Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма підготовки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
335.36 Кб
Скачать

Тема 6. Капітал: процес виробництва і нагромадження. Наймана праця і заробітна плата.

Капітал як економічна категорія. Реальний та фінансовий капітал. Інвестиції та фактори, що на них впливають. Оборот капіталу. Основний капітал та його використання. Фізичне та моральне зношення основного капіталу. Амортизація. Оборотний капітал та його особливості. Засоби обігу.

Корпоративний капітал. Акціонерні товариства та їх основні риси. Акції, їх зміст і значення. Прибуток акціонерних товариств, його розподіл. Дивіденди.

Праця як фактор виробництва, її характерні риси. Трудові відносини. Ринок праці та ціноутворення на ринку праці. Попит та пропозиція праці. Сутність та функції заробітної плати. Форми і системи заробітної плати. Профспілки. Індивідуальні та колективні угоди. Проблеми соціально-трудових відносин.

Тема 7. Витрати виробництва і прибуток.

Витрати виробництва, їх суть та види. Витрати підприємства. Зовнішні та внутрішні витрати. Постійні та змінні витрати. Валові, середні й граничні витрати. Класифікація витрат за економічним змістом. Собівартість, її структура і значення. Кошторис витрат.

Дохід (виручка від реалізації продукції) підприємства та його розрахунок. Валовий, середній та граничний дохід підприємства.

Прибуток і його суть. Нормальний прибуток і механізм його формування. Економічний прибуток і його джерела. Рентабельність.

Проблема розподілу валового доходу і прибутку. Податки та платежі з доходів і прибутків підприємств.

Тема 8. Ринок, його суть і функції. Моделі ринку. Конкуренція і ціноутворення.

Ринок, його суть і функції. Механізм ринкового саморегулювання. Три фундаментальних питання ринкової економіки. Функціонування ринкової економіки. Оцінка ролі ринкової економіки. Державне регулювання ринку.

Структура ринку. Ринок товарів і послуг. Ринок факторів виробництва.

Попит, закон попиту та фактори, що впливають на попит. Пропозиція, закон пропозиції та фактори, що впливають на пропозицію. Ринкова ціна: суть, механізм формування і функції. Механізм взаємодії попиту і пропозиції. Ринкова рівновага. Ціна рівноваги та рівноважна кількість. Стан нерівноваги. Товарний надлишок та дефіцит товарів.

Конкуренція та її суть. Місце конкуренції у ринковій економіці. Функції та форми конкуренції. Досконала та недосконала конкуренція.

Класифікація ринків. Ринок чистої конкуренції. Чиста конкуренція і ефективність. Монополістична конкуренція та її характерні риси. Диференціація продукту. Особливості ринку монополістичної конкуренції.

Суть олігополії. Олігополістичний ринок. Олігополія і конкуренція. Особливості ціноутворення на олігополістичному ринку.

Ринок чистої монополії, її характерні риси. Економічні наслідки монополій. Природна монополія.

Антимонопольна політика держави.

Ринки економічних ресурсів (факторів виробництва): капіталу, землі і праці. Особливості попиту і пропозиції основних економічних ресурсів. Значення формування цін на ресурси.

Змістовий модуль 2. Економічні відносини в різних сферах економіки