Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психология (зачет).docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
99.27 Кб
Скачать

76. Розкрийте сутність здібностей як психологічних якостей особистості.

Здібності — це індивідуально-психологічні особливості людини, які забезпечують успішне оволодіння знаннями, навичками, вміннями та ефективну їх реалізацію в трудовій діяльності. Вони виступають лише як можливість розвитку цих необхідних компонентів діяльності і характеризуються динамікою оволодіння останніми — швидкістю, легкістю, глибиною, міцністю.

77.Обґрунтуйте зв'язок психології з біологією

Психологія тісно пов’язана з біологічними науками, а саме з медициною. Медична психологія:вивчення психічні чинники, які впливають розвиток хвороб, їх профілактику і лікування; дослідження тих чи інших хвороб на психіку; вивчення різних проявів психіки у тому динаміці;вивчення порушень розвитку психіки; вивчення характеру відносин хвору людину із медичним персоналом й навколишньої його мікросередовищем;розробка принципів, і методів психологічного дослідження, у клініці;створення умов та вивчення психологічних методів на психіку людини у лікувальних і профілактичних цілях.

Медична психологія - розробляє психологічні проблеми діагностики, лікування, профілактики, реабілітації хворих.

78. Розкрийте суть та значення відчуттів в житті людини.

Відчуття - це простий психічний процес, що полягає у віддзеркаленні окремих властивостей предметів і явищ матеріального світу, а також внутрішніх станів організму при безпосередній дії матеріальних подразників на відповідні рецептори. Роль відчуттів в життєдіяльності людини важко переоцінити, оскільки вони є джерелом наших знань про світ і про нас самих. відчуттях людині відкриваються кольори та звучання, пахощі і смак, вага, тепло чи холод речей, що її оточують. Крім того, відчуття дають інформацію про зміни у власному тілі: людина відчуває порушення у функціонуванні внутрішніх органів, положення і рух свого тіла й окремих його частин. Роль відчуття та сприймання в нашому житті настільки значна, що існує потреба у підтриманні інформаційного балансу з середовищем, порушення якого веде до дезорганізації особистості та розладів у функціонуванні організму

79.Розкрийте сутність «вищі почуття»

В емоційній сфері людини особливе місце посідають вищі почуття. За змістом вищі почуття поділяють на моральні, естетичні, інтелектуальні та праксичні почуття. Рівень духовного розвитку людини оцінюють за тим, якою мірою їй властиві ці почуття. У вищих почуттях яскраво виявляються їхні інтелектуальні, емоційні та вольові компоненти. Вищі почуття є не лише особистим переживанням, а й засобом виховного впливу на інших.

80.Охарактеризуйте зв’язок мислення та мовлення

Мова й мовлення є одним із засобів мислення, розуміння.Один з видів мовлення - внутрішнє мовлення (без звуків). Воно є формою існування внутрішніх мисленнєвих дій. Коли людина вирішує складні питання, у неї реєструється підвищена психомоторна активність мовнорухового апарату. Таким чином, ми думаємо за допомогою мови, використовуючи слова-поняття і голосом та артикуляцією промовляємо ці слова.

81.Охарактеризуйте основні процеси пам’яті

Пам’ять - психічний процес, який полягає в закріпленні, збереженні та наступному відтворенні минулого досвіду, що дає можливість його повторного застосування в життєдіяльності людини. В її складі можна виділити окремі процеси: запам’ятовування, збереження,відтворення і забування.

ЗАПАМ’ЯТОВУВАННЯ – це закріплення образів сприймання, уявлень, дій, переживань.ЗБЕРЕЖЕННЯ – це процес утримання в пам’яті інформації, що була одержана у ході набування досвіду.ВІДТВОРЕННЯ – процес відновлення збереженого матеріалу пам’яті для використання в діяльності і спілкуванні.ЗАБУВАННЯ – процес, протилежний збереженню.