Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма підготовки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
335.36 Кб
Скачать

Тема 14. Господарський механізм у системі суспільного відтворення та його економічні функції.

Суть господарського механізму і його основні елементи. Необхідність державного регулювання суспільного відтворення.

Цілі і форми державного регулювання у системі суспільного відтворення. Функції держави у ринковій економіці. Сучасні моделі регулювання ринкової економіки. Економічна політика держави та її напрями.

Фінанси та фінансова система держави. Структура фінансової системи.

Регулювання фінансової системи. Державний бюджет. Фіскальна політика.

Кредитна система та механізм її дії. Центральний банк та комерційні банки. Вплив кредитної системи на макроекономічні процеси. Функції кредитної системи.

Грошово-кредитна політика. Інструменти грошово-кредитної (монетарної) політики.

Особливості регулювання економіки України в процесі становлення системи ринкових відносин.

Тема 15. Сучасні економічні системи. Особливості розвитку перехідних економік.

Типи (моделі) економічних систем: чистий капіталізм (ринкова економічна система), адміністративно-командна система (соціалізм), змішана економічна система, традиційна економічна система. Перехідна економіка.

Основні інститути і принципи існування чистого капіталізму. Приватна власність. Свобода підприємництва та споживчого вибору. Роль особистого інтересу. Конкуренція. Обмежена роль уряду.

Закономірності формування і розвитку чистого капіталізму. Концентрація і централізація капіталу. Ефект зростання масштабу виробництва. Розвиток акціонерних товариств. Корпорації та їх становище в економіці. Фінансовий капітал і його суть. Фінансово-промислові групи. Фінансова олігархія. Корпоративний капіталізм і трудові відносини. Об’єктивна зумовленість державно-корпоративного капіталізму і державного регулювання економіки. Суть і типи державно-корпоративного капіталізму.

Державна власність і державний контроль в економічній системі регульованого капіталізму. Макроекономічне регулювання як визначальна властивість регульованого капіталізму. Методи державного регулювання капіталістичного виробництва.

Особливості ціноутворення за умов регульованого капіталізму. Роль ринкових регуляторів і державного регулювання в механізмі ціноутворення. Соціально-економічний прогрес за умов регульованого капіталізму.

Суть змішаної економіки ( економічної системи сучасного капіталізму) та об’єктивні причини її формування. Теорії та моделі змішаної економіки. Відносини власності в системі змішаної економіки. Методи державного регулювання економіки в змішаній економічній системі.

Макроекономічне регулювання як визначальна властивість регульованого капіталізму. Економічний сектор та їх структура. Типи економічних секторів. Науково-технічний та соціально-економічний прогрес за умов змішаних економічних систем.

Проблеми соціальної орієнтації змішаної економіки. Соціально-ринкова економіка як модель змішаної економіки.

Моделі економічних систем соціалізму. Державна власність на економічні ресурси як база економічного ладу державного соціалізму. Адміністративно-командна система управління економікою.

Функціонування економіки державного соціалізму. Директивне планування. Централізоване управління. Планові ціни та проблеми «зарегульованості». Проблеми економічної рівноваги. Дефіцит.

Доходи населення в соціалістичній системі, їх структура та принципи формування. Оплата праці та її форми. Заробітна плата та її динаміка. «Стеля» заробітної плати. Диференціація особистих доходів. Суспільні фонди споживання.

Суперечності одержавленої економічної системи та їх загострення в соціалістичних країнах наприкінці 80-х – на початку 90-х років. Загальна криза і розпад світової системи державного соціалізму (комунізму). Масштаби економічної кризи в Україні в 90-і роки.

Демократичний соціалізм з елементами ринкової економіки. Проблеми формування моделі ринкового соціалізму в КНР та інших країнах.

Зміст перехідної економіки. Об’єктивні чинники перехідного стану. Риси перехідного стану. Локальні та глобальні перехідні процеси. Закономірності функціонування перехідної економіки.

Особливості економічних відносин і різноманітність форм еволюції країн, що розвиваються.

Економічна система за умов переходу від одержавленої економічної системи соціалізму до соціально орієнтованої економічної системи. Об’єктивна необхідність і реальні можливості переходу.

Становлення різних форм власності. Роздержавлення і приватизація власності. Становлення підприємництва.

Формування сучасних ринкових відносин та інфраструктури ринку. Становлення державного і ринкового механізмів регулювання економіки. Сутність сучасної перехідної економіки України.