінкою стравоходу;

б) пошкоджуючої здатності рефлюксату (за рахунок кислих та лужних компонентів тощо);

в) ступеню резистентності (стійкості тканин) стравоходу.

Характер місцевих змін слизової оболонки стравоходу при цьому може бути різним: від відсутності візуальних ендоскопічних змін (наявні лише гістологічні ознаки локального запалення, дистрофії в біоптатах слизової) до ендоскопічно-значимих різних стадій рефлюкс-езофагіту аж до розвитку його ускладнень, наприклад, виразки або т. зв. стравоходу Барретта.

Т.ч., розвиток та вираженість ГЕРХ (у т.ч. рефлюкс-езофагіту) залежить від співвідношення агресивних та захисних факторів.

Фактори агресії – ГЕР із закидом в стравохід подразнюючих слизову компонентів рефлюксату; підвищений внутрішньошлунковий та внутрішньочеревний тиск; препарати та продукти, що знижують тонус нижнього стравохідного сфінктера; куріння, алкоголь; супутні хвороби (кила стравохідного отвору діафрагми, а також ожиріння, виразкова хвороба, цукровий діабет тощо).

Фактори захисту – збережена антирефлюксна функція нижнього стравохідного сфінктера (збережений базальний тонус); повноцінне стравохідне очищення (достатній кліренс) зі своєчасним видаленням шлункового рефлюксату; достатня резистентність (стійкість до пошкоджень) слизової оболонки стравоходу.

Стравохід Барретта – органічне ускладнення рефлюкс-езофагіту при ГЕРХ, що характеризується кишковою метаплазією (перетворенням багатошарового плоского епітелію в циліндричний) слизової оболонки дистального відділу стравоходу. Відноситься до передракових станів для аденокарциноми стравоходу. Стравохід Баррета розвивається у 6-20% пацієнтів з рефлюкс-езофагітом, як правило, при наявності не тільки тривалого гастроезофагеального, але і дуоденогастроезофагеального рефлюксу кишковим вмістом. При цьому при метаплазії з дисплазією епітелію низького ступеня аденокарцинома розвивається у 0,5% випадків за рік, а при дисплазії високого ступеня у 6% випадків стравоходу Баррета за рік.