Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachments_10-09-2012_22-44-24 / опорнй консп лекц .doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Стародавній Рим: специфіка і оригінальність римської культури

Архітектура

Культова

Громадська

Свого найвищого втілення архітектурна й інженерна думка Риму досягла в Пантеоні (храмі всіх богів, II ст.н.е., архітектор Аполлодор Дамаський). Храм - ротонда, вхід прикрашено портиком. Купол відлито з бетону, в діаметрі перевищує 40 м. Найвідомішими архітекторами пізньої доби Римської імперії були Анфемій Траллський, Ісидор Мілетський Старший, Ісидор Мілетський Молодший.

Використали з'єднувальний вапняковий розчин, винайшли бетон, освоїли арочну конструкцію, розвитком стали склепіння і купол.

Центрами життя в містах були форуми (Форум Романум). Юлій Цезар поклав початок традиції будівництва форумів кожним імператором (форум Августа, форум Траяна). Частиною форумів були меморіальні споруди, які прославляли перемоги римської зброї: тріумфальні арки і колони (колона Траяна)

Амфітеатр Флавіїв (Колізей I ст.н.е.). Місця для 50 тисяч глядачів спиралися на конструкцію, фасад якої має вигляд триярусної аркади. Арена у формі еліпса була забезпечена складною системою підземних технічних приміщень.

Терми служили не тільки лазнями, але і культурними центрами, місцями зустрічей та відпочинку. В епоху імперії терми стали величезними спорудами з внутрішнім оздобленням, які не поступалися палацам.

У бідних міських районах з'являються багатоповерхові житлові будинки - інсули.

Інженерні споруди Мережа мощених доріг з'єднувала всі частини величезної держави. Аппієва дорога, яка вела в Рим, служить і зараз. Запозичили на Сході і довели до досконалості арочну конструкцію. Міста оснащувалися системою водопостачання (водопроводи підземними та наземними). Для брудної води будувалися підземні канали.

Мистецтво:

Живопис

Скульптура

Характеризується незвичайним реалізмом і прагненням передати характер зображеного; в давньоримському образотворчому мистецтві за своєю якістю займає одне з перших місць серед інших жанрів.

Пам’ятники:

Література

Філософія

Течія

Представники

Погляди

Стоїки

Сенека

Марк Аврелій

Аріан

Антонін

Епікурейці

Неоплатонізм

Платін Порфірій, Гіпатія

З'єднує і систематизує елементи філософії Платона, Аристотеля та східної філософії. Ідеалістична теорія ідей Платона прийняла форму вчення про еманації (випромінювання) матеріального світу з духовного першоджерела.

Наука:

Галузь знань

Представники

Досягнення

Астрономія

Клеомед,

Посідоній,

Клавдій Птолемей

Географія

Страбон,

Помпоній Мела,

Пліній Старший,

Псевдо-Арріан

Історія

Діодор Сицилійський,

Іосіф Флавій,

Тіт Лівій,

Пліній Старший,

Плутарх,

Математика

Діофант Олександрійський

Теон Смірнський

Пам’ятники на Україні

Харакс

Херсонес

Описання

Висновки:

Соседние файлы в папке attachments_10-09-2012_22-44-24