Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психология (зачет).docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
99.27 Кб
Скачать

82. Розкрийте поняття «акцентуація характеру».

Характер може виявлятися більшою або меншою мірою. Це саме стосується також й рис характеру, кожна з яких має різний кількісний ступінь вияву. Надмірний вияв окремих рис характеру та їх поєднань, крайні варіанти норми в психології називають акцептуаціями характеру.

83.Охарактеризуйте зв’язок мови і мовлення

Мова - це сукупність одиниць мови, або мовних засобів: слів, словосполучень, речень; за допомогою мови люди спілкуються, обмінюються інформацією.

Мовлення — це спілкування засобами мови, це мова в дії.

Отже, головний зв’язок мови і мовлення виявлять в тому,що підчас мовлення людина користується мовою.

84. Розкрийте роль уваги в житті людини.

Увага — спрямованість психічної діяльності людини та її зосередженість у певний момент на об'єкти або явища, які мають для людини певне значення при одночасному абстрагуванні від інших,в результаті чого вони відображаються повніше, чіткіше, глибше, ніж інші. Увага відіграє важливу роль у житті людини. Завдяки увазі регулюється діяльність та поведінка людини. Без уваги неможлива цілеспрямована практична діяльність, ні фізична, ні розумова, адже людина повинна з увагою ставитися до об'єкта та плану своєї діяльності, уважно стежити її за перебігом і наслідками. Увага є необхідною умовою чіткого, усвідомленого відображення навчального матеріалу та його міцного засвоєння.

85. Розкрийте сутність здібностей як психологічних якостей особистості.

Здібності — це індивідуально-психологічні особливості людини, які забезпечують успішне оволодіння знаннями, навичками, вміннями та ефективну їх реалізацію в трудовій діяльності. Вони виступають лише як можливість розвитку цих необхідних компонентів діяльності і характеризуються динамікою оволодіння останніми — швидкістю, легкістю, глибиною, міцністю.

86.Охарактеризуйте основні засоби створення образів уяви

Створення людиною образів нових об’єктів зумовлене потребами її життя та діяльності.Цей процес набуває різної складності залежно від мети, змісту та попереднього досвіду людини Основними засобами є:поєднання якостей, властивостей;створення образу шляхом або частин, узятих з різних об’єктів;аналогія; . м перебільшення (або применшення) характеристик об’єкта;є створення типових образів.