Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психология (зачет).docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
99.27 Кб
Скачать

65. Інтереси особистості

Інтерес особистості - це вибіркове ставлення особистості до об'єкта, зважаючи на його життєве значення й емоційну привабливість. Інтерес - це особливість особистості, що виявляється в її націленості на певні об'єкти, прагненні ближче їх пізнати, оволодіти ними. Людина переживає інтерес як стан, пронизаний позитивними емоціями. Інтереси особистості виникають під впливом суспільних умов її життя, в процесі діяльності, спрямованої на задоволення тих чи інших її потреб. Отже, інтерес відіграє надзвичайно важливу роль у житті і діяльності особистості. Він спонукає її до діяльності в певному напрямку, активізує цю діяльність.

66. Охарактеризуйте індивідуальні відміни пам’яті.

Індивідуальних особливостей пам’яті у людей, що виявляється у швидкості, точності, міцності запам'ятовування та готовності до відтворення. Швидкість запам'ятовування визначається кількістю повторень, необхідних для запам'ятовування нового матеріалу. Точність запам'ятовування характеризується відповідністю відтвореного тому, що запам'ятовувалося.

Міцність запам'ятовування виявляється у тривалості збереження заученого або повільності його забування. Готовність до відтворення - у тому, як швидко та легко в потрібний момент людина може пригадати необхідні їй знання, вміння, навички.

Індивідуальні відмінності пам'яті зумовлені типом вищої нервової діяльності.

67. Дайте характеристику типів темпераменту.

Темперамент – це сукупність властивостей, що характеризують динамічні особливості протікання психічних процесів і поводження людини, їхню силу, швидкість, виникнення, припинення й зміну.

Сангвінік – властиві жвавість, швидка збудливість і легка змінюваність емоцій.Активні, сильні, рухливі, врівноважені, стримані,активно мислять і відчувають. Мають живу, емоційну мову, швидку реакцію.

Холерик – характеризується швидкістю дій, сильними, швидко виникаючими почуттями, яскраво відображених у мові, жестах, міміці,активні і дуже енергійні, вони рухливі, сильні і наполегливі, мають імпульсивну реакціє. Їх рухи і почуття відрізняються стрімкістю, мова – емоційністю, запалом.

Флегматик – характеризується повільністю, спокоєм, слабким проявом почуттів зовні, сильні, врівноважені, при цьому пасивні та малорухомі, спокійні, працездатні, повільні, віддають перевагу спокійній, звичній обстановці.

Меланхоліком - людина, схильна до депресії, сумного настрою, пригніченості. характеризується підвищеною вразливістю і відносно незначним зовнішнім виразом почуттів.

68. Визначте основні й додаткові методи психології

Основні: спостереження, експеримент.

Додаткові: тест, бесіда, анкетування, самооцінка, аналіз продукт. діял., соціометричн дослідження

69. Охарактеризуйте засоби розвитку пам’яті

Пам’ять – процеси запам’ятовування, зберігання, відтворення і забування індивідом свого досвіду. Це характеристика пізнавальної функції психіки, складова пізнавальної діяльності індивіда

70. Визначте характер як психологічну якість людини

Характер - сукупність придбаних індивідуально - психологічно стійких властивостей особистості , які проявляються в поводжені особистості й відносинах її до дійсності.

71. Розкрийте поняття «акцентуація характеру».

Характер може виявлятися більшою або меншою мірою. Це саме стосується також й рис характеру, кожна з яких має різний кількісний ступінь вияву. Надмірний вияв окремих рис характеру та їх поєднань, крайні варіанти норми в психології називають акцептуаціями характеру.

72. Проаналізуйте роль мислення у психічному розвитку та житті людини

Мислення— це процес опосередкованого і узагальненого відображення у мозку людини предметів об'єктивної дійсності в їхніх істотних властивостях, зв'язках та відношеннях.Значення мислення в житті людини полягає в тому, що воно дає змогу:

наукового пізнання світу; передбачення й прогнозування розвитку подій; практичного опанування закономірностями дійсності, постановки їх на службу своїм потребам та інтересам.

73. Розкрийте поняття «акцентуація характеру».

Характер може виявлятися більшою або меншою мірою. Це саме стосується також й рис характеру, кожна з яких має різний кількісний ступінь вияву. Надмірний вияв окремих рис характеру та їх поєднань, крайні варіанти норми в психології називають акцептуаціями характеру.

74.Обгрунтуйте зв'язок психології з суспільними науками

Із суспільними науками (історією, економікою, соціологією, лінгвістикою, літературознавством, теорією мистецтв, юридичними і політичними науками тощо) психологію поєднує те, що вони потребують даних про природу соціально-психологічних явищ, особливостей індивідуальної і групової поведінки людей, закономірностей формування навичок, ціннісних орієнтацій, міжособистісних стосунків тощо. В свою чергу, психологія досліджує функції, які виконує психіка у суспільних стосунках людини.

75.Розкрийте суспільно-історичну природу мислення

Нерозривний зв'язок мислення з мовою чітко виявляє соціальну, суспільно-історичну сутність людського мислення. Пізнання необхідно припускає наступність всіх знань, що здобуваються в ході людської історії. Ця історична спадкоємність знань можлива лише в разі їх закріплення, збереження і передачі від однієї людини до іншої, від покоління до покоління. Така фіксація всіх основних результатів пізнання і здійснюється за допомогою мови - в книгах, журналах і т.д. В усьому цьому наочно проявляється соціальна природа людського мислення. Розумовий розвиток людини необхідно відбувається в процесі засвоєння знань, вироблених людством у ході суспільно-історичного розвитку. Процес пізнання світу індивідом обумовлений, опосередкований історичним розвитком наукового знання, результати якого кожний індивід освоює в ході навчання, фактично це спілкування людини з людством.