Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма підготовки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
335.36 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України

Харківський інститу фінансів

Українського державного університету фінансів

та міжнародної торгівлі

Кафедра економічної теорії

ЗАТВЕРДЖУЮ

Директор ХІФ УДУФМТ

_______________ Є.Ю. Кузькін

_______________ 2010 р.

Програма державного екзамену з

ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

для студентів денної та заочної форм навчання

освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр

напрям підготовки – 0501 «Економіка і підприємництво»

спеціальності – 6.050100 «Фінанси», «Облік і аудит»

Укладачі: Кузькін Є.Ю., к.е.н., доцент,

Писін В.М., к.е.н., професор,

Богуславський Є.І., к.е.н., доцент,

Куценко Т.М., викладач

Розглянуто та ухвалено на засіданні кафедри

Протокол від 18.01.2010 р. № 8

Програма підготовки до комлексного державного екзамену з економічної теорії розроблена згідно з вимогами до освітньо-кваліфікаційної характеристики Вищої освіти для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр з терміном навчання 4 роки, напрям підготовки 0501 «Економіка і підприємництво», спеціальності 6.050100 «Фінанси», «Облік і аудит» та згідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра, затвердженого наказом МОН України від 06.06.2002 № 330.

Метою державної атестації є встановлення фактичної відповідності рівня освітньо-професійної підготовки випускників вимогам даної освітньо-кваліфікаційної характеристики та освітньо-професійним вимогам.

Державну атестацію випускників здійснює Державна екзаменаційна комісія з цього фаху, голову якої затверджує Міністерство фінансів України, після виконання студентами навчального плану в повному обсязі.

Харківський інститут фінансів Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі проводить державну атестацію випускників шляхом проведення державного іспиту з економічної теорії («Політична економія», «Мікроекономіка», «Макроекономіка», «Історія економічних учень»).

Кваліфікація визначається освітньо-кваліфікаційним рівнем і спеціальністю, присвоюється Державною екзаменаційною комісією.

Політична економія

Політекономія як фундаментальна наука дає можливість уявити сутність економічних процесів, як невід’ємної складової людської життєдіяльності. Вивчення навчальної дисципліни дає можливість уявити сутність економічної системи та їх види, особливості ринкової економіки, інфраструктури ринку, сутність капіталу в різних сферах економіки та діяльності господарчих суб’єктів.

Значну увагу політекономія приділяє аналізу цілей і діяльності суб’єктів в різних сферах економіки, з’ясуванню проблем суспільного відтворення на рівні національної економіки і світового господарства, інтеграції України у світовий ринок.

Предметом навчальної дисципліни є економічні відносини в їх єдності та взаємодії з організаційно-економічними відносинами і продуктивними силами. Політекономія досліджує закони, які управляють виробництвом, розподілом, обміном і споживанням життєвих благ на різних етапах розвитку суспільства.

Вивчення дисципліни є необхідною для сприйняття подальших навчальних дисциплін: Мікроекономіки, Макроекономіки, Економіки підприємства, Історії економічних учень.

Мета вивчення політичної економії – комплексне вивчення економічних відносин як форми суспільного виробництва, ґрунтовне пізнавання проблеми ефективного використання суспільством обмежених виробничих ресурсів і шляхів досягнення максимальних кінцевих результатів у задоволенні людських потреб, що невпинно зростають.

Основними завданнями начальної дисципліни «Політична економія» є:

  • комплексний розгляд загальних основ суспільного виробництва та закономірностей його розвитку;

  • розуміння форм господарювання та форм привласнення життєвих благ;

  • ознайомлення з суттю підприємництва, його витратами та прибутком;

  • усвідомлення сутності ринкової системи та закономірностей її функціонування;

  • теоретичних основ світового господарства.

Вивчення навчальної дисципліни «Політична економія» передбачає досягнення такого кваліфікаційного рівня підготовки випускника, за якого він повинен:

а) знати

  • методологічні засади цивілізаційної розвитку суспільного виробництва;

  • процес формування економічних систем та їх особливості;

  • принципи розвитку підприємництва та прибутку в різних сферах господарської діяльності;

  • економічні закони та механізм їх застосування;

  • принципи взаємодії країн в межах світового господарства;

  • економічні аспекти глобальних проблем.

б) уміти

  • здійснити глибокий політ економічний аналіз суспільних процесів на мікро- та макрорівнях;

  • на основі проведеного аналізу оцінювати можливості суспільного виробництва за ефективного використання обмежених ресурсів.