Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психология (зачет).docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
99.27 Кб
Скачать

51. Охарактеризуйте засоби розвитку довільної уваги

Увага, як і більшість психічних процесів, має певні етапи розвитку. Нижчі етапи представлені мимовільною увагою, а вищі -довільною. Довільна увага має цілеспрямований характер і вимагає вольового зусилля. Цей вид уваги існує тільки в людини. Довільна увага тісно пов'язана з працею і мовою, у взаємодії яких вона виникла й розвивається. Необхідною умовою довільної уваги є оволодіння мовою, з допомогою якої усвідомлюється мета, виникає свідомий намір особистості бути уважною, забезпечується постійний контроль за діями.

52. Охарактеризуйте види мовлення

Мовлення- це процес використання людиною мови для спілкування.

Мовлення поділяється на зовнішнє і внутрішнє.

Зовнішнє мовлення має чотири види:

1) говоріння;

2) аудіювання (ці два види належать до усного мовлення);

3) письмо;

4) читання (письмове мовлення).

53. Проаналізуйте співвідношення понять «психіка» та «свідомість»

Свідо́мість — це вища форма відображення дійсності, властива людям і пов'язана з їхньою психікою, абстрактним мисленням, світоглядом, самосвідомістю, самоконтролем своєї поведінки і діяльності та передбачування результатів останньої.

Психіка –це властивість високоорганізованої матерії (мозку) віддзеркалювати об’єктивну дійсність і на основі психічного образу, який при цьому формується , цілеспрямовано регулювати діяльність суб’єкта і його поведінку.

Тому, свідомість і психіка тісно пов’язані.

54.Проаналізуйте роль пам’яті у психічному розвитку та житті людини.

Пам’ять - психічний процес, який полягає в закріпленні, збереженні та наступному відтворенні минулого досвіду, що дає можливість його повторного застосування в життєдіяльності людини.

Значіння пам’яті для людини є дуже великою, адже завдяки їй людина може «зберігати» образи, думки, пережиті відчуття, рухи та їх системи. Пам’ять створює, зберігає і збагачує наші знання, вміння , навички, без чого неможливе успішне навчання та діяльність .

На запам’ятовування дуже впливає емоційне відношення людини до того, що запам’ятовується. Все те, що визиває в неї яскраву емоційну реакцію, відкладає глибокий слід у свідомості і запам’ятовується надовго.

55.Проаналізуйте взаємозв’язок та відміну мови і мовлення.

Мова- спосіб спілкування між людьми.

Мовлення- це процес використання людиною мови для спілкування.

У мовленні реалізуються всі багатства мови, всі її виражальні можливості. Водночас мова збагачується через мовлення.Мова – знакова система; знаки – це слова, звуки, морфеми, словосполучення, фразеологічні одиниці тощо.Мовлення – це саме спілкування, вираження думки, це вербальне, мовне спілкування, самовираження.Мовлення завжди можна оцінити (правдиве, лицемірне, художнє тощо), мову – ні.

56. Охарактеризуйте поняття «я-концепції»

«Я-концепція» — динамічна система уявлень людини про саму себе, що включає усвідомлення своїх фізичних, інтелектуальних природних властивостей; самооцінку; суб'єктивне сприйняття, що впливає на власну особистість зовнішніх факторів. Вона формується під впливом досвіду кожного індивіда. Ця система становить основу вищої саморегуляції людини, на базі якої вона будує свої стосунки з оточуючим її світом. За своїм змістом «Я-концепція» може бути позитивною, негативною, амбівалентною.